Hemoroid’e Hangi Bölüm Bakar? | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Hemoroid’e Hangi Bölüm Bakar?

Hemoroid’e hangi bölüm bakar, hemoroid problemleri için makalemizde Hemoroid’e hangi bölüm bakar sorularına yanıt veriyoruz.

Basur olarak da bilinen hemoroidler, dahili veya harici olabilir. Anüs veya rektumda iç hemoroid, anüs dışında ise dış hemoroid gelişir. Varisli damarlara benzerler. Dış hemoroidler en yaygın görülen ve en sıkıntılı olanıdır. Hemoroid ağrıya, şiddetli kaşıntıya ve oturma güçlüğüne neden olabilir.

Dört yetişkinden üçünde zaman zaman hemoroid görülür. Çok yaygındırlar ve rektal damarlardaki baskıdan kaynaklanırlar. Kronik kabızlık, bağırsak hareketleri sırasında ıkınma, ailede hemoroid öyküsü olması ve hamilelik hemoroid riskini arttırır.

Hemoroid genelde kendi kendine geçer. Tedaviler genellikle semptomları hafifletmeye odaklanır. Sıcak suyla yıkama yapılabilir, hidrokortizon kremi, hemoroid kremi veya fitil kullanılabilir. Egzersiz yapmak, bol su içmek ve lifli beslenme, kabızlığı gidermeye ve gelecekte hemoroid oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.

Hemoroid’in sebebi ne olabilir?

Hemoroid, anüsünüzün etrafındaki damarlar üzerinde çok fazla baskı olduğunda ortaya çıkar.

Aşağıdaki durumlarda hemoroid gelişir ya da hemoroid riski artar:

  • Bağırsak hareketleri sırasında ıkınma
  • Tuvalette uzun süre oturmak
  • Kronik ishal veya kabızlık
  • Obez olmak
  • Hamilelik
  • Düşük lifli bir diyet yemek
  • Düzenli ağır kaldırma
  • 50 yaş üstünde olmak

Hemoroid için ne zaman doktora gitmeliyim?

Hemoroid genellikle ağrıya neden olmaz. Ancak dış hemoroidlerde ciltte kan pıhtısı oluşursa ya da iç hemoroidler sarkarsa ciddi ağrıya neden olabilir.

Anüs çevresinde kaşıntı, ele gelen şişlikler, taze kırmızı renkli kan varsa ve oturup kalkarken ağrı şikayetleriniz bir haftadan uzun süredir geçmiyorsa doktora başvurmalısınız.

Hemoroid için hangi doktora gitmeliyim?

Hemoroid tedavisi için genel cerrahi uzmanından randevu almalısınız. Makat hastalıklarında uzmanlaşmış proktolog ya da kolorektal cerraha da başvurabilirsiniz. Doktorunuz hemoroidinizin durumunu anlamak için,muayene sırasında aşağıdaki soruları soracaktır. Randevuya gitmeden önce bir yere not almanız daha net ve eksiksiz cevap vermenizi sağlar.

  • Belirtileriniz neler ve bunları ne kadar zamandır yaşıyorsunuz
  • Bağırsak hareketleriniz nasıl (kabız, ishal, normal), günde kaç kez tuvalete çıkıyorsunuz
  • Beslenme alışkanlıklarınız nasıl, ne kadar lifli gıda alıyorsunuz
  • Şikayetlerinizi şiddetlendiren şeyler -varsa
  • Şikayetlerinizi yatıştıran şeyler -varsa
  • Aldığınız tüm ilaçlar, vitaminler veya takviyeler , dozları dahil
  • Ailenizde hemoroid veya kolon, rektum veya anüs kanseri olan var mı?

Genel Cerrah dış hemoroidleri görsel muayene ile teşhis edebilir. İç hemoroidler parmakla kontrol edilebilir ancak elle hissedilemeyecek kadar yumuşaktır. Ayrıca hissedilen yumrunun sebebi hemoroid olmayabilir. Bu nedenle anoskop, proktoskop veya sigmoidoskop ile inceleyebilir.

Aşağıdaki durumlarda doktorunuz kolonoskopi yapılmasını isteyebilir:

  • Belirtileriniz ve şikayetleriniz başka bir sindirim sistemi hastalığınız olabileceğini düşündürüyorsa
  • Kolorektal kanser için risk faktörleriniz varsa
  • Orta yaştaysanız ve yakın zamanda kolonoskopi yaptırmamışsınız

Hemoroid nasıl tedavi edilir?

Başlangıç seviyesindeki hemoroid şikayetleri, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi, tuvalet alışkanlıklarının değiştirilmesi, topikal kremler, beslenme düzenlemesi gibi tedavilerle giderilebilir.
Daha fazla meyve, sebze ve tam tahıl yemek dışkıyı yumuşatır ve hacmini artırır, bu da mevcut hemoroid semptomlarını kötüleştirebilecek zorlamalardan kaçınmanıza yardımcı olur.
Hidrokortizon içeren reçetesiz bir hemoroid kremi veya fitil yardımcı olabilir.
Anal bölgenizi günde iki ila üç kez 10 ila 15 dakika boyunca ılık suyla oturma banyosunda bekletmek şikayetlerinizi giderebilir. Oturma banyosu klozetin üzerine sığacaktır.
Rahatsızlığınızı gidermek için geçici olarak asetaminofen (Tylenol, diğerleri), aspirin veya ibuprofen (Advil, Motrin IB, diğerleri) kullanabilirsiniz.
Evde yapılabilcek değişikliklerle tedavide başarı sağlayamıyorsanız ve
hemoroidiniz sadece hafif rahatsızlık veriyorsa, doktorunuz reçetesiz satılan kremler, merhemler, fitiller veya pedler önerebilir. Cildinizi inceltebileceğinden, doktorunuz tarafından belirtilmedikçe bir haftadan fazla reçetesiz satılan bir steroid krem ​​kullanmayın.

Dış hemoroid içinde ağrılı bir kan pıhtısı (tromboz) varsa, doktorunuz hemoroidi çıkarabilir ve bu da hızlı bir rahatlama sağlayabilir. Lokal anestezi altında yapılan bu işlem, pıhtı oluşmasından sonraki 72 saat içinde yapılırsa daha etkilidir.

Sürekli kanayan ve ağrılı hemoroid durumunda doktorunuz az kesili yöntemlerle tedavi önerebilir. Bu tedaviler genellikle genel anestezi gerektirmez, işlemden hemen sonra çıkabilirsiniz. Lastik bant ligasyonu, Enjeksiyon (skleroterapi),Pıhtılaştırma (kızılötesi, lazer veya bipolar)

Hemoroid, kişilerin sadece küçük bir yüzdesinde ameliyat gerekir. Diğer tedavi yöntemleri başarılı olmadıysa veya büyük hemoroidiniz varsa, doktorunuz hemoroidin çıkarılmasını (hemoroidektomi) ya da zımbalanmasını (Stapler hemoroidopeksi – longo yöntemi) önerebilir.

Hemoroid için acil servise ne zaman gitmeliyim?

Normalde hemoroid acil servise gitmenizi gerektirecek şikayetlere neden olmaz. Ancak hemoroid bölgesi aşırı tahriş olmuşsa, hemoroid aşırı kanama yapıyorsa acil servise başvurabilirsiniz. Hemoroid tedavisi proktoloji uzmanı genel cerrahi uzmanlığı gerektirdiğinden, acil servis doktoru hemoroidinizi muayene etmeyecektir. Büyük olasılıkla geceyi rahat geçirmenizi sağlamak için şikayetlerinizi hafifletecek bir ilaç ya da krem reçete edecek, poliklinik muayene saatlerinde olacak şekilde genel cerrahi bölümüne sevk edecektir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Related Posts