Hamilelikte şeker yüklemesi son zamanlarda sıklıkla görülen gebelik diyabetiyle ilişkili bir kavramdır. Kadınların hamilelik sürecine kadar daha önce hiç diyabet sorunu olmamasına rağmen hamileliğin belirli haftalarında ortaya çıkan bu problemin tanısı koyulurken şeker yüklemesi yapılmaktadır. Kadınların hamileliği sürecinde daha önce hiç karşılaşmadığı hastalıklar bir şekilde ortaya çıkabilir ve hamilelik sürecinin daha zor geçmesine neden olabilmektedir.
İçindekiler
Birçok kadının başına gelişebilen bu sıkıntılı süreç içerisinde gebe insanların telaşlanmadan belirli dönemlerde doktor gözetimi altında hamileliğini sorunsuz geçirmesi sağlanmaktadır. Özellikle son zamanlarda genç hamilelerde sıklıkla görülen bu sorunlar genellikle bastırılmış hastalık ya da beslenme sorunlarından kaynaklı olarak ortaya çıktığı ve hamilelik sürecinde baş gösterdiği gözlemlenmektedir.
Hamilelikte Şeker Yüklemesi Genel Tanıtım
Hamilelikte şeker yüklemesi kadınların gebelik sürecinde birtakım belirtiler sonucu doktora başvurması sonucunda doktorlarının hamilelik diyabeti olup olmadığını saptamak için yapmış olduğu bir yöntemdir. Hamilelik sürecinin 24 ile 28. Haftaları arasında glukoz tarama testi uygulanması sonucunda ortaya çıkan değerlerle bakılarak gebelik sürecine yön tayin edilmektedir. 24 ile 28. Hafta arasında gebeliğini sürdüren kişilere herhangi bir saatte 50 gr glukoz bulunan su içirilmektedir. 50 gr glukoz bulunan suyu içen kişilerin 1 saat sonrasında kan şekerine bakılır ve analiz edilir.
Kan şekeri 140mg/Dl gibi bir değer üzerinde çıkan anne adaylarına 100 gr oral glukoz tolerans testi yapılmaktadır. OGTT yapılan anne adaylarına tahminen 3 saatlik yüklemenin sonrasında kişilerin gebelik şekeri olup olmadığı kesin olarak saptanarak daha sonraki sürece yön verilmektedir. Kişilerin gebelik şekeri olup olmadığını saptamak için şeker yüklemesi yapıldıktan sonra dikkatli olunması ve gün içerisinde yorucu fiziksel aktivitelerden kaçınarak bu süreç içerisinde herhangi bir şey yenmemesi gerekmektedir.
Gebelik Şekerinin Sürece Olan Etkisi Nedir?
Hamilelikte şeker yüklemesi yapılan anne adaylarında gebelik diyabeti saptandıktan sonra yoğun gözlem içeren bir süreç geçirilmesi gerekmektedir. Gebelik şekeri olan anne adayları gün içerisinde az tempolu aktivitelerde bulunsa da yoğun yorgunluk hissederek sürekli baş dönmesi sorunları ile karşı karşıya kalabilmektedir. Gebelik şekeri bulunan anne adayları kendilerini sürekli yorgun ve uykusuz hissetmektedir bu nedenle gün içerisinde ağır tempolu hareketler yaparak kendileri yormadan kaçınmalıdırlar. Gebelik şekerinin erken tanısı koyulduğunda hamilelik sürecine ters etki etmeyeceğinin bilinmesi ve bu süreçte sadece dikkatli olunarak hamileliğin sorunsuz geçmelerini sağlayacaklarını bilinmesi gerekmektedir.
Hamilelikte şeker yüklemesi yapılarak şeker tanısı koyulan kişilerin bu süreç içerisinde hastalık seviyelerine bağlı olarak farklı diyetler ve beslenme düzenleri oluşturmaları gerekmektedir. Şeker tanısı koyulan anne adaylarının bu süreçte sürekli tatlı yemek, ağır yemeklerle gün içerisinde sindirimi zorlaştırmak gibi davranışlardan kaçınması gerekmektedir. Birçok kadının başına gelen gebelik şekeri son zamanlarda daha da sık görülmeye başlanmıştır ancak anne adaylarının bu dönemde endişelenmeden doktorlarının dediklerini yerine getirerek süreci yürütmeleri gerekmektedir. Kişilerin doktorlarının gözetiminde bu süreçte temkinli olarak hamileliği yürütmeleri ve kaygıya kapılmadan süreci mutlu tamamlamaları gerekmektedir.
Gebelik Şekerinin Bebek Ve Anneye Etkileri
Hamilelikte şeker yüklemesi yapılarak anne adaylarında gebelik şekeri saptaması yapıldıktan sonra kişileri yoğun dikkat gerektiren bir süreç beklemektedir. Gebelik döneminde ortaya çıkan şeker rahatsızlığının süreç boyunca anneye ve bebeğe karşı birtakım riskler ortaya çıkarmaktadır. Bebek ve gebeler için birtakım riskleri oluşturan bu süreçte kan şekerini kişiler ne kadar dengede tutarsa dönemi o kadar sorunsuz atlatacak ve mutlu bir şekilde tamamlayacaklardır.
Anne adaylarında ortaya çıkan gebelik şekeri hamilelik süreci öncesinde olması hamilelik sürecinde ortaya çıkmasına kıyasala daha riskli bir süreç yaratmaktadır. Kişilerin en ufak bir belirti gördüğünde doktora giderek hamilelikte şeker yüklemesi yöntemi ile şeker saptaması yapması ve süreç için önlemlerini yakın bir tarihte alması gerekmektedir. Erken belirlenmeyen gebelik şekerinde süreç içerisinde gebelik zehirlenmesi, yüksek tansiyona bağlı rahatsızlıklar, erken doğum riski, düşük gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Sonucunun çok ağır olduğu bu dönemi sorunsuz atlatabilmek için tedbirli davranmak ve doktor gözetiminde olunması gerekmektedir.
Gebelik sürecinden önce şeker hastası olan anne adaylarının bebeklerinde birtakım rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir. Genellikle gebelik sonrasında başlayan şeker rahatsızlığı bu sorunlara yol açmamaktadır. Gebelik öncesi ya da sonrasında ortaya çıkan şeker hastalığında bebeklerde fazla kilo ya da bebek gelişiminde sorunlar görülebilmektedir. Tüm bu sorunların önüne geçmek ise gebelik sürecinde kan şekerini dengeli tutmak ve diyete uymak ile mümkün olacaktır.
Gebelik Şekerinin Anne Ve Bebekte Oluşturacağı Rahatsızlıklar
Hamilelikte şeker yüklemesi yapıldıktan sonra kan şekeri 140 ml/dl değeri üzerinde çıkan kişilerde diğer semptomlara da bakılarak şeker tanısı koyulmaktadır. Şeker tanısı koyulan anne adaylarının hamilelik süreci ve sonrasında ortaya çıkabilecek olası birtakım rahatsızlıklar bulunmaktadır.
Bebeklerde ve annelerde oluşabilecek bu sorunlar incelendiğinde şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Bebeklerde normal değerin üzerinde irilik ve kilo gibi sorunların ortaya çıkması
- Bebeklerde irilik görülebileceği gibi normal değerin altında küçük olması
- İleri safhalarda görülebilecek kalp hastalıklarının oluşması
- Doğumdan sonraki süreçte bebeklerde kan şekerinin düşmesi anlamına gelen hipoglisemi, hipokalsemi, polisitemi ve yüksek dereceli sarılık görülme riskleri bulunmaktadır.
- Anne ve bebekte böbrek anomalileri olması
- Sindirim sisteminde görülebilecek birtakım rahatsızlar
- Kulak sorunları ve kulağa bağlı olan denge problemleri yaşanması
- Doğum sonrasında bebeklerde solunum sıkıntısı görülmesi ve akciğerlerde birtakım gelişim problemleri görülebilmektedir.
- Gebelik şekeri tanısı koyulmayan anne adayların bebeklerinde normal gebelik geçiren gebelere kıyasla daha fazla oranda görülmesi
Gebelik Şekeri Tedavisi Nasıl Yapılmalıdır?
Hamilelikte şeker yüklemesi sonucunda gebelik şekeri tanısı koyulan kişilerin sürekli doktor gözetiminde olması ve tedavi sürecinde istenilen uygulamaları harfiyen yerine getirilmelidir. Gebelik şekeri tedavisinden önce hastalık tanısı koyulan anne adaylarının kendilerini mental olarak rahatlaması ve zihnen hastalığa karşı dirençli bir bilinç oluşturması gerekmektedir.
Hamilelikte şeker yüklemesi yapılarak şeker tanısı koyulan kişilerin ilk aşamadan sonra hamilelik sürecini doktorlarla birlikte yürütmesi ve gözetim altında olması gerekmektedir. Gebelik şekeri tedavisinde anne adaylarına doğal süreçlerdeki gibi ağızdan alınacak ilaçlar kullanılamaz ve bu süreç farklı yöntemlerle kullanılmaktadır. Kişilerin şeker seviyesine bağlı olarak diyet ve anne adaylarına yönelik egzersiz programları ya da ağırlığına bağlı olarak insülin verilmesi gibi tedavi yöntemleri tercih edilmektedir.
Hamilelikte şeker yüklemesi sonrasında hasta olduğunu öğrenerek diyet uygulaması yapması gereken gebelik şekeri tanısı koyulan anne adaylarının bu süreçte kesinlikle çikolata, dondurma, yoğun şekerli şerbet, beyaz un ile hazırlanan yiyecekler tüketilmeden daha sağlıklı ürünler ile bu süreçte beslenme yönetimini yürütmesi gerekmektedir. Gebelik şekeri tanısı koyulan anne adaylarının doktorun yönergeleri doğrultusunda egzersiz programlarına uyması ve diyet düzenine uyması kan şekerlerini düzenlemeye etki etmektedir.
Egzersiz yapması gereken anne adaylarının bu süreçte pilates, yürüyüş, yüzme gibi ağır tempolu ancak etkili olan sporları tercih etmesi gerekmektedir. Diyet ve egzersiz programlarının yetersiz kaldığı ve şeker seviyesinin gerekenden fazla seviyede yükselmesi sonucunda insülin verilerek tedavi sağlanmaktadır. Kişilerin tüm bu yönergeler doğrultusunda süreci doğru yönetmesi ve doktor önerilerine uyması gerekmektedir.