Guillain-Barre sendromu sinir sisteminde meydana gelen bir rahatsızlık türü olup vücutta çeşitli etkileşimler yaratarak kas güçsüzlüğü, uyuşma, reflekslerde kayıp yaşanmasına sebebiyet veren nörolojik rahatsızlık olarak bilinmektedir. Ayrıca karıncalanma şeklinde gözlemlenen bu rahatsızlık türü geçici felç olarak ta ifade edilmektedir. Bu durumun yanı sıra kesin bir tedavisi olmadığı yönünde ifade belirtilmektedir. Fakat oluşan durumu azaltmaya yönelik klinik araştırmalar devam etmektedir.
İçindekiler
Bu hastalık genel olarak her 100.000 kişide %2 oranında görülebilen bir hastalık türüdür. Aynı zamanda nadir hastalıklardan biri olduğu için pek fazla duyulmaması normal karşılanmaktadır. Yapılan teşhis ve tedaviler sonrasında hastaların yaklaşık %85’inin iyileştiği saptanmıştır. Ortalama olarak 12 aylık zaman zarfı içinde oluşan hastalık yok olabildiği tespit edilmiştir. Aynı zamanda bu hastalığın tekrardan nüksetme durumu oldukça düşük olarak bilinmektedir.
Guillain-Barre sendromu genel olarak kişiyi etki altına alan ve geçici bir felç süreci başlatan hastalık türü olarak yorumlanmaktadır. Hastalığın etkisinde kalmış bir bireyin kendini ifade etmekte zorluk çekmesi veya etrafında gelişen olaylara karşı tepkisiz kalması olarak gözlemlenmektedir. Buna benzer birçok durumun öne çıkması ile birlikte kişi kendisinin yaşamdan koptuğunu dahi düşünebilmektedir.
Hastalığın nadir bir hastalık türü olarak bilinmesinin nedeni çok fazla yaşanan ve görülen bir hastalık olmamasından kaynaklanmaktadır. Bağışıklık sisteminde meydana gelen hastalığın sinirlere vurması ile birlikte anlık olarak tüm belirtilerin hastanın vücuduna yayıldığı bilinmektedir. Özellikle uyuşma ve karıncalanma hissinin çok sık yaşandığı bu hastalıkta ani gelişebilecek durumlarda öne çıkmaktadır.
Guillain-Barre Sendromu Nedir?
Guillain-Barre sendromu bağışıklık sisteminin sinirlere atak yapması sonucu refleks kaybı yaşatan ve kısmi felç olarak adlandırılan nörolojik bir hastalık türü olarak bilinmektedir. Sinirlere saldırı yapan bağışıklık sistemi ile etkileşimde bulunan hastalığın neticesinde sinirlerin yanında bulunan miyelin kılıfı hasar görmeye başlamaktadır. Oluşum nedeni tam olarak bilinmeyen bu hastalığın neticesinde özellikle görülen durum vücudun tümden uyuşması olarak özetlenmektedir.
Vücutta oluşan karıncalanma hissini tümden yaşayan kişi tepki veremez hale gelmektedir. Sinir ekstremlerinde oluşan hasar nedeniyle kas güçsüzlüğü meydana gelmektedir. Örneğin; kişi böyle bir durumda elini kolunu bile hareket ettiremez hale gelebilmektedir. Nadir olarak bilinen bir hastalık türü olan Guillain-Barre sendromu kişilerin hayatını önemli boyutta etkileyen türdedir.
Guillain-Barre sendromu hastalığında kişi normal şekilde sürdürmekte olduğu yaşam statüsünden düşmektedir. Yürüme güçlüğü dahi çekmeye başlayan kişiler için kesin tedavi sistemi olmamasına rağmen oluşan hasarı en aza indirmek adına uygulanılan yöntemler öne çıkmaktadır. Bu sayede kişinin yaşadığı kısmi felç hali ortala 6 ile 12 ay arasında değişkenlik göstererek iyileşme olanağı doğmaktadır. Bu süre zarfında uygulanılan tüm yöntemler ile birlikte hastalık etkisini kısa sürede kaybetmeye başlamaktadır. Fakat bu hastalıktan kurtulma sonrasında kalıcı hasarlar kişide kalabilmektedir.
Görülen en net durumlar arasında güç kaybı, uyuşma hali ve karıncalanma gözlemlenmektedir. Bu durumların kalıcı olabildiği gibi bağışıklık sisteminin güçlenmesi sayesinde etkiler tamamen kaybolduğu da saptanmıştır. Her yaş grubunda oluşabilen bu hastalık özellikle 50 ve üzeri yaştaki kişilerde gözlemlenebilen bir durum olarak bilinmektedir.
Guillain-Barre Sendromu Nedenleri
Guillain-Barre sendromu nedenleri arasında çok çeşitli hastalıklar öne çıkmaktadır. Fakat kesin bir oluşum nedeni bulunmayan nörolojik grubunda yer alan bu hastalığın basit bir hastalık nedeniyle de oluştuğu saptanmıştır. Son dönemde gündemden düşmeyen ve her geçen gün toplumları daha çok etkide bırakan korona virüs salgınlarının bu hastalığı tetiklediği de tespit edilmiştir. Bununla birlikte oluşum nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır.
- Soğuk algınlığı geçirilmesi
- Mide virüsleri oluşması
- Gribal enfeksiyon geçirilmesi
- Korona virüs
- Zika virüsü
- HIV
- Hepatit A,B,C
- Ameliyat sonrası oluşması
- Travma geçirilmesi sonrasında oluşması
Yukarıda bahsedilen hastalıkların haricinde kalan hastalıklar neticesiyle de oluşabilmektedir. Bu hastalıkta önemli olan durum ise bağışıklık sisteminin zayıf olma halidir. Bağışıklığı düşük bir insanın hastalanma oranı oldukça fazla olduğu düşünülmektedir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması halinde sinirlere zarar verici nörolojik durum meydana gelebilmektedir.
Sinir hücrelerine saldırı yapan bağışıklık sistemi beraberinde beyine uyarı yollayan sinyallerinde önünü kesmektedir. Özellikle yaşanan en basit hastalıkta dahi Guillain-Barre sendromu oluşabilmektedir. Bu nedenle geçirilen en hafif soğuk algınlığı halinde dahi en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekmektedir.
Guillain-Barre Sendromu Belirtileri
Guillain-Barre sendromu belirtileri genellikle ani şekilde başlayarak hızlı bir şekilde kişinin tüm vücuduna yayılmaktadır. Genel bakımdan oluşan sendrom halindeki belirtiler şu şekilde sıralanmaktadır.
- Bilek ve parmaklarda karıncalanma veya iğne batma hissiyatı oluşturması
- Bacak kısmından başlayan güçsüz hissetme hali
- Sinir sistemine bağlı ağrıların başlaması
- Yürüme konusunda denge kaybı yaşanması veya ani şekilde yürüyememe hali oluşturması
- Konuşmada güçlük çektirmesi
- Çiğneme yetisinin kaybedilmesi
- Göz hareketleri yapamama ve çift görme durumu yaşanması
- Gece yarısı şiddetini arttıran kramp ve ağrılar yaşanması
- İdrarını yaparken aşırı derece de zorlanılması
- Hipertansiyon ve hopatansiyon oluşturması
- Kanda pıhtı oluşması
- Kalp ritimlerinin bozulmaya başlaması
- Solunum yetmezliği veya nefes darlığı oluşturması
Yukarıda yer alan Guillain-Barre sendromu hastalığına yönelik belirtiler yaşanması halinde mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekmektedir. Çünkü bu hastalığın hızlı bir adımda ilerlediği saptanmıştır. Ayrıca oluşabilecek durumların önlenmemesi halinde kalıcı hasarlar oluşabilmektedir.
Guillain-Barre Sendromu Tanı Yöntemleri
Guillain-Barre sendromu tanı yöntemleri konusunda yapılan birçok uygulama bulunmaktadır. Çünkü bu hastalık kişiden kişiye değişken etkiler yaratmaktadır. Aynı zamanda nörolojik grupta incelenen bir hastalık olması nedeniyle benzer hastalıklarla semptomları aynıdır. Bu yüzden öncelikle hekim tarafından yapılan fiziki muayene esnasında tüm bulgular dinlenilmektedir. Bu sayede oluşan semptomlar kapsamlı bir şekilde dinlenilme sonrasında oluşan hastalıkla ilgili tanı uygulamalarına geçilmektedir. Yapılan tanı yöntemleri ise şu şekilde sıralanmaktadır.
- Elektromiyografi( EMG)
- BOS testi
Gerekli tanı konulabilmesi amacıyla yapılan tanı yöntemleri iki şekilde öne çıkmaktadır. EMG sistemi sayesinde hasta kişinin kaslarına ince elektrotlar yerleştirilmektedir. Bu elektrotların bağlanması sayesinde sinirlerde oluşan sinyal incelenmektedir. BOS sistemi sayesinde omurilikte yer alan sıvının analizi yapılmaktadır. Bu sayede vücutta oluşan protein seviyesi ölçülmektedir.
Guillain-Barre Sendromu Tedavi Yöntemleri
Guillain-Barre sendromu tedavi yöntemleri arasında ilk olarak önem arz eden durum hasta olan kişiye yönelik bakım çalışmalarıdır. Hekim tarafından incelenen hastalık doğrultusunda yapılacak adımlar düzenli bir şekilde ilerletilmesi gerekmektedir. Özellikle oluşan hastalığın şiddetini düşürmek açısından hastaya takviye edici destek programları yaşamsal aktivitenin aynı hızda sürdürülmesi bakımından önemli rol oynamaktadır.
Guillain-Barre sendromu hastalığında bağışıklık sistemi sinir hücrelerine saldırı yapması nedeniyle vücutta kırmızı kan hücresi azalmaya başlamaktadır. Ayrıca vücudun koruma sistemini sağlayan antikor oluşumları da azalmış olmaktadır. Bu nedenle immünoglobülin ve antikor takviyesi başlatılmaktadır. Bu yöntemin kullanılması sayesinde solunum cihazına bağlı bir şekilde yaşanmasına gerek kalmamaktadır.
Her kişide farklı etkileşim oluşturan bu hastalık detaylı bir şekilde incelenmesi ve türüne göre tedavi uygulanması gereken hastalık türüdür. Bu nedenle hastanenin uyguladığı yöntemler haricinde özel bakım gerektiren bir hastalık türü olarak bilinmektedir. Yapılan uygulamalar sonrasında çoğu hastanın yaklaşık 1 senelik bir süre içinde büyük oranda iyileştiği görülmüştür.
Çölyak Hastalığı, Çocuklarda Üst Solunum Yolu Hastalıkları, Çocuklarda Ürtiker (Kurdeşen), Çocuklarda Sinüzit, Çocuklarda Rektal Kanama