Fıtığa hangi bölüm bakar, fıtık için hangi bölüme gidilir gibi soruları içeriğimizde ele aldık. Fıtık için hangi bölüme gidilir sorusunun cevabı makalemizde yer almaktadır.
İçindekiler
Fıtık, bir vücut veya organı oluşturan kas veya doku parçalarının yerinden oynaması, kendisini çevreleyen duvardan dışarı çıkmasıyla oluşan şişliktir. Fıtıkların çoğu karın boşluğunda, bel ve boyunda oluşur.
Fıtık Çeşitleri Nelerdir?
Kasık fıtığı
Erkeklerde kasık kanalı, spermatik kord ve testislere giden kan damarları için bir geçiş yoludur. Kadınlarda ise rahmi destekleyen yuvarlak bağ içerir. Kasık fıtığında, yağ dokusu veya bağırsağın bir kısmı, iç uyluğun üst kısmındaki kasık içine girer. En yaygın fıtık türüdür ve erkeklerde daha çok görülür.
Femoral fıtık
Yağ dokusu veya bağırsağın bir kısmının, iç uyluğun üst kısmındaki kasığa doğru çıkıntı yapmasıdır. Femoral fıtıklar esas olarak ileri yaşta kadınlarda görülür.
Göbek fıtığı
Yağ dokusu veya bağırsağın bir kısmının göbeğe (göbek deliğine) çevresinden dışarıya çıkıntı yapmasıdır.
Mide fıtığı (Hiatal herni)
Midenin üst kısmının diyaframdaki (göğsü karından ayıran yatay kas tabakası) bir açıklıktan göğüs boşluğuna doğru çıkıntı yapmasıdır.
Boyun fıtığı
Boyun bölgesi omurları arasında bulunan jel benzeri disklerin yerinden oynaması ve çıkıntı yapmasıdır.
Bel Fıtığı
Bel bölgesi omurları arasında bulunan jel benzeri disklerin yerinden oynaması ve çıkıntı yapmasıdır.
Ameliyat kesiği fıtığı (İnsizyonel fıtık)
Ameliyat yeri fıtığı, daha önce geçirilen bir abdominal veya pelvik ameliyat sonrası ameliyat kesisinin altındaki dokunun dışarı çıkmasıdır.
Göbek üstü fıtığı (Epigastrik fıtık)
Yağ dokusunun, göbek ile göğüs kemiği alt kısmı arasındaki karın bölgesinden çıkıntı yapmasıdır. Nadir görülen bir fıtık tipidir.
Spigel fıtığı
Bağırsak dokusunun, karın kasının yanındaki hatta, genellikle göbeğin altında karın içinden çıkıntı yapmasıdır. Genellikle ileri yaşta kadınlarda ve çok nadir görülür.
Diyafram fıtığı
Karın içindeki organların diyaframdaki bir açıklıktan göğse doğru hareket etmesidir. Doğuştan gelen bir yapısal bozukluk ya da yaralanma sonucu oluşur.
[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_row_inner][bt_column_inner width=”1/2″][bt_text]
Fıtık Neden Olur?
Kasık fıtıkları ve femoral fıtıklar kaslardaki zayıflama ile ilgilidir. Kaslarda zayıflık doğuştan olabildiği gibi yaşlanma ve tekrarlayan gerilmelerle ilişkili de olabilir. Kaslarda zayıflamaya neden olan zorlanma, fiziksel efor, obezite, hamilelik, sık öksürme veya kabızlıktan kaynaklanabilir .
Erişkinlerde karın bölgesini zorlamak, fazla kilolu olmak, uzun süreli şiddetli öksürük veya doğum sonrası göbek fıtığı olabilir.
Mide fıtıklarının nedeni tam olarak anlaşılamamıştır, ancak diyaframın yaşla birlikte zayıflaması veya karın üzerindeki baskının bir sonucu olabilir.
Bel ve boyun fıtıkları ise omurlar arasındaki disklerin yaşlanma veya başka nedenlerle yeterince beslenememesi, uzun süre hareketsizlik, yanlış hareketler, genetik yatkınlık ve duruş bozuklukları gibi nedenlerle ortaya çıkar.
Fıtık Belirtileri Nelerdir?
Fıtık nasıl anlaşılır?
Karın veya kasıktaki bir fıtık, geriye itilebilen veya uzanırken kaybolabilen gözle görülür bir yumru veya şişkinlik oluşturabilir. Gülme, ağlama, öksürmek, hapşırma, bağırsak hareketi sırasında ıkınma veya fiziksel aktivite, yumrunun içeri itildikten sonra yeniden ortaya çıkmasına neden olabilir. Fıtığın diğer belirtileri arasında şunlar bulunur:
- Kasık veya testis keselerinde şişme veya çıkıntı
- Çıkıntı bölgesinde artan ağrı
- Kaldırırken ağrı
- Şişkinliğin zamanla artması
- Donuk bir ağrı hissi
- Doluluk hissi veya bağırsak tıkanıklığı belirtileri
Mide fıtığında vücudun dışında herhangi bir çıkıntı görülmez. Bunun yerine semptomlar arasında mide ekşimesi, hazımsızlık, yutma güçlüğü ve göğüs ağrısı sayılabilir.
Bel fıtığı, bel ağrısının yanı sıra hareket ederken zorlanma, kaslarda güçsüzlük, bacaklarda uyuşma, bacaklara vuran ağrı gibi belirtiler gösterir.
Boyun fıtığı ise boyundan şakaklara doğru ilerleyen ağrı, kol , omuz ve sırtta ağrı, kol ve ellerde güç kaybı, uyuşma, el becerisinde zayıflama gibi belirtiler gösterir.
Fıtık İçin Doktora Ne Zaman Gitmeliyim?
Fıtık olduğunuzu düşünüyorsanız, en kısa zamanda doktora gitmelisiniz. İhmal edilen bir fıtık büyüyebilir ve daha ağrılı hale gelebilir. Sonuçta komplikasyonlara ve muhtemelen acil ameliyatlara yol açabilir. Erken tedavi, daha başarılı, daha az riskli ve daha iyi bir iyileşme süreci sağlar.
Fıtık İçin Hangi Doktora Gitmeliyim?
Kasık fıtığı, göbek fıtığı, mide fıtığı gibi karın ve kasık bölgesi fıtıkları için genel cerrahi uzmanına gitmelisiniz.
Boyun ve bel fıtığı için ortopedi ve travmatoloji, fizik tedavi, nöroşirürji (beyin omurilik sinir cerrahisi) uzmanına gidebilirsiniz.
Fıtık Nasıl Teşhis Edilir?
Fizik muayene ile fıtığın meydana geldiği bölgede bir şişkinlik görmek veya hissetmek genellikle mümkündür. Erkekte kasık fıtığı için tipik fizik muayenesinin bir parçası olarak, doktor hastadan öksürmesi ister ve bu sırada testislerin ve kasıkların etrafındaki alanı muayene eder. Bazı durumlarda, BT taraması gibi yumuşak doku görüntüleme, durumu doğru bir şekilde teşhis edilmesini sağlar.
Bel ve boyun fıtıkları, röntgen, MR, CT tarama gibi görüntüleme yöntemleri ile teşhis edilir.
Fıtık Nasıl Tedavi Edilir?
Fıtıklar genellikle kendi kendilerine iyileşmezler ve bazı durumlarda onarmanın tek yolu ameliyattır. Bel fıtıkları bazı durumlarda istirahat, ağrı kesici ilaçlar, egzersiz, fizik tedavi, steroid enjeksiyonu gibi yöntemlerle tedavi edilebilir. Doktorunuz, fıtığınıza yönelik en iyi tedaviyi planlayacak ve gerektiğinde sizi bir cerraha yönlendirecektir. Cerrah fıtığınızı tamir etmenin gerekli olduğunu düşünürse, ihtiyaçlarınıza en uygun onarım yöntemini belirleyecektir.
Fıtık Kendi Kendine İyileşir mi?
Kendi kendine iyileşebilen tek fıtık türü bebeklikte görülen göbek fıtığıdır. Ki çocuklarda göbek fıtığı da 4-5 yaşına kadar kaybolmamışsa ve büyükse ameliyat gerektirebilir.
Fıtık Ameliyatı
Açık fıtık ameliyatı: Fıtık bölgesinde vücuda bir kesi yapılan açık cerrahi yöntemidir. Çıkıntı yapan doku yerine oturtulur ve zayıflamış kas duvarı tekrar birbirine dikilir. Bazen ekstra destek sağlamak için bölgeye bir tür ağ yerleştirilir.
Laparoskopik fıtık ameliyatı, açık cerrahi ile aynı tip onarımları içerir. Bununla birlikte, karın veya kasık dışına bir kesi yerine, işlemi tamamlamak için cerrahi aletlerin yerleştirilmesine yetecek kadar kesi yapılır.
Robotik fıtık ameliyatı, laparoskopik cerrahi gibi, bir laparoskop kullanılır ve küçük kesilerle gerçekleştirilir. Robotik cerrahide, cerrah hastaya bir kaç adım mesafedeki bir konsolda oturur ve el benzeri robotik kolları kullanarak ameliyatı gerçekleştirir. Bazı küçük fıtıklar veya yumuşak alanlar için robotik cerrahi kullanılabiliyorken, artık karın duvarını yeniden yapılandırmak için de kullanılabilmektedir.
Mikrocerrahi ile fıtık ameliyatı: Mikroskop kullanılarak, doku ve kaslara hasar vermeden yapılan ameliyattır. Bel ve boyun fıtıklarının tedavisinde kullanılır.
Endoskopik fıtık ameliyatı: Kapalı ameliyat olarak da bilinir. Bel ve boyun fıtığı tedavisinde başvurulan bir yöntemdir. Fıtıklaşan doku, 6-7 mm.lik kesilerden giren kameralar aracılığıyla alınır.
Her ameliyat türünün avantajları ve dezavantajları vardır. En iyi yaklaşıma cerrahınız karar verecektir.
Fıtık Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Bebeklerde görülen göbek fıtıkları dışında fıtıklar kendiliğinden kaybolmaz. Zamanla, bir fıtık büyüyebilir ve daha ağrılı hale gelebilir, komplikasyonlar geliştirebilir.
Tedavi edilmemiş kasık veya femoral fıtık komplikasyonları şunları içerebilir:
Tıkanma (hapsedilme): Bağırsakların bir kısmı kasık kanalında sıkışarak mide bulantısına, kusmaya, mide ağrısına ve kasıkta ağrılı bir yumruya neden olur.
Boğulma: Bağırsakların bir kısmı kan akışını kesecek şekilde sıkışıp kalır. Bu gibi durumlarda, doku ölümünü önlemek için acil cerrahi (oluştuğu andan itibaren saatler içinde) gereklidir.
Bel ve boyun fıtıkları ise çok ciddi sağlık sorunları ve kalıcı sakatlıklara neden olabilir.
Fıtık Nasıl Önlenebilir?
Fıtık, doku ve kaslardaki zorlanmanın bir sonucu olduğundan, İdeal vücut ağırlığını korumak,
kabızlığı önlemek, ağırlıkları veya ağır nesneleri doğru bir duruşla kaldırmak, taşıyabileceğinden fazla ağır kaldırmamak, öksürük ve hapşırık gibi fıtık tetikleyicilerini tedavi etmek, öksürüğe neden olan alışkanlılar ve ortamlardan uzak durmak fıtık için alınabilecek önlemlerdir.
Fıtık Tekrar Eder mi?
Fıtık ameliyatla tamamen alınabilir. Ameliyattan sonra fıtığın tekrar etmemesi için size verilen talimata uymak önemlidir. Talimatlara uyulsa ve gereken özen gösterilse bile bazı durumlarda doku zayıflığı veya uzun süreli iyileşme süresi nedeniyle bile tekrarlayabilir. Fıtık nüks etme riskini arttıran en önemli faktörler, sigara ve obezitedir.
Fıtık Küçülür mü?
Bazı kişilerde omurga fıtıkları, sıvı kaybedip büzülerek küçülebilmektedir. Bazı ameliyatsız tedavi yöntemleri ise fıtığa baskı uygulayarak büyümesini engelleyebilir. Kişiden kişiye değişen bu durum için doktorunuzla görüşmelisiniz.
Fıtık İle İlgili Sık Sorulan Sorular
Kasık fıtığına hangi bölüm bakar, erkeklerde kasık fıtığına hangi bölüm bakar?
Kasık fıtığı şüpheniz varsa genel cerrahi bölümüne gitmelisiniz.
Boyun fıtığı için hangi bölüme gidilir?
Boyun fıtığı için fizik tedavi ve rehabilitasyon ve nöroşirurji (beyin sinir cerrahisi) doktoruna gitmelisiniz.
Göbek fıtığına hangi bölüm bakar?
Göbek fıtığı için genel cerrahi bölümüne gitmelisiniz. Bebeklerde göbek fıtığı için ise çocuk cerrahisi bölümüne gitmelisiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.