Farenjit | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Farenjit 

Farenjit hastalığı günümüzde belli dönemlerde grip ve nezle gibi sıklıkla görülen hastalıklardan biri olmaktadır. Genellikle yetişkin bireylerde ortaya çıkmakta ve kişinin hayat kalitesini 3-4 gün gibi bir süre içerisinde oldukça fazla düşmesini sağlamaktadır. Oldukça ağrılı ve sancılı bir şekilde geçen bir süreçtir.

Farenjit Nedir?

Farenjit özellikle kış aylarında ortaya çıkan ve halk arasında sıklıkla görülen bir hastalık çeşidi olmaktadır. Bireylerin Farenjit hastalığına yakalanması ile birlikte genellikle ateş, halsizlik ve boğaz ağrısı gibi şikayetleri yaşamalarına neden olmaktadır. Bu şikayetler sonrasında ise hayat kalitesinde düşmeler yaşamaktadır. 

Boğaz ve yutak bölgesinde ortaya çıkan ve genellikle bu bölgelerin büyük bir oranda tahriş olmasını sağlayan bir hastalık türü olmaktadır. Akut ve kronik olarak hastalığın geçirilme sürecine ve iyileşme süresine bağlı olarak iki farklı gruba ayrılmaktadır. 

Akut olarak geçirilen bu hastalıkta genellikle boğazda yanma hissi, ağrı ve ateş sıklıkla görülen semptomlar arasında yer almaktadır. Kronik olarak görülmesi durumunda ise kuru öksürüklerin yaşanması, boğaz bölgesinde geçmek bilmeyen gıcık hissi ve boğazda takılma hissi gibi semptomlar oluşmaktadır. Akut faranjitle savaşan bir kişi genellikle gün içerisinde ateşli olmasından dolayı oldukça yorgun hissetmektedir. Bununla birlikte de yemek yemesi durumunda ise yutkunmakta büyük zorluk yaşamaktadır. 

Kronik olarak geçirilen bu hastalıkta genellikle boğaz bölgesi oldukça tahriş olmaktadır. Bu da kuru öksürüklerden ve boğazın kuru kalmasından dolayı olmaktadır. Ortaya çıkmasındaki neden ise hastanın yaşam tarzındaki durumlar, alışkanlıkları, reflü hastalığının olması veya burun hastalıklarının olmasından dolayı bu evreye gelmektedir. 

Farenjitin Nedenleri

Farenjit kronik ve akut olarak iki farklı şekilde belirti göstermektedir. Bu da her ikisinin ortaya çıkmasında farklı nedenlerin olmasına neden olmaktadır. 

Kronik olarak gerçekleşen bu hastalık türünde genellikle boğaz çok fazla tahriş olmaktadır. Bu süreç uzaması durumunda ve sürekli olarak devam etmesinde ise tedavi oldukça zor bir hale gelmektedir. Özellikle burun kemiğinin eğri olması durumunda kişilerde sürekli olarak ağız yolu ile alınan havanın doğru bir şekilde temizlenmemesinden dolayı boğaz kuruluğuna neden olmaktadır. Kuruluk sonucunda da kronik olarak gerçekleşen farenjit hastalığına yakalanılmaktadır. Hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilecek olan diğer nedenler ise şunlardan oluşmaktadır;

  • Öğretmenlik gibi sürekli olarak konuşma gerektiren meslek gruplarından birinde olmak,
  • Boğazının kuruması sonrasında vücuda yeterli sıvı girişinin olmaması,
  • Çok sıcak ve ya soğuk içeceklerin ve ya yiyeceklerin tüketilmesi 
  • Sigaranın fazla kullanımı,
  • Acı baharatların fazla kullanımı,
  • Saman nezlesinin olması,
  • Alerjik hastalıklara sahip olunması,
  • Mide içerisinde asit gelmesi yani reflü hastalığına sahip olma,
  • Burunda, genizde veya sinüzit gibi hastalıklara sahip olmak bu hastalığa kapılmasına neden olmaktadır. 

Akut Farenjit oluşumu ise aynı kronik gibi kendine has nedenleri olmaktadır. Diğerinden kendini ayıran özelliği ise halk tarafından en yaygın olarak görülen türü olmaktadır. 

Akut farenjit genellikle soğuk algınlığı gibi durumlarda diğer farklı enfeksiyonların boğaz bölgesine hava yolu ile yerleşmesi ile ortaya çıkmaktadır. Hasta kişinin soğuk alanlarda vakit geçirmesi, diğer hasta kişiler ile temas hallinde bulunması gibi nedenler hastalığın ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra kişinin kuru havaya çok fazla maruz kalması, güçlü kimyasallara kısa süreli de olsa maruz kalması, vücuduna fazla sıvı almaması ve bağışıklık sisteminin yeterli derecede güçlü olmaması durumunda akut olarak gerçekleşecek olan bu hastalığa yakalanma riskini oldukça yüksek olmasına neden olmaktadır.

Farenjitin Belirtileri

Farenjit ortaya çıkmasında birçok farklı neden olduğu gibi belirtileri de kendilerine has bir şekilde değişkenlik göstermektedir. Faranjitin genel yapısı itibari ile virüs veya bakterilere bağlı olarak gelişen bir enfeksiyon rahatsızlığı olmasından dolayı farklı iki tarzda belirti vermektedir. Bunlardan ilki olan ve kronik olarak adlandırılan bu türde genellikle hasta iyileşmiş gibi gözükse de sürekli olarak tekrar eden bir yapısı bulunmaktadır. Kronik olarak gerçekleşen bu türde belirtiler şunlardan oluşmaktadır;

  • Yutkunma esnasında boğaz bölgesinde ağrı gerçekleşmesi,
  • Sürekli olarak gerçekleşen öksürükler,
  • Hafif boğaz ağrısının oluşumu olmaktadır. Akut olarak gerçekleşen hastalığa göre genellikle hafif belirtileri bulunmaktadır. 

Akut olarak gerçekleşen bu Farenjit türü genellikle ani bir şekilde meydana gelmektedir. Tedavisinin gerçekleşmesinden sonra ise herhangi bir şekilde belli aralıklar ile tekrarlama gibi durumu olmamaktadır. Akut olması durumunda kişilerde sıklıkla rastlanan belirtiler ise şunlardan oluşmaktadır;

  • Şiddetli boğaz ağrıları,
  • Ateşte yükselme,
  • Halsizlik olması,
  • Burun akıntısının olması,
  • Yutkunma güçlüğü yaşama,
  • Durduk yere boğazda takılma hissinin ortaya çıkması olmaktadır. Halk arasında genellikle en sık görülen şekli akut farenjit olmaktadır. 

Farenjitin Tanı Yöntemleri

Farenjit tek başına genellikle boğaz kaşıntısı veya ağrı gibi nedenlerin oluşması ile gerçekleştiği düşünülmektedir. Ancak bu oldukça yanlış bir tanı olmaktadır. Bu semptomların yanı sıra kendine has özellik gösteren birkaç bulgunun daha yanında olması gerekmektedir. 

Kronik ve akut olarak iki farklı özellik gösteren bu hastalık türünde genel olarak ateş, boğaz ağrısı ve yutkunma güçlüğü gibi birbirine göre farklı özellik gösteren belirtiler olmaktadır. 

Tanı koyulma aşamasında belirtilerin takibinin yanı sıra kişinin öyküsü de büyük bir önem taşımaktadır. Bu öykünün alınması sonucunda fiziksel muayene yapılmakta ve kişinin günlük sıvı tüketme miktarına göre akut veya kronik olacak şekilde tür teşhisi konulmaktadır. 

Genellikle tanı koyma yöntemleri arasında fiziksel testler yeterli olmaktadır. Ancak bazı şüpheli durumlarda kan testleri, boğaz süprüntü örnekleri, akciğer röntgenleri ve diğer istenecek tetkiklere başvurulabilmektedir. 

Boğaz süprüntü örneği ise genellikle kişinin steril bir çubuk yardımı ile ağız ve burun kısmından örnek alınan bir işlemdir. Oldukça acısız ve ağrısız geçmektedir. Alınan bu örnek laboratuvara gönderilmekte ve buna uygun bir şekilde tedavi planının gerçekleşmesi sağlanmaktadır. 

Farenjit Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Farenjit tedavisi genellikle iki farklı türde farklı şekilde uygulanmaktadır. Akut olarak gerçekleşen türünde hastanın tetkikler ve belirtileri sonucunda durumuna göre tedavi planı uygulanmaktadır. Bakteriyel kaynaklı olduğu tespit edilmesi durumunda burun spreyi, pastil, ağrı kesici veya antibiyotik gibi ilaçlara başvurulmaktadır. Ancak viral kaynaklı olduğunu düşünülmesi durumunda ise kişiye ilaçlar yerine önleyici tedaviler uygulanmakta ve bu tedavinin yanı sıra bolca sıvı tüketimine teşvik edilmektedir. 

Kronik olarak gerçekleşen bu hastalık türü oldukça önemli bir hastalık gibi düşünülmese de özen gösterilmesi gerekmektedir. Çünkü sürekli olarak gerçekleşen bir yapısı bulunmasından dolayı vücut çalışma sistemini sürekli olarak etkilemektedir. Doğru tedavi planını uygulanmaması durumunda ise tedavisi oldukça uzun ve zorlu geçme ihtimali olmaktadır. Bu yüzden de hastanın hekimden almış olduğu önerilere ve ilaçlara büyük bir önem göstermesi gerekmektedir. 

Bu tedavilerin yanı sıra faranjitin ortaya çıkmasında rol oynayacak olan reflü gibi hastalıklarında gerekli olan tedavisinin yapılması gerekmektedir. Boğazın tahriş olmasını sağlayacak olan tozlu ve kimyasal alanlardan uzak durulması gerekmektedir. Sigara ve alkol gibi insan sağlığına zarar veren ve hastalığın olumsuz yönde ilerlemesini sağlayan maddelerden de kaçınılması gerekmektedir. Kaçınılmaması durumunda ise kronik olarak gerçekleşmesine yardımcı olmaktadır. Kronikleşmesi sürecini tamamladıktan sonra ise tedavisinin oldukça zor ve sancılı bir şekilde geçmesini sağlamaktadır. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Previous PostNext Post