Ergenlik ve büyüme sorunları genel olarak incelendiği vakit bir çocuğun ergenliğe geçiş dönemi arasında yaşamakta olduğu sorunları ele alan bir konu olarak bilinmektedir. Çocukluk döneminin bitmesi ile birlikte başlayan ergenlik sinyalleri gençliğin adımları olarak varsayılmaktadır. Bu dönem zarfında hem çocuklar hem de ebeveynler çeşitli durumları aynı süre içinde yaşaması ile birlikte farklı duygu değişimleri de yaşamaktadır. Çok geniş bir yelpazede incelenecek bu konu hakkında ebeveynlerden ve uzmanlardan farklı durumlar duyulması normal karşılanmaktadır.
İçindekiler
Çocuğun ailevi ortamdaki yerinin önemsenmeye başlandığı bir nokta olarak bilinen bu durum aynı zamanda bir başkaldırma sürecini de tetiklemektedir. Ergenlik dönemine geçiş süreci erkek ve kız çocuklarında farklı yaş sınırıyla birlikte gerçekleşmektedir. Ergenlik ve büyüme sorunları kız ve erkek çocuklarının ergenlik dönemine geçiş yaptığı sürede zarfında görülmektedir.
Bu durum aslında yetişkinliğe de adım sayılır. Çünkü çocuğun ergenlik döneminde sürekli değişken durumda ilerleyen düşünceleri nasıl bir birey olacağının sinyallerini de vermektedir. Kız çocuklarında ergenliğe geçiş sinyalleri 11 ile 13 yaş arasında belirginleşirken erkek çocuklarında bu yaş sınırı 12 ile 14 yaş arasında değişmektedir. Bu yaşlarda yaşanan duyguların tetiklenmesinde çıkaran durumların başında aile içindeki ortam öne çıkmaktadır.
Bu yüzden karışık duygular içinde olan çocuğun doğru bir düzeyde ilerleyebilmesi açısından ebeveynlere büyük sorumluluklar düşmektedir. Bu yaşlarda en çok görülen durumlar arasında çocuğun yalnız kalmak istemesi ve görüşmelerini gizli yapmaya başlaması gelmektedir. Ani baskın hissettiği vakit içinde ise öfke patlaması adı verilen huzursuzluk ortamı oluşmaktadır. Bu durum çoğu aileler içinde kabul edilemez bir durum olarak gözükse de çocuğun ergenliğe geçiş döneminde birey sinyalini verdiği en önemli adımı sayılmaktadır.
Ergenlik ve Büyüme Sorunları Nedir?
Ergenlik ve büyüme sorunları iki kısımda incelenecek durumlara işaret eden ve gelişim gösteren çocuğun fiziksel ve psikolojik açıdan sergilediği tavırlar olarak nitelendirilen geniş bir konudur. Kız çocuklarının ergenliğe geçiş dönemi 11 ile 13 yaş arasında olmaktadır. Erkek çocuklarında ise bu yaş sınırı 12 ile 14 yaş arasındadır. Bu bakımdan kız çocuklarının ergenliğe geçiş adımı daha önce olduğu bilinmektedir.
Yaşamakta olduğu duyguların çok çeşitli olması ve bu duruma yönelik sergilediği tutum ve davranışlarda beraberinde oluşan yaşam döngüsünü oluşturmaktadır. Erkek çocuklarında ise bu durum daha sert çıkışlara neden olabildiği gibi öfke patlamaları ile ortaya çıkan huzursuz ortamları da beraberinde getirdiği bilinmektedir. Çoğu ebeveyn çocuğunun 11 ile 15 yaş arasında sergilediği davranışlarda ani sinir krizleri, öfke patlamaları veya dengesiz davranışlarının olmasından yakınmaktadır. Bu durum tamamen doğal olduğu gibi çocuğun birey olduğunun farkına varılması açısından önemli bir sinyal olarak görülmektedir.
Ergenlik ve büyüme sorunları adı altında incelenen konular çocuğun büyüme esnasında fizyolojik bakımdan değişim göstermesi ve beraberinde davranış ve düşünce tarzının da değiştiği konular olarak bilinmektedir. Aile içindeki ortamın çocuk üzerinde etkisi çok yüksek olmasına rağmen yanlış bir davranış sergilediğinizde çocuğunuzun size karşı gelmesi de onun bir birey olduğunu gösteren durum olarak kabul edilmektedir.
Ergenlik ve büyüme sorunları arasında fiziksel açıdan gelişmekte olan çocuğun görsel açıdan değişmeye başlaması ile birlikte kendine özenme veya bakım yapma konuları da beraberinde gelmektedir. Bu durumun yanı sıra ergenlik döneminin bir sinyali olarak bilinen sivilce sendromları da aynı süre zarfında yaşanan bir durumdur. Aynı şekilde kızlarda adet başlangıcı ile erkek çocuklarında kas gelişimi öne çıkan durumlar olarak bilinmektedir.
Eskiden sergilediği tavırların aksine yalnızlığı seçmek isteyen çocuğun dünyası sürekli değişken bir şekle bürünmüş haldedir. Erkeklerin doğası gereği hırçınlığı daha yüksek şekilde izlenirken kız çocuklarının sinir krizi geçirecek boyutta sorunlar yaşaması da mümkündür. Çocuğun ebeveynleri ile arasındaki ilişki bu bakımdan çok önemli rol oynamaktadır. İyi bir iletişim tarzı bulunmayan ebeveyn ve çocuk arasında mutlaka çatışmalar yaşanmaktadır.
Çeşitli nedenlerle ortaya çıkan anlaşmazlıkların sonucunda çocuk kötü arkadaş edinebildiği gibi kötü şekilde gelişecek olaylara da maruz kalabilmektedir. Bu nedenle ergenlik döneminde ipin ucunu kaçırmayacak şekilde esnek davranılması ebeveynlere düşen en önemli görevlerden biri sayılmaktadır. Çünkü siz nasıl bir hayat yaşıyorsanız; çocukta sizi izleyerek aynısını yapmak isteyecektir.
Ergenlik ve Büyüme Sorunları Belirtileri
Ergenlik ve büyüme sorunları bir hastalık değildir. Geniş bir konu olarak incelenen bu durum çocuğun birey olma yolunda yaşayacağı genel sorunlar olarak adlandırılmaktadır. Ergenlik dönemi zarfında kız ve erkek çocuklarının genel yaşadığı durumlar şu şekilde belirtilmektedir.
- Kimlik arayışı yaşaması
- Erken veya geciken boy orantısı yaşadığı bir sorun olarak bilinmektedir.
- Ergenlik ve büyüme sorunları döneminde kız çocuklarında çok sık yaşanan bir durum olan tiroit sorunları ve kansızlık belirtileri nedeniyle hırçın tavırlar sergilendiği görülmektedir.
- Asabi tavırlar sergilemeleri ve sivilce problemleri yaşamaları
- Kas gelişimi
- Kızlarda tüylenme ve adet başlangıcı yaşanması
- Erkeklerde tüylenme ve nadir olarak belirginleşen meme büyümesi sorunu
- Kilo problemleri
- Psikolojik travma geçirmesi
- Sinir krizi
Yukarıda belirtilen durumlar ergenlik ve büyüme sorunları olarak bilinen durumlar olup genel özetlenmiş halidir. Fakat bu listede yer almayan pek çok durumda yaşanmakta olan durumlar olarak nitelendirilmektedir. Çocukluktan ergenliğe geçiş yapmaya çalışan bireyin verdiği sinyaller değişken olmasıyla birlikte yaşadığı aile hayatı da önemli rol oynamaktadır.
Ergenlik ve Büyüme Sorunlarına Dair Yapılması Gerekenler
Ergenlik ve büyüme sorunları arasında yıllardır gizli kapaklı tutulan cinsellik konuları da yer almaktadır. Had safhaya inmiş olan sorunların yanı sıra gelişen teknolojik ürünler sayesinde her şeyden haberdar olabilen çocukların bu konudaki görüşlerinden önce ebeveynlerin bu konuda doğru zamanda bilgi vermeye başlaması gerekmektedir. Çünkü çocuk ergenliğe geçiş dönemi içinde sorgulayıcı bir birey haline gelmektedir. Bu yüzden mutlaka zamanında gerekli bilgilerin verilmesi şarttır.
Çocuğun içine kapanık bir vaziyete bürünmesi doğası gereği ergenlik dönemi zarfında çok yaşanan bir durum olarak bilinmektedir. Davranışları ve tutumu karşısında şiddet göstermek yerine kızmadan düzgün bir ifade ile onunla iletişim kurmayı denemek çok yerinde ve doğru bir adım sayılmaktadır. Özellikle 11 ile 15 yaş ortalamasındaki çocuklarla doğru iletişim kurma açısından fikir beyanı çok önemlidir. Örneğin; gece dışarı çıkmanı yasakladım şeklinde değil de gece dışarı çıkarsan başına kötü bir durum gelebilir şeklinde ifade etmeniz doğru olacaktır.
Ergenlik ve büyüme sorunları arasında öfke patlaması ve ani çıkışlar çok yaşandığı için nazik bir tavır sergilemeniz ve rica şeklinde konuşma tarzı sergilemeniz çocuğu içten etkileyecek önemli bir hamle sayılmaktadır. Ayrıca ebeveynlerin genel tutumu önemli olduğu kadar ebeveynlerin karşılıklı iletişimleri de önemli rol oynamaktadır.
Aile içinde şiddet, huzursuzluk gören çocukların daha fazla yalnız kalmak istemesi ve zamanını arkadaşları ile geçirmek istemesi çok sık görülen bir durum olarak bilinmektedir. Çocukluğa yas dönemi olarak kabul edilen bu süreci iyi değerlendirme adına mutlaka anne ve babaların gerekli konularda bilinçlenmesi şarttır. Çünkü bu yaşlarda şekillenen düşünce tarzı ileriki hayatlarında daha önemli pozisyonda rol oynayacaktır.
Eğri Boyun, El Ayak Ağız Hastalığı, Guillain-Barre Sendromu, Erken Ergenlik, Çölyak Hastalığı