Ensefalit (beyin iltihabı) genel olarak nörolojik disfonksiyonu ile ortaya çıkan bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Yaygın nedenleri arasında ilk sırada yer alan durum viral enfeksiyon kaynağıyla oluşması şeklinde gözlemlenmiştir. Beyinde oluşan akut enflamasyon sonucu öne çıkan belirtiler arasında ateşlenme hali ve baş ağrıları yer almaktadır. Fakat hiçbir belirti göstermeden de gelişebilen bir hastalık olduğu bilinmektedir.
İçindekiler
Beynin etkilenmesi ile başlayan semptomların beraberinde kafa karışıklığı yaşanması, koordine olamama veya denge kaybı oluşması muhtemel olarak gözlemlenmektedir. Ayrıca işitme problemleri de beraberinde gelen bir fonksiyon olarak bilinmektedir. Bu hastalıkta özellikle çocuklar ve yaşlılar büyük risk grubunda sayılmaktadır. Bunun temel nedeni bağışıklığın tam olarak gelişmemiş olması veya zayıf olmasından kaynaklı olmasıdır. Beyin iltihabı oluşması ile birlikte hayati tehlike oluşturan durumlarda öne çıkabilmektedir. Bu yüzden ciddi ve sarsıcı bir hastalık olarak ifade edilmektedir.
Ensefalit (beyin iltihabı) rahatsızlığı küçük çocuklarda büyük hasarlara neden olabilecek türdedir. Fakat hastalığın dikkat çeken kısmı erken teşhis edilmesi sayesinde mevcut yaşam koşullarına hastanın geri dönebilme imkânı bulunmasıdır. Bu nedenle erken tanı önemli rol oynamaktadır. Özellikle sık rastlanan belirtiler gözlemlenir hale ulaşmışsa mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekmektedir. Bu hastalığın oluşumunda viral enfeksiyon türleri ilk sırada olmasına rağmen bakteriyel enfeksiyonlarında aynı hastalığa sebep olduğu bilinmektedir. Ayrıca enfeksiyon oluşumları esnasında başlayan bir rahatsızlık olmasına rağmen tam olarak net bir nedeni bilinmemektedir.
Ensefalit (Beyin İltihabı) Nedir?
Ensefalit (beyin iltihabı) rahatsızlığı viral veya bakteriyel enfeksiyon nedeniyle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde oluşan nörolojik hastalık türlerinden biri olarak bilinmektedir. Nörolojik disfonksiyonu olarak tanımlanan bu hastalığın perde arkasında çeşitli lezyonlar oluşabilmektedir.
Oluşan hasarla birlikte meydana gelen durumların başında sıkça yaşanmaya başlanan baş ağrıları yer almaktadır. Ayrıca konsantre olamama ve nöbet şeklinde geçirilen ataklar gözlemlenebilmektedir. Bununla birlikte görme kayıpları da oluşabilmektedir. İleriki dönemde daha fazla ciddi bir boyuta ulaşan hastalığın pençesine düşmüş en riskli gruplar yaşlı ve çocuklar olarak bilinmektedir. Çünkü bağışıklık sisteminin en savunmasız olarak bilindiği grup bu ikisidir. Bu nedenle erken teşhis çok önemlidir. Ayrıca kişinin geçirmiş olduğu bir enflamasyon veya enfeksiyon beyin iltihabına yol açabilmektedir.
Ensefalit (beyin iltihabı) nörolojik hastalıklar kapsamında incelenen bir rahatsızlık türü olarak bilinir. Ayrıca direkt olarak enfeksiyon olmayan veya olan durumlarla oluşabildiğinden geçirilen ateşli rahatsızlıklarda bu hastalığın gelişmesinde önemli rol oynamaktadır. Vücut birbirine bağlı bir mekanizmaya sahiptir. Bu mekanizmanın bozulmasını sağlayan başlıca durumlar arasında sık geçirilen enfeksiyon hastalıkları bulunmaktadır.
Hastalığın beraberinde vücudun direnci düşerek farklı hastalıklara yatkınlaşma hali de çoğalmaktadır. Bu yüzden bağışıklık sistemini güçlü tutmak açısından takviye edici gıda türleri ve yapılması gerekenler konusunda titiz davranılması şarttır.
Ensefalit ( Beyin İltihabı) Nedenleri
Ensefalit ( beyin iltihabı) nedenleri arasında ilk belirtilen durum kişinin viral enfeksiyon geçirmiş olmasıdır. Viral enfeksiyon çeşitli virüsler nedeni ile geçirilen enfeksiyon olarak bilinmektedir. Bu enfeksiyon rahatsızlıkları şu şekilde sıralanmaktadır.
- Suçiçeği
- Kızamık
- HIV
- Soğuk algınlığı ve üşütme
- HPV
- Çocuk felci
- Kuduz
- Alt ve üst solunum yolları hastalıkları
- Hepatit
- Uçuk
- Siğil
Yukarıda sıralanmış olarak rahatsızlıklar direkt olarak viral enfeksiyon olarak tanımlan grupta yer almaktadır. Bu hastalıklardan birinin yaşanması halinde kişide beyin iltihabı oluşması muhtemel görünmektedir. Bu nedenler dışında bakteri yoluyla oluşan enfeksiyonlarında Ensefalit hastalığına sebep olduğu bilinmektedir. Kesin olarak nedeni belirlenemeyen durumlarında öne çıktığını belirterek bu iki neden yoluyla oluştuğu düşünülmektedir.
Ensefalit (Beyin İltihabı) Belirtileri
Ensefalit ( beyin iltihabı) belirtileri genel olarak ani bir şekilde kendini göstermeye başlamaktadır. Çocuklarda ve bebeklerde oluşan belirtiler değişken olmakla birlikte yetişkinlerde daha farklı öne çıkmaktadır. Genellikle şiddetli baş ağrısı ile başlayan semptomlarının yanı sıra yüksek ateşte görülmektedir. Gribal enfeksiyonla benzer belirtileri gösteren ensefalit hastalığı genel bakımdan şu belirtiler ile sıralanmaktadır.
- Ateş
- Kas ve eklem ağrıları oluşması
- Ajitasyon
- Halüsinasyon görülmesi
- Nöbet geçirilmesi
- Işık hassasiyeti oluşması
- Görme ve işitme kaybı yaşanması
- Konuşma zorluğu yaşanması
- Bilinç kaybı oluşması
- Hastanın komaya girmesi
Yukarıda sıralanan belirtiler genel olarak yaşı büyük olan bireylerde görülen durumlar olarak saptanmıştır. Bebeklerde ensefalit belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır.
- Kafatasının yumuşak kısımlarında şişlik oluşması
- Vücudun sertleşmesi
- Mide bulantısı
- Kusma
- Agresif ve sinirlilik hali oluşturması
Sıralanan belirtiler arasında farklı durumlarda eklenebilmektedir. Ayrıca üst kısımda yer alan belirtiler kısmen yaşanabilmektedir. Oluşan beyin iltihabı sırasında yaşanan semptomlar aynı zamanda grip ile büyük benzerlik taşımaktadır. Çünkü her iki durumda enfeksiyona bağlı geliştiği bilinen hastalık türleridir. Bu nedenle belirtiler benzer şekilde olsa da net bir tanı konulabilmesi açısından mutlaka hekim kontrolü yaptırılmalıdır.
Ensefalit (Beyin İltihabı) Tanı Yöntemleri
Ensefalit (beyin iltihabı) tanı yöntemlerinin öncesinde hekim tarafından hastanın tıbbi geçmişi dinlenilmektedir. Fiziki muayene esnasında oluşan belirtiler saptanması ile birlikte gerekli görülen tanı yöntemlerine geçilmektedir. Ensefalit hastalığında uygulanılan tanı yöntemleri şu şekilde açıklanmaktadır.
- Beyin görüntülemesi: MRI ya da BT taraması sayesinde beyinde oluşan tümör saptaması yapılmaktadır.
- Spinal Musluk ( lomber ponksiyon): bu tanı yönteminde sırtın alt kısmında iğne yardımı ile sıvı alınmaktadır. Alınan sıvı gerekli incelemelerde kullanılacak olup iltihap oluşup oluşmadığına bakmak açısından önemli rol oynamaktadır. Ayrıca beyin iltihabına yol açan virüsün hangi kaynaklı olduğu da bu sayede tespit edilebilmektedir.
- Laboratuar testleri: idrar, gaita, serum toksikoloji testleri yapılmaktadır.
- EEG: EEG testi sayesinde beyin içinde yer alan elektriksel aktivite denetlenmektedir. Saç derisine yapıştırılan elektrotlar sayesinde bu uygulama gerçekleştirilir.
- Beyin biyopsisi: Hastalığın gerileme veya kötüleşme halinde istenecek en son tanı yöntemi olarak bilinmektedir. Bu sayede oluşan hastalığın ne türde bir rahatsızlık olduğuna dair şüpheler giderilmektedir.
Yukarıda sıralanan durumlar genel olarak ensefalit rahatsızlığında kullanılan yöntemler olarak bilinmektedir. Böylece hastalığın ilerlemeden erken teşhisi yapılmakta ve hızlı şekilde tedavisine başlanmasını sağlamaktadır.
Ensefalit (Beyin İltihabı) Tedavi Yöntemleri
Ensefalit (beyin iltihabı) tedavi yöntemleri genellikle kişinin durumuna göre değişkenlik gösteren bir şekilde gerçekleşmektedir. Hastalığın ciddiyeti açısından genellikle hastanede yatış şeklinde yapılan tedaviler ile bilinmektedir. Hafif derecede geçirilen bir ensefalit durumu gözlemlenmişse hastanın bol sıvı tüketmesi ve ateş düşürücü ilaç takviyesi ile birlikte istirahat etmesi gerekmektedir. Ayrıca anti-viral ilaç ve antiflematuar ilaç kullanımları oluşan hafif derecedeki hastalığı kısa sürede geçirdiği bilinmektedir.
Fakat çok şiddetli bir ensefalit hastalığı anında hastaneye yatış gerekmektedir. İlk olarak kişi nefes darlığı yaşamaması bakımından solunum yardımı uygulanmaktadır. İntravenöz sıvılar ile birlikte anti-enflamatuar ilaçların kullanımı başlatılmaktadır. Ek olarak antikonvülzan ilaçlar ile birlikte hasta sıkı takibe alınmaktadır.
Şiddeti yüksek olan hastalık türünde tedavi uzun süreli olabilmektedir. Fakat düzenli tedavi ile birlikte birçok kişinin iyileştiği gözlemlenmiştir. Fakat bebek ve yaşlı kişilerde bu hastalığın beraberinde beyin uzuvlarını tam anlamıyla kullanamaması ortaya çıkmıştır. Konuşma güçlüğü, kuvvet kaybı, işitme ve görme bozuklukları oluştuğu görülmüştür. Bu nedenle erken teşhis ve tedavi açısından belirtiler gözlemlendiği vakit hastaneye gidilmelidir.
Eğri Boyun, El Ayak Ağız Hastalığı, Guillain-Barre Sendromu, Erken Ergenlik, Ergenlik Ve Büyüme Sorunları