Endometrial Kanser | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Endometrial kanser rahim içerisinde bulunan endometrium dokusunun her adet kanamasının başladığı zamanda kan yolu ila vajinadan dökülmemesi ve kadının yeniden gebeliğe hazırlanamaması durumunda ortaya çıkmaktadır. Her kanser türündeki gibi bunda da erken teşhis ve tanı koyulması oldukça önemli olmaktadır. Böylelikle de rahim cerrahi operasyonlar ile dışarı çıkarılarak hasta tedavi edilmektedir. Veya hastanın durumuna göre diğer tedavi şekilleri uygulanarak tedavi gerçekleştirilmektedir.

Endometrial kanseri 1’den 4e kadar evreye ayrılmaktadır. Genellikle I, II, III ve IV gibi Romen rakamları ile gösterilmektedir. I. Evre de kanser genellikle en düşük evre olarak belirlenmekte ve henüz rahim dışarısındaki organları etkilemediğini belirmektedir. IV. Evre ise rahim dışına çıktığını ve kanserli dokuların idrar kesesi gibi rahim çevresinde bulunan diğer organları da istila edecek kadar gelişim gösterdiğini belirtmektedir. Genellikle 4. Evre de olan hastaların tedavisi oldukça zor ve sancılı bir şekilde geçmektedir.

Endometrial Kanser Nedenleri

Endometrial kanser rahim içerisinde bulunan hücrelerin mutasyon geçirmesi ve daha sonrasında kontrolsüz bir şekilde çoğalarak sağlıklı hücreleri de etkilemesi ile ortaya çıkmaktadır. Bu gibi durumlarda sağlıklı hücre oluşumu ne kadar olsa da istenilen iyileşme süreci gelişmemektedir.

Kadın vücudun da bulunan en önemli hormonlar östrojen ve progesteron hormonları olmaktadır. Bu hormonların salgılanmasında anormallikler ortaya çıkması durumunda ise endometrium etkilenerek değişik bir şekilde gelişim göstermesine neden olmaktadır.

Kadın vücudunda progesteron ve östrojen hormonlarının dengesiz bir şekilde çoğalması sonucunda diyabet, polikistik over, adet düzensizliği ve geç menopoza girme gibi birçok hastalık ortaya çıkmaktadır. Bu hastalıklar sonucunda ise endometrium kanseri doğrudan tetiklenmekte ve ortaya çıkması yüksek riskte olmaktadır.

Bu kanser çeşidinin oluşmasına neden olacak hormon dengelerinin yanı sıra diğer birçok neden bulunmaktadır. Bunlar ise şunlardır:

  • İlk regl görme yaşının 12 yaşından düşük olması durumunda
  • Adet düzensizlikleri
  • Karaciğer ve safra kesesinin bulunmasında
  • Doğum yapmamak
  • Belli başlı cilt kanserlerinde
  • Obezite olmasında
  • Kolon kanseri öyküsünün bulunmasında
  • Meme kanseri
  • Mide kanseri
  • İnce bağırsak kanseri
  • Over kanseri
  • Hipertansiyon
  • Ailede herhangi bir kanser öyküsünün bulunması

Endometrial Kanser Belirtileri

Endometrial kanser birçok farklı nedene bağlı olarak kadınlarda ortaya çıkabilecek bir neden olmaktadır. Bu nedenler arasında genellikle adet düzensizliği olmaktadır.

Menopoza giren kadınlarda kanamaların ortaya çıkması rahim kanserine yani endometrial kanserin oluşmasına neden olabilmektedir. Bu gibi durumlarda mutlaka doktora gidilerek tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Çünkü her kanser türünde bulunduğu gibi rahim kanserinde de erken tanı ve teşhis tedavi de büyük rol oynamaktadır.

Rahim kanseri menopoza giren kadınlarda daha sık görülen bir durum olmasından dolayı bu kategori de bulunan kadınların takibi belli düzenler ile yapılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra anormal bir kanamanın ortaya çıkması durumunda ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Endometrial kanserin kişilerde ortaya çıkan birçok belirtisi bulunmaktadır. Bu belirtiler ise şunlardan oluşur:

Cinsel ilişkide ağrı,
İki adet dönemi arasında kanamaların oluşması,
Menopoz sonrasında vajinal kanamaların ortaya çıkması,
Vajina da olmaması gereken anormal kanlı akıntıların olması,
Pelvik de ağrı,

Endometrial Kanserde Tanı Yöntemleri

Endometrial kanser her kanser türünde bulunduğu gibi erken evrede fark edilmesi ve tanı koyulması durumunda tedavi edilmesi mümkün olmaktadır. Bununla birlikte de belirti gösteren bir durum olmasından dolayı da erken teşhisi jinekolojik muayeneler ile kolay bir şekilde koyulmaktadır.

Rahim kanseri tanısı genellikle regl dönemi dışında kişilerin kanamalarının ortaya çıkması durumunda kendini belli etmeye başlamaktadır. Regl dönemlerinin yanı sıra kadınların menopoza girmesinden sonra kanamalarının olmasında, karnın alt bölgesinde bulunan yerlerde ağrı hissedilmesinde ve cinsel ilişki esnasında ağrı hissedilmesi ile kendini göstermektedir. Bu gibi durumlarda ise kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından kontrollerin mutlaka yapılması gerekmektedir.

Tanı koyulma evresinde öncelik olarak aile öyküsü ve hastanın tıbbi öyküsü alınmaktadır. Daha sonrasında ise elde edilen verilere göre tetkikler istenmektedir.

Tetkikler arasında şüphe ile endometrial dokudan örnek alınarak biyopsi yapılması bulunmaktadir. Bu biyopsi sonucunda ise dokunun kanserli olup olmadığı net bir şekilde saptanmaktadır.

Endometrial kanser tanısında biyopsi haricinde diğer başka yöntemler de kullanılmaktadır. Bu yöntemler ise şunlardır:

Ultrasonografi: Bu yöntem genellikle hem teşhis hem de muayene için kullanılmaktadır. Vajina içerisinde yerleştirilen cihazlar ile görüntüleme yapılarak içerisi görüntülenmektedir.
Endometrial biyopsi: Bu yöntem ile endometrial dokudan yani rahim içerisinde doku alınmaktadır. Daha sonrasında ise laboratuvar ortamında incelemeleri yapılmaktadır.
Histeroskopi: Biyopsi veya teşhis esnasında kullanılmaktadır. Rahim içerisine vajen yolu ile küçük bir kamera yerleştirilmektedir. Böylelikle görüntü alınabilmektedir.
CA-125: Kan tetkiki olmaktadır. Hem hastalık tanısında hem de tedavi esnasında kullanılan bir yöntem olmaktadır.

Endometrial Kanserden Korunma

Endometrial kanser riskini azaltmak ve korunmak için birçok yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden ilki menopoz sonrasında sıklıkla ortaya çıkmasından dolayı hormon tedavisi yapılıp yapılamayacağı olmaktadır. Bunun için kadın hastalıkları ve doğum uzmanları ile görüşmeler sağlanarak hormon tedavisinin kişilere ne tür yararlar ve zararlar sunacağı hakkında bilgilendirilme yapılması istenebilmektedir. Bu bilgilendirme sonucunda ise hekim ile birlikte karar verilmektedir.

Rahim kanserinden korunmanın bir diğer yolu ise doğum kontrol hapları kullanmak olmaktadır. Bu da aynı hormon tedavisi gibi hekimler ile konuşularak kullanılması gerekmektedir.

Endometrial kanseri korunmasında bir diğer yöntem ise sağlıklı kiloda kalmak olmaktadır. Çünkü vücut normal bir şekilde döngüsünü devam ettirmesi durumunda anormal durumlar ile karşılaşma riski en aza inmektedir. Bu yüzden de hem rahim kanserinden hem de diğer kanserlerin oluşumunu engellemektedir. İdeal kiloya ulaşmak için ise fiziksel aktivitelere önem vermek ve yenilen yemeklerin kalorilerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu durum hakkında çok bilgi bilmemek ve sağlığını riske atmak istemeyen kişiler ise destek olarak diyetisyenler ile birlikte bu süreci yürütmeleri mümkün olabilmektedir.

Endometrial Kanser Tedavi Yöntemleri

Endometrial kanser tanısının koyulması ile birlikte kişinin yaşına, fiziki sağlık durumuna ve hastalığın ne kadar ileri seviyede olup olmadığına göre tedavi yöntemleri belirlenmektedir. Tedavi yöntemleri arasında ise hem cerrahi olarak gerçekleştirilecek hem de diğer çeşitli şekillerde gerçekleştirilecek olan yöntemler bulunmaktadır.

Endometrial kanserlerin tanısı koyulmasından sonra kullanılacak olan tedavi seçenekleri şunlardan oluşmaktadır:

  • Cerrahi tedavi: Bu tedavi yöntemi ile birlikte laroskopik ve kapalı olarak rahim çıkartılmasından, karın zarında biyopsi işlemine kadar kapsamlı bir tedavi geliştirilmektedir. Genellikle temel bir yöntem olma özelliği bulunmaktadır.
  • Radyoterapi: Cerrahi tedavi öncesinde uygulanmakta ve böylelikle kanser dokusunda küçülmeler meydana gelmesi sağlanmaktadır. Cerrahi sonrasında ise cerrahi yöntemin gerçekleştiremeyeceği kadar büyük olması durumunda kullanılan bir yöntem olma özelliği gösterebilmektedir.
  • Kemoterapi: Cerrahi tedaviyi destekleyen bir çeşit olmaktadır. Kanserin ne kadar yayılım gösterdiğine göre kullanımı onaylanmamaktadır. Ayrıca kanser hastası olan bireyin ilk tedavi sonrasında kanserli dokuların daha çok yayılmaması için engelleme yöntemi olarak da kullanılmaktadır.
  • Hormonal tedavi: Tetkikler sonucunda kişilerde hormon reseptörleri yani algılayıcıları bulunduğu ortaya çıkması ile birlikte tümörün tedavisi için kullanılan yöntemler arasında olmaktadır.

Frengi, Gebelik Zehirlenmesi, Gebelikte Ayrıntılı Ultrason, Gebelikte Tanısal Testler, Gebelikte Tarama

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.