Diyafram bozuklukları genel açıdan karın boşluğu ile göğüs arasında yer alan kas yapısının solunum hareketlerinde önemli rol oynayan yapısı olarak bilinmektedir. Birçok nedene bağlı oluşabilen diyafram bozukluğu doğumsal şekilde kaynaklanan bir durum olarak ta bilinmektedir. Solunum fonksiyonları başta olmak üzere çok kapsamlı anormal denge bozuklukları oluşturabilen bir rahatsızlık türü olarak bilinmektedir. Diyafram bozukluklarına yönelik öne çıkan durumlar şu şekilde belirtilmektedir.
İçindekiler
Doğumsal diyafram fıtığı doğumdan önce meydana gelen bir durum olarak bilinmektedir. Oluşan bozukluk nedeniyle bebeğin sindirim organlarının göğüs boşluğuna girmesine neden olmaktadır. Akciğerlerin göğüs boşluğuna geçmesi sonucunda da çeşitli solunum problemleri yaşanmaya başlamaktadır.
Travmatik şekilde gelişen ani bir kaza veya yaralanma sonrasında sindirim organlarının göğüs boşluğuna geçtiği hali olarak ifade edilmektedir. Risk seviyesi yüksek olan bu durum beraberinde solunum sistemine yönelik rahatsızlıkları da öne çıkartmaktadır.
Diyafram bozuklukları arasında çok sık öne çıkan durumlardan biri de mide fıtığından kaynaklı olmasıdır. Yemek borusunun karın boşluğuna geçmesi sonrasında açıklık durumu meydana gelmektedir. Mide bölümünde açık kalan kısım ise göğüs boşluğuna geçmeye başlamaktadır.
Diyafram tümörleri ise nadir şekilde görülen iyi huylu tümör oluşturmaktadır. Fakat iyi huylu olan tümör biçimi karaciğer ve akciğere geçiş yaparak diyafram bozukluğuna sebebiyet veren durumu oluşturmaktadır.
Frenik sinir yaşanması halinde diyafram felci yaşanmaktadır. Solunum fonksiyonlarını direkt olarak bozabilecek olan bu durum çeşitli solunum problemleri yaratırken aynı zamanda diyaframın her iki bölümünde de felç durumu oluşturabilmektedir.
Diyafram bozuklukları konusunda şüpheli durumlar olarak saptanan konular bu şekilde özetlenmektedir. Oluşan bozukluk nedeniyle direkt olarak solunum sistemine bağlı rahatsızlıklar meydana geldiği bilinmektedir. Bu durumla birlikte hastalığın gelişmesine yönelik pek çok farklı neden saptanmaktadır.
Diyafram Bozuklukları Nedir?
Diyafram bozuklukları genel bakımdan diyaframın yüksekliği veya felç geçirilme durumuna bağlı olarak solunum problemi oluşturmasına denilmektedir. Diyaframa yönelik sorunların yukarıda sıralanmış hali ile birlikte gözlenmesi sonucu çeşitli solunum sıkıntıları ortaya çıktığı bilinmektedir. Çünkü diyafram bozukluğu ile birlikte akciğer ve toraks adı ile adlandırılan duvar yapısında bozulma meydana gelmektedir. Bu durumda yaşanılan ilk problem kişinin solunum sıkıntısı çekmeye başlaması olarak belirtilmektedir.
Genel bakımdan solunum sıkıntısı başlaması ile birlikte vücuttaki işlevinde bozulmalar oluşup normal uyumu bozulmaktadır. Devamında ise kişinin yaşayacağı en net belirti olarak nefes darlığı oluşturmasıdır.
Diyafram bozuklukları genel kapsamda incelendiği vakit tesadüfen bulunan veya saptanan durumlar olarak kabul edilmektedir. Çünkü oluşan probleme dair kişi doğrudan anlayamamaktadır. Bazı kişilerde kanda oksijen azalma seviyesi de düşmektedir. Bu yüzden tıbbi açıdan tedavi edilmesi gereken durumlar öne çıkmaya başlamaktadır.
Kişinin yaşamakta olduğu diyafram bozukluğu beraberinde istemsiz bir şekilde geğirme hali veya sık yaşanan mide bulantıları da öne çıkan durumlar arasında bilinmektedir. Bu durum özellikle sol hemidiyafram bozukluğu oluşmasında yaşanan bir durum olarak bilinmektedir. Sol hemidiyafram bozulmaya başladığı zaman kişide mide sıkıntıları da beraberinde görülmeye başlamaktadır. Oluşan belirtiler arasında mide ekşimesi de oldukça sık yaşanabilecek durumlar arasında yer almaktadır.
Diyafram Bozuklukları Nedenleri
Diyafram bozuklukları nedenleri arasında çok çeşitli durumlar ortaya çıktığı bilinmektedir. Genellikle majör travma çeşidine bağlı olarak gelişen nedenler şu şekilde sıralanmaktadır.
Doğumsal diyafram hernisi oluşmasından dolayı diyafram bozukluğu yaşandığı bilinmektedir.
Çeşitli araba kazaları, künt şeklinde meydana gelen travma, bıçaklı saldırı dolayısı ile sonradan edinilmiş diyafram bozukluğu oluşabilmektedir.
Mide fıtığı oluşmasından kaynaklı gelişen durumların sürekli ve yoğun yaşanması ile diyafram bozukluğu oluşmaktadır. Özellikle şiddetli öksürme, kusma, ıkınma ve aşırı kilolu olunması mide fıtığı oluşmasına sebep vermekte ve diyafram bozukluğu oluşturabilmektedir. İstisna bir durum olan gebelik döneminde de aynı durum yaşandığı bilinmektedir.
ALS ve MS türündeki nöromüsküler bozulma olması, omurilik yaralanmaları, lenf kanseri oluşması halinde frenik sinir yapısı bozulmakta ve diyafram bozukluğu oluşturduğu bilinmektedir.
Genel bakımdan diyafram bozukluğu nedenleri arasında belirtilen durumlar haricinde kişinin aniden ağır kaldırması hali de bulunmaktadır. Bu tarz durumların tek açıdan incelendiğinde diyafram bozukluğu oluşturabileceği kısmi şekilde kişinin aklına gelebilen durumlar olarak bilinmemektedir. Fakat hassasiyet gerektiren durumlara önem verilmediği takdirde çok net şekilde diyafram bozukluğu oluşturduğu bilinmektedir.
Diyafram Bozukluğu Belirtileri
Diyafram bozukluğu belirtileri genel bakımdan nedenine göre değişken şekilde semptom gösterdiği bilinmektedir. Bu yüzden hastalığın türüne göre oluşan belirtiler şu şekilde sıralanmaktadır.
Doğumsal şekilde oluşan diyafram bozukluğunda bebeklerde gözlenen genel durum solunum sıkıntısı yaşaması ve beraberinde morarma başlaması halidir.
Edinilmiş bir travma sonrasında meydana gelen diyafram bozukluğu belirtilerinde taşikardi, Siyanoz ve kişiniz zor ve hızlı nefes alma biçimi gözlemlenmektedir.
Mide fıtığı nedeniyle oluşan diyafram bozukluğunda görülen durumlar ise mide ekşimesi, ağıza acı tatta su gelmesi, sık geğirme hali, göğüs ağrısı oluşturması, yenilen yiyeceklerin ağıza gelmesi şeklinde belirti verdiği bilinmektedir.
Diyafragmatik tümör durumunda ise solunum sıkıntısı çekme, oksijen seviyesinin düşmesi, göğüs ve omuz ağrılarının başlaması ile birlikte kişinin zor şekilde nefes aldığı ortaya çıkmaktadır.
Diyaframda felç yaşanması halinde kişinin sırt üstü yatma durumunda nefes alma problemi yaşamaya başlaması veya suya girdiğinde zor bir şekilde nefes alma durumu ortaya çıktığı bilinmektedir.
Diyafram bozuklukları oluşan hasara yönelik belirti vermektedir. Bu yüzden öncelikli olan durum hangi nedenden kaynaklı olduğudur. Genel belirtileri arasında ise sık yaşanabilen durum olarak çeşitli solunum problemleri öne çıkmaktadır. Bu yüzden en net belirtisi solunum fonksiyonlarını bozması şeklinde nitelendirilmektedir.
Diyafram Bozuklukları Tanı Yöntemleri
Diyafram bozuklukları tanı yöntemleri öncesinde ilk yapılan şey hekim tarafından hastanın tıbbi geçmişinin dinlenmesidir. Tıbbi geçmişi dinleyen hekimin oluşan nedene bağlı belirtileri dinleme sonrasında net bir tanı koyabilme açısından bazı tetkiklerin yapılmasını istemektedir. Bu tetkiklerin sıralaması ise şu şekilde belirtilmektedir.
- Akciğer röntgeni çekilmesi ile göğüs boşluğunda oluşan durum kontrol edilmektedir. Ayrıca hava yolları, kan damarları, kalp, akciğer ve kemik yapısını da gözlemlemek amaçlı yapılmaktadır.
- BT taraması yapılmasıyla göğüs boşluğuna yönelik daha net görüntü sağlama amaçlı kullanılmaktadır.
- Ultrason
- Solunum fonksiyon testi yapılması
- Arteriyel kan gazı testi yapılması
- Frenik sinir uyarısı testi yapılması
- Diyafram felci şüphelerine yönelik EGM yapılmaktadır.
Yukarıda sıralanan tanı yöntemlerinin uygulanması sonrasında meydana gelen diyafram bozukluğu tanısı nedeni ile birlikte net şekilde ortaya çıkmaktadır.
Diyafram Bozuklukları Tedavi Yöntemleri
Diyafram bozuklukları tedavi yöntemleri oluşan nedenine yönelik uygulanmaktadır. Bu nedenle tedavi yöntemleri şu şekilde belirtilmektedir.
- Doğumsal diyafram fıtığında diyaframı tamir etme açısından sindirim organları karın içine çekilmektedir.
- Sonradan oluşmuş hernis durumunda diyafram ameliyat ile tamir edilmektedir.
- Mide fıtığından kaynaklı olan durumlarda kişinin iyileşmesine yönelik ilaç tedavisi uygulanmaktadır.
- Diyafram tümörü oluşmasında kişiye cerrahi müdahale uygulanmaktadır. Ayrıca kemoterapide başlatılmaktadır.
- Diyafram felci yaşanması halinde oluşan duruma yönelik diyaframa pil yerleştirilmektedir. Ayrıca solunumu destekleyici durumlar yapılacak tedavinin parçası sayılmaktadır.
Yukarıda sıralanan durumlar genel bakımdan diyafram bozukluklarına yönelik uygulanan tedavi çeşitleri olarak bilinmektedir. Bu tedaviler hastanın yaşadığı duruma göre yapılmaktadır. Bu nedenle tek bir tedavi şekli ile belirtilecek durum öne çıkmamaktadır.
Anal Fissür (Makat Çatlağı)