[bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSemiSpaced” bottom_spaced=”bottomSmallSpaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_text]
İçindekiler
Distoni
[/bt_text][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”1/2″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_image image=”15502″ caption_text=”” size=”” shape=”square” url=”” target=”_self” hover_type=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_image][/bt_column][bt_column width=”1/2″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]
Distoni beyinde oluşan birtakım hasarların sonucunda vücudun belirli bir bölgesinde ya da tüm vücutta görülebilen ani ve istemsiz olan spazmlar ve kas kasılmalarıdır. Daha çok vücudun belirli bir bölgesinde görülürler fakat farklı türleri de vardır. Hareketlerdeki bozukluk olarak da nitelendirebileceğimiz hastalık sürekli tekrarlanan kasılmalardan meydana gelir.
[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”2/3″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]
Distoni Nedir?
Beyinde meydana gelen hasarlar tüm vücudumuzu etkiler ve distoni nedir sorusunun cevabına bu bilgiden yola çıkarak ulaşabiliriz. İstemsiz bir şekilde bedenimizin herhangi bir bölgesinde ya da tüm bedenimizde meydana gelen kasılmalar distoni olarak adlandırılır. Kişiden kişiye değişebilen hastalığın belirli türleri vardır.
Distoni hastalığı üç gruba göre ele alınır. Bunlar kişilerin yaşı, hastalığa sebep olan durum ve kişinin vücudunun hangi kısmında görüldüğü üzerinedir. Yaş gruplarına göre oluşturulan gruplandırma şu şekildedir:
0 – 12 yaş gruplarında distoni
13 – 20 yaş gruplarında distoni
20 yaş ve üzeri gruplarda görülen distoni
Yaş gruplandırmasından sonra kişinin vücudunda hangi bölgede rastlandığına göre gruplandırma yapılır:
Fokal Distoni: Bedenin tek bir bölgesinde görülür.
Segmental Distoni: Bedenin birden fazla bölgesinde görülür.
Jeneralize Distoni: Kol ve bacak kısmından başlayarak tüm bedene yayılır.
Multifokal Distoni: Birbirine yakın olmayan farklı bölgelerde görülür. Örneğin sol kol ve sağ bacak gibi.
Hemidistoni: Bedenin tek bir kısmında görülür. Örneğin sol bacak ve sol kol gibi.
Bölge gruplandırmasından sonra distoniye sebep olan nedenlere göre bir gruplandırma gerçekleştirilir:
Primer Distoni: Bu türün genellikle bilinmez ve çocuklarda genetik durumlar sebebiyle de gözlemlenebilirler.
Semptomatik Distoni: Belirli bir hastalık sebebiyle oluşan türdür. Beyin tümörleri, Parkinson gibi hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkarlar.
Heredodejeneratif Distoni: Genetik yolla aileden çocuklara geçen hastalıkların sebep olduğu türdür. Wilson hastalığı buna bir örnektir.
[/bt_text][/bt_column][bt_column width=”1/3″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]
Distoni Bilgi Formu
[/bt_text][bt_text]
Hata: İletişim formu bulunamadı.
[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]
Distoni Nedenleri
Birçok farklı sebebi olabilen bir hastalık olan distoni tek bir nedene bağlı olarak açıklanamaz. Distoni nedenleri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Genetik yoluyla da geçebilen bir hastalık olduğu için öncelikle kişinin ailesinin hastalık geçmişine bakılır ve tespiti yapılır.
Eğer kişiye genetik yoluyla geliyorsa kişinin sahip olduğu distoni herhangi bir gruba ait olabilir. Aile geçmişinde distoni olan bir kişinin hastalığı yaşayacağı kesin değildir. Bazı durumlarda hastalık görülmeyebilir.
Bir diğer nedenlerden biri de kişinin geçirdiği başka bir hastalıktır. Bir kaza sonucu beyinde travma oluştuysa ya da herhangi bir enfeksiyon meydana geldiyse hastalık distoniye yol açabilir. Beyin travmaları için kullanılan birtakım ilaçlar da distoniye sebep olabilir.
Çok fazla rastlanmasa da bir diğer neden kişinin bir hareketi sürekli olarak tekrarlamasıdır. Örneğin kişi gitar çalıyorsa ve seneler boyunca çalmaya devam ederse bu devamlılık belirli bir süre sonra distoniye yol açabilir. Fakat sürekli harekete bağlı olarak ortaya çıkması uzun seneler alır.
[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]
Distoni Belirtileri
Distoni hastalığı farklı gruplandırmalara göre ayrı türlere sahip olduğundan belirtileri de farklılık gösterebilir. Distoni belirtileri ayrı semptomlar gösterebildiği gibi benzerlik gösteren semptomları da mevcuttur.
Özellikle başlangıç aşamasında olan kişiler için ayaklarda oluşan kramplar herkeste görülen belirtilerdendir. Belirli bir yaş ortalaması olmadığı için herhangi bir yaş döneminde bu belirtiler ortaya çıkabilir. Yayılım gösteren bir distoni ise öncelikle herhangi bir uzuvdan başlayarak tüm vücuda yayılım gösterebilir.
Dikkat edilmesi gereken ve başlangıç aşamasında ortaya çıkan bir diğer belirti boyun bölgesinde görülen ani ve kontrolsüz dönmelerdir. Ayakların da aynı şekilde ani ve kontrolsüz dönmeleri gözlemlenebilir. Dönmeler haricinde ayaklarda sürüklenmeler de görülür.
Göz kapaklarının istemsiz bir şekilde ve çok sayıda kırpılması durumu da distoni belirtilerindendir. Sık sık yaşanan göz kırpmalar kişinin hayatını olumsuz etkilemeye başlar. Belirli bir süre sonra kişide konuşurken zorlanmalar ortaya çıkabilir.
Sayılan belirtiler genellikle başlangıç aşamasındaki belirtilerdir ve ilk başlarda çok yoğun yaşanmazlar. Fakat kişinin ruh haline göre yoğunlukları değişebilir. Örneğin stresli ya da üzüntülü bir günün sonunda belirtiler daha yoğun yaşanabilir.
Hastalık ilerledikçe semptomlar daha gözle görülür ve daha şiddetli yaşanmaya başlar ve kişi bir süre sonra semptomların üzerindeki kontrolünü tamamen kaybeder. Distoninin türüne göre kişinin yaşadığı belirtilerden bazıları zamanla şiddetlense de bazı gruplar için semptomlar hep aynı yoğunlukta kalabilir.
[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]
Distoni Tanı Yöntemleri
Birden fazla sebebi olabilecek olan distoni hastalığının belirli bir nedeni olmaması yüzünden uzmanların araştırmaları bu konuda hala devam ediyor. Distoni tanı yöntemleri de şikayet ile gelen hastanın hikayesinden yola çıkılarak bir çözüme ulaşılması ile ilerliyor.
Başvuran hasta eğer yakın zaman başka bir etkene bağlı kaza sonucu beyin travması gibi problemler yaşamamışsa öncelikle doktor kendinde gördüğü belirtileri ve hikayesini dinler.
Hastanın yaşı ve belirtilerin ne zaman ortaya çıkmaya başladığı ya da ilk ne zaman fark edildiği önemlidir. Hastaya belirtilerin ne zaman oluştuğu, vücudun hangi kısmında hissettiği, belirtilerin zamanla fazlalaşıp fazlalaşmadığı gibi sorular sorularak nasıl bir gruplandırma içerisine alınacağı belirlenmeye çalışılır. Farklı bir hastalık varsa ya da ailesinde önceden distoni hastalığını yaşamış biri varsa bu öğrenilir.
Hastanın hikayesi ve aile durumu öğrenildikten sonra nörolojik muayeneye alınır. Nörolojik muayene haricinde doktorun isteğine göre laboratuvar testleri ya da radyolojik görüntülenme de yapılabilir. Eğer hastada belirtiler çok yoğun değilse ve başlangıç aşamasındaysa kesin olarak distoni tanısı koyulması zor olabilir.
Belirtiler zamanla artmış ve yoğunlaşmış ise tanı konularak gereken tedavi sürecine başlanır. Eğer hastanın distoniye yol açabilecek başka bir hastalığı var ise öncelikle bu hastalığın tedavisinin yapılması gerekir. İstemsiz hareket ve kasılmalara karşı ilaç tedavisi de uygulanabilir. Çok ilerlemiş durumlarda doktorun isteğine göre cerrahi müdahale de yapılabilir.
[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]
Distoni Tedavi Yöntemleri
Distoni hastalığı tedavisi olan bir hastalıktır. Her insanda farklı görülmesi ve çok fazla türü olmasına rağmen tedavilerden sonuç alınabilir. Tedavi aşamasına geçmeden önce hastanın hikayesinin doğru bir şekilde dinlenmesi ve gösterdiği semptomların yoğunluğunun ölçülmesi gerekir. Distoni tedavi yöntemleri üç türlü gerçekleştirilir:
Cerrahi operasyon
İlaç tedavisi
Botoks
Botoks tedavi yöntemi eğer distoni hastanın vücudunun tek bir bölgesinde gerçekleşiyorsa sıklıkla kullanılır. Enjeksiyon ile ilgili bölgeye botalinum toksin verilir ve bölgedeki kasların felç olması sağlanır.
Felç olması sağlanan kaslarda istemsiz bir şekilde oluşan kasılmalar engellenmiş olur. Hastada görülen semptomların azaltılmasında etkili bir tedavi yöntemidir. İlaç ile edilen tedavi yine kişiden kişiye değişebilir.
Her insanda semptomların yoğunluğu ve türü farklı olduğu için ilaçlar da kişiye göre belirlenir. Farklı ilaç kullanımı olduğu için görülen yan etkiler de her insanda farklı olur. İlaç alındığında gösterilen semptomlarda ve kasılmalarda azalma meydana gelir fakat etkisi birkaç ay ile sınırlı olan bir tedavidir. Bu sebeple tedavinin etkisi azaldığında yeniden başlanması şarttır.
Botoks ve ilaçla tedavi semptomların azalmasına sebep olmazsa cerrahi müdahale uygulanabilir. Bu yönteme Derin Beyin Stimülasyonu denir. Hastanın kafatasının belirli alanlarına elektrotlar yerleştirilir ve semptomların önüne geçilmesi hedeflenir. Bu yönteme beyin pili uygulaması da denir. Genellikle ağır semptom gösteren kişiler için uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Beyin Damar Hastalıkları, Nöroloji Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar, Myastenia Gravis, İnme, Demans
[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section][bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section]