[bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”3/4″ align=”left” vertical_align=”inherit” border=”btRightBorder” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_text][Sassy_Social_Share][/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_row_inner][bt_column_inner width=”1/1″ align=”center” cell_padding=”default” vertical_align=”inherit” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” el_class=”” el_style=””][bt_header superheadline=”” headline=”Diş Sararması Neden Olur?” headline_size=”extralarge” dash=”no” dash_style=”btNormalDash” subheadline=”” el_class=”” el_style=””][/bt_header][/bt_column_inner][/bt_row_inner][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_row_inner][bt_column_inner width=”1/2″][bt_image image=”10856″ caption_text=”” size=”” shape=”square” url=”” target=”_self” hover_type=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_image][/bt_column_inner][bt_column_inner width=”1/2″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]
İçindekiler
Kişinin oral bölgesinde bulunan dişler, gerek günlük hayattaki dikkatsizliklerden, gerekse genetik ve fizyolojik nedenlerden dolayı geçici ya da kalıcı olarak sararmaktadır.
Diş sararması her 5 kişiden 1’inde yüksek ölçekli olarak görülmektedir. Tedavisi evde doğal yöntemlerle olabilirken bazı üst seviye diş sararma vakalarında uzman hekim gözetiminde lazer ve jel yardımı ile tedavileri mevcuttur.
[/bt_text][/bt_column_inner][/bt_row_inner][bt_image image=”” caption_text=”” size=”” shape=”square” url=”” target=”_self” hover_type=”” el_class=”” el_style=”” responsive=”hidden_xs hidden_ms hidden_sm hidden_md hidden_lg”][/bt_image][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text][/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_row_inner][bt_column_inner width=”1/2″][bt_text]
Dişler Neden Sararır?
Dişler, zaman içerisinde hasara uğrayan, hassas yapılardır. İç kısmı sağlam bir yapıya sahip olsa da diş minesinde oluşan incelmeler ve kırılmalar, diş sararması sorununun ilk dereceden nedeni olarak görülmektedir.
1- Çay tiryakiliği: Ülkemizde sudan sonra en fazla tüketilen çay, aşırı kullanımları neticesinde dişlerde belirgin ölçülerde sararmaya neden olmaktadır. Çayın içinde etkin olarak bulunan tein maddesi ve buna ilave olarak tein maddesin asidik yapısı zaman içerisinde diş minelerinin zayıflamasına yol açmaktadır.
[/bt_text][/bt_column_inner][bt_column_inner width=”1/2″ align=”center” cell_padding=”btDoublePadding” vertical_align=”btMiddleVertical” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” el_class=”” el_style=””][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]
Dora Sağlık Bilgi Formu
Hata: İletişim formu bulunamadı.
[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column_inner][/bt_row_inner][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]
2- Aşırı antibiyotik kullanımı: Fiziksel travmalar ve geçirilen ağır ameliyatlardan sonra kullanılan aşırı antibiyotik, diş sararması rahatsızlığına doğrudan etki etmektedir. Antibiyotik ilaçlarının içindeki yoğun kimyasal, söz konusu hastalıklara iyi gelse de dişlerde incelmeye, sararmaya ve kırılmaya yol açabilmektedir.
3- Sigara kullanımı: Fazlaca tüketilen sigaranın yan etkilerinden biri de diş sararmasıolarak gözlemlenmiştir. Dumanın etkisine yoğun olarak maruz kalan dişlerde gözle görülür biçimde yoğunlukla dişler beyazlıklarını yitirmekte; bazen sarı bazen kahverengi tortular halinde ağız içinde birikmektedir.
4- Öksürük şurupları: Günlük hayatta kullanılan birçok ilaç direkt olarak diş sararmasıetkisi yaratsa da öksürük şurupları içerdiği yoğun şeker nedeniyle buna doğrudan etki eder. Yine aynı şekilde içinde yoğun miktarda şeker ve glikoz bulunan her gıda (çikolata, kola vb) diş sağlığını tehdit eden günlük faktörlerdir.
5- Yaşlanmaya bağlı kronik nedenler: Yaşlanmayla birlikte çeşitli organlar ve uzuvlar tam randımanlı çalışmamaya başlar. Bununla birlikte damaklarda çeşitli kanamalar, diş minesinde büyük miktarda incelme, kendini diş ağrısı ve dişlerde sararma olarak göstermektedir.
6- Genetik faktörler: Genetik etkenler kimi zaman belli başlı vücut organizmalarını daha güçlü ya da daha zayıf kılmaktadır. Diş minelerinin kalınlığı ve sağlamlığı da kalıtımsal olarak kişiden kişiye farklılık göstermektedir.
7- Kemoterapi ya da uzun soluklu tedaviler: Hayati risk taşıyan hastalarda uygulanan kemoterapi ve uzun ölçekli tedaviler yan etkilerine bakılmaksızın hayata geçirilir. Bu nedenle diğer büyük sonuçların çözüm yolunda diş sararması basit bir yan etki olarak görülmektedir.
8- Tüketilen bazı doğal gıdalar: Dişlerde bazen sararmadan önce renk yitimi ya da inatçı lekeler gözlemlenebilir. Tamamen yararlı olan safran ve vişne gibi doğal gıdalar da diş minesi üzerinde ne kadar fırçalanırsa fırçalansın asla çıkmayan inatçı lekeler doğurabilir. İnatçı lekeler çıkması suretinde diş sararması kalabilmektedir.
[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxMnB4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MjRweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]
Diş Sararması Yaşamamak İçin Dikkat Edilecekler Nelerdir?
Yeme içme alışkanlığının değiştirilmesi, kimi durumlarda düzenlenmesi gerekmektedir. Şeker yoğunluklu beslenmek, diğer birçok organa ve uzva temas ettiği gibi en hassas yapılardan biri olan dişlerin sağlığını da tehdit edebilmektedir.
Bunun yanı sıra evde birtakım sebzelerin diş üzerine sürülmesi ya da kaynatılarak içilmesi dişleri sararmaktan alıkoyduğu gibi sararmış dişleri de yeniden eski beyazlığına kavuşturabilmektedir. Özellikle karbonat, zeytinyağı, limon gibi sebzelerin ve doğal ürünlerin birbirine karıştırılması ya da kaynatılması dişlerde doğal beyazlıklar oluşturmaktadır.
[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL3d3dy5kb3JhaG9zcGl0YWwuY29tL29ubGluZS1yYW5kZXZ1LyI+PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7IGJhY2tncm91bmQtY29sb3I6ICM1ZDQ3OGU7cGFkZGluZzogMSU7Y29sb3I6IHdoaXRlO2ZvbnQtd2VpZ2h0OiBib2xkO2ZvbnQtc2l6ZTogMTJweDtib3JkZXItcmFkaXVzOiAxMHB4OyI+RG9yYSBTYcSfbMSxayBPbmxpbmUgUmFuZGV2dTwvZGl2PjwvYT4KPC9kaXY+”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]
Diş Sararması Tedavisi
Dişler menfi durumlarda sararabildiği gibi bazı iyileştirmeler ve düzeltmelerle de eski sağlıklarına geri döndürülebilirler. Bunun için doğal beslenmeye dikkat etmek birinci faktördür. Bazı akut seviyelerde diş sararmasının tedavileri ise ilgili sağlık kurumlarında lazer tedavisi ile gerçekleşmektedir.
[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL3d3dy5kb3JhaG9zcGl0YWwuY29tL29ubGluZS1yYW5kZXZ1LyI+PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7IGJhY2tncm91bmQtY29sb3I6ICM1ZDQ3OGU7cGFkZGluZzogMSU7Y29sb3I6IHdoaXRlO2ZvbnQtd2VpZ2h0OiBib2xkO2ZvbnQtc2l6ZTogMTJweDtib3JkZXItcmFkaXVzOiAxMHB4OyI+RG9yYSBTYcSfbMSxayBPbmxpbmUgUmFuZGV2dTwvZGl2PjwvYT4KPC9kaXY+”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSemiSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text][Sassy_Social_Share][/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSemiSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][bt_column width=”1/4″][bt_row_inner el_class=”” el_style=”” responsive=”hidden_xs hidden_ms”][bt_column_inner width=”1/1″ align=”left” cell_padding=”btDoublePadding” vertical_align=”inherit” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” el_class=”” el_style=””][bt_header superheadline=”” headline=”En Son Eklenenler” headline_size=”small” dash=”bottom” dash_style=”btAccentDash” subheadline=”” el_class=”” el_style=””][/bt_header][bt_text][psac_post_carousel show_date=”false” show_author=”false” show_tags=”false” show_comments=”false” show_category=”false” content_words_limit=”150″ show_read_more=”false” slide_show=”1″ dots=”false” limit=”1″ orderby=”rand”][/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”bottomSmallSpaced” transparent_border=”border” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_image image=”16213″ caption_text=”” size=”” shape=”square” url=”http://ugn.sdf.mybluehost.me/.website_ff337748/online-randevu/” target=”_blank” hover_type=”btSimpleHoverType” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_image][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”bottomSmallSpaced” transparent_border=”border” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_header superheadline=”” headline=”Plastik ve Estetik Cerrahi” headline_size=”small” dash=”bottom” dash_style=”btAccentDash” subheadline=”” el_class=”” el_style=””][/bt_header][bt_text][psac_post_carousel show_date=”false” show_author=”false” show_tags=”false” show_comments=”false” show_category=”false” content_words_limit=”150″ show_read_more=”false” slide_show=”1″ dots=”false” category=”plastik-cerrahi” limit=”1″ orderby=”rand”][/bt_text][/bt_column_inner][/bt_row_inner][bt_row_inner][bt_column_inner width=”1/1″ align=”left” cell_padding=”btDoublePadding” vertical_align=”inherit” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” el_class=”” el_style=””][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”bottomSmallSpaced” transparent_border=”border” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_header superheadline=”” headline=”Branşlar” headline_size=”small” dash=”bottom” dash_style=”btAccentDash” subheadline=”” el_class=”” el_style=””][/bt_header][bt_custom_menu menu=”Dora Sağlık Branşlar” el_class=”” el_style=””][/bt_custom_menu][/bt_column_inner][/bt_row_inner][/bt_column][/bt_row][/bt_section][bt_section][bt_row][bt_column width=”1/1″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section]