Çocuklarda üst solunum yolu hastalıkları genel olarak kış mevsiminde en sık görülen hastalık çeşitleri olarak ilk sırada yer almaktadır. Kış aylarında toplu taşıma araçlarındaki havasızlık nedeniyle veya hava kirliliği oluşması halinde ve pek çok nedenle ortaya çıkabilen mikrobik hastalık türleri bu şekilde ifade edilmektedir. Üst solunum yolu hastalıkları aynı zamanda bulaşıcı olma özelliğine sahiptir. Hastalığı taşıyıcı olarak taşıyan bir çocuğun başka bir çocuğun zayıf bağışıklık sistemine sahip olması yüzünden de bulaşabilmektedir.
İçindekiler
Özellikle soğuk hava koşullarında oluşan mikropların canlılık oranı daha fazla yükselişe geçmesinden dolayı bulaşma oranı da aynı seviyede yükselmektedir. Oluşan hastalık aynı zamanda bir virüs olarak gözlemlenmektedir. Bu virüslerin hapşırma veya öksürme esnasında havada kalması ve partikül şeklinde bulaşma oranı çok yüksektir. Bununla birlikte damlacık yoluyla da bulaştığı bilinen hastalıkların ciddi enfeksiyonlara neden olduğu bilinmektedir. Özellikle okul çağındaki çocuklarda aynı ortamdaki havayı teneffüs etmeleri sonucu akut bir salgın başlayabilmektedir.
Çocuklarda üst solunum yolu hastalıkları arasında pek çok farklı hastalık türü bulunmaktadır. Ortak özellikleri ise hapşırma, öksürme, burun akıntısı şeklinde bilinen semptomlardır. Fakat ilerlemiş veya kronikleşmiş hastalıklarda bu durum daha ağır bir pozisyon alarak ciddi nefes darlığına da yol açabilmektedir. Üst solunum yolu hastalıkları genellikle büyük partiküllü virüsler olarak nitelendirilirken küçük partikülle belirtilen bulaşıcı hastalık türleri alt solunum yollarından bulaştığı bilinmektedir. Ayrıca ortalama 6-7 yaş arasındaki bir çocuk üst solunum yolu hastalıklarından birini yaşarken hafif şekilde atlatabilmektedir. Fakat yeni doğmuş bir bebekte bu durum görülmesi zatürre olarak adlandırıldığından tehlikeli bir süreç başlatabilmektedir.
Bununla birlikte bağışıklık sisteminin güçsüz oluşu hastalığın başlama payında çok büyük önem taşıdığı gibi hastalığın daha ağır koşullarda geçirilmesini sağlamaktadır. Bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklarda üst solunum yolu hastalıkları özellikle nefes darlığı şikâyetleri doğrultusunda daha fazla ilerleyebiliyor. Böyle durumlarda ilaç kullanımı yapmak açısından aceleci davranan ebeveynler ilerisini düşünmeden hareket etmesi sonucu oluşan durum daha vahim bir duruma dönüşmektedir. Bu nedenle ciddi bir hastalık grubu olarak bilinmesi ve hekim kontrolünden geçmesi gerektiği belirtilmektedir.
Çocuklarda Üst Solunum Yolu Hastalıkları Nedir?
Çocuklarda üst solunum yolu hastalıkları kış aylarında en çok görülmekte olan mikrobik yolla bulaştığı bilinen hastalık çeşitleridir. Nezle, sinüzit, gribal enfeksiyonlar, orta kulak iltihabı, faranjit, larenjit, bronşit, zatürre türündeki hastalıklar çeşitli nedenlerle oluşan ve bulaşıcı oranını en yüksek seviyede taşıyan hastalıklar olarak bilinmektedir. Bu hastalıkların oluşumu esnasında havada asılı kalan virüs partikülleri büyük rol oynamaktadır. Ayrıca öksürme, hapşırma, tükürük ve temas yoluyla rahatça bulaşan hastalıkların neticesinde uzun süreli tedaviler gerekebilmektedir.
Havaların soğuması ile birlikte başlayan hastalıklar aynı zamanda mevsim geçişlerinde de çok sık yaşanabilmektedir. Özellikle bağışıklık sisteminin düşük olmasından kaynaklı daha hızlı ilerlediği bilinen hastalıkların çoğu kez ciddi derece de çocukların hayatını tümüyle etkilediği bilinmektedir. Soğuk havalarda cansız yüzey ve alanlarda oluşan virüslerin ortalama 72 saate kadar canlı kaldığı bilindiği için çocuğun hastalığında pis ortamda önemli bir risk faktörü olarak bilinmektedir. Bu nedenle ciddiyetini koruyan bir rahatsızlık olduğunu bilerek davranmalı ve hastalık taşıyan kişiden çocuğu uzak tutmak gereklidir.
Çocuklarda üst solunum yolu hastalıkları adı altında birçok hastalık çeşidi bilinmektedir. Her birinin semptomları birbirine benzemesine rağmen alerjisi olan çocuklarda bu belirtiler biraz daha yoğun şekilde gözlemlenebilmektedir. Hastalık türleri arasında en sık gözlemlenmiş olan türü nezle olarak bilinmektedir.
Küçük dar alanlarda veya sıkışık ve havasız alanlarda hasta olan bir bireyin hapşırması sonucu ortamda bulunan her çocuk aynı semptomları birkaç gün içinde yaşayabilmektedir. Bu nedenle hastalığın oluşmaması açısından bağışıklık sisteminin kuvvetli olması ve ortamın düzenli olarak temizlenmesi önemli bir rol oynamaktadır.
Çocuklarda Üst Solunum Yolu Hastalıkları Belirtiler
Çocuklarda üst solunum yolu hastalıkları arasında en sık gözlemlenmiş olan belirti çeşidi öksürme ve hapşırma olarak bilinmektedir. Her üst solunum yolu hastalığının belirtisi aynı olmamasına rağmen ortak şekilde benzerlikleri bulunduğu bilinmektedir. Oluşan belirtiler hastalığın çeşidine göre sıralanmaktadır. Fakat ortak belirtileri şu şekilde sıralanır.
- Ateşlenme hali (39-40)
- Üşüme ve beraberinde titreme başlaması
- Bademciklerinin kırmızılaşıp şişmesi
- Kulakta ağrı oluşması
- Boğazda ağrı oluşması
- Yoğun bir ağrı oluşmasıyla birlikte halsizlik oluşturması
- Yemek yerken veya sıvı alımı yaparken yutkunmada güçlük çekmesi
- Boyun kısmında yer alan lenf bezlerinde şişlik oluşmaya başlaması ve bu şişlikle birlikte hassasiyet oluşması
- İştah kaybı olması
- Baş ağrısı oluşturması
- Kötü bir şekilde ağız kokması
- Ses tonunda değişimler görülmesi
- Mide bulantısı başlaması
- Kusma ve ishal
- Gözlerin sulanması ve çapaklanması
Yukarıda belirtilen durumlar çocuklarda üst solunum yolu hastalıkları kapsamında gözlemlenmiş olan belirtiler olarak sıralanmıştır. Bu belirtilerin hastalığın çeşidi ile birlikte değişkenlik gösterme hali hastalığın boyutuna göre de değişiklik taşımaktadır. Bu yüzden dikkate alınması gereken önemli bir hastalık türü olarak algılanması gerekmektedir. Üst solunum yolu hastalıklarının çeşitlerine göre belirtiler ise şu şekilde sıralanmaktadır.
- Nezle: Bu hastalıkta görülen belirtiler boğaz yanması, hapşırma, burun akıntısı ve tıkanmasıdır. Ayrıca gözlerde oluşan akıntıda nezle rahatsızlığının belirtileri arasında yer almaktadır.
- Grip: Çocuklarda üst solunum yolu hastalıkları arasında grip genellikle en sık görülen çeşidi olarak bilinmektedir. Yüksek ateş ilk sırada görülen belirtiler arasında yer almaktadır. Ayrıca hastalığın gelişmesi ile birlikte karın ağrısı ve mide bulantısı da görülebilmektedir.
- Orta kulak iltihabı: Bu hastalıkta kulakta ağrı oluşmasına sebep olan durum sıvı birikmesi olarak ifade ediliyor. Ayrıca kızarıklık ve şişmesi ile birlikte seyrek şekilde işitme semptomları arasında gözlemlenmektedir.
- Sinüzit: Sinüzit rahatsızlıkların en çok gözlemlenmiş olan belirti göz çevresi ve yüzde oluşan uzun süreli ağrılardır. Aynı zamanda baş ağrısı ve burun tıkanması da gözlemlenen belirtileri arasında yer almaktadır.
- Farenjit: Kuru öksürük ile başlayan farenjit rahatsızlığı boğaz bölümünde yanma ve ağrı oluşturduğu biliniyor. Hafif şekilde ilerleyen ateş belirtisi ise semptomları içinde yer almasıyla bilinmektedir.
Yukarıda sıralanan durumlar çocuklarda üst solunum yolu hastalıkları kapsamında gözlemlenmiş olan hastalıkların belirtileri olarak özetlenmiştir. Bu hastalıkların haricinde yer alan hastalık türlerinde de benzer semptomlar görülebilmektedir. Beraberinde ise yaşamın döngüsünü önemli derecede etkilemiş olan korona virüs ve öncesinde yer alan virüs çeşitleri de bir çeşit üst solunum yolu hastalığı olup belirtileri aynı şekilde başlamaktadır. Bu nedenle dikkate alınması gereken önemli hastalıklardan biridir.
Çocuklarda Üst Solunum Yolu Hastalıkları Tedavi Yöntemleri
Çocuklarda üst solunum yolu hastalıkları tedavi yöntemleri öncesinde ilk olarak çocuğun tıbbi öyküsü dinlenilmektedir. Hastalığın doğru bir şekilde teşhisi gerekli tetkikler ile yapılma ve bulguların gözlemlenmesi sonrasında hekim kararı ile uygun tedavi biçimine geçilmektedir. Özellikle hastalığın çeşidi benzer bulgular taşıyan farklı bir hastalıkla karıştırılmaması açısından hekimin belirtiği tetkiklerin yapılması şarttır. Gerekli antibiyotik ilaçların kullanılmasının yanı sıra istirahat edilmesi ve çocuğun bulunduğu ortamın hijyenik kurallara uygun olması çok önemli rol oynamaktadır. Ayrıca boğazda oluşan ağrı ve yanmalara karşı bitki çaylarının tüketilmesi de önemli role sahip olduğu bilinmektedir.
Çocuklarda Demir Eksikliği Ve Anemi, Çocuklarda Bronşiolit, Çocuklarda Besin Alerjileri, Çocuklarda Astım, Çocuk Ve Adolesan Sağlığı