Çocuklarda Sinüzit | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Çocuklarda Sinüzit

Çocuklarda sinüzit sıklıkla rastlanan bir hastalık olmaktadır. Çocuklar için oldukça sancılı ve zor geçen bir dönem olsa da günümüz teknolojileri ile belli ilaç tedavileri veya cerrahi müdahaleler ile oldukça hızlı bir gelişim sağlanmaktadır. Böylelikle de çocuklar eski haline rahatlıkla dönebilmektedir. 

Çocuklarda Sinüzit Nedir?

Çocuklarda sinüzit genellikle sinüslerin burun etrafında toplanan ve yaklaşık olarak 8 ila 10 arasında değişen, dört tarafı da kemikli çevreli boşluğu olan alanı tarif etmektedir. Bu boşluk bulunan aralıkların kaplı olduğu mukoza örtüsünde meydana gelen iltihaplanma ise kişilerin şiddetli bir ağrı ile karşı karşıya kalmasını sağlamaktadır. 

Sinüslerde oluşan bu tarz rahatsızlıklar günümüz teknolojisinin her geçen gün gelişmesi ile rahatlıkla tedavi edilebilir bir hale gelmektedir. Medikal veya cerrahi yöntemlerin teknolojik cihazların kullanımı ile kısa sürede tedavi olunmakta ve iyileşme sağlanmaktadır. 

Sinüslerde bulunan boşluk olan bölgeye tıp dilinde “ostiomeatal kompleks” adı verilmektedir. Bu bölge anatomik burun içerisinde bulunan en dar ve en zor ulaşılan yerlerden biri olma özelliği göstermektedir. Bununla birlikte de burun bölgesinde meydana gelecek olan enfeksiyonlardan direkt olarak etkilenen bir yer olmaktadır. Sinüsler ise gün içerisinde 0.5 ile 1 litre arasında salgı üreten bir mekanizmaya sahip olmaktadır. 

Gün içerisinde oluşan bu salgılar gözle görülmeyen ve silya adı verilen tüyler aracılığı ile ostium olarak tanımlanan deliklere süpürülmektedir. Bu sıvı sayesinde ise kişilerin bağışıklık oranı oldukça yüksek tutulmasında rol oynamaktadır. 

Gün içerisinde üretilen bu sıvı dışarı atılmaması durumunda ise oluştuğu bölgede birikmeye neden olmaktadır. Bununla birlikte silya hareket edememesi ile virüs ve mikropların daha hızlı bir şekilde üremesini sağlayan bir ortamın oluşturulmasını sağlamaktadır. Bu da sinüzit denen rahatsızlığın ortaya çıkmasını sağlamaktadır. 

Çocuklarda Sinüzit Nedenleri

Çocuklarda sinüzit oluşumunu etkileyen en önemli faktörler genellikle sıklıkla üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmek, burun kemiği veya kıkırdakta doğuma veya çevresel faktörlere bağlı olarak gelişen eğrilik, burun eti oluşumu ve burun bölgesindeki tümörler olmaktadır. Bununla birlikte alerjiler, geniz eti, bağışıklık sisteminin düşük, sinüs kanallarının tıkalı olması ve sigara içilen ortamda kalma gibi durumlar çocuklarda sinüzit oluşmasını sağlayan faktörler olmaktadır. 

Çocukların sağlığı ve sinüzit rahatsızlığına yakalanmaması için sigara içilen ortamlardan uzak tutulması son derece dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Bununla birlikte de kirli havası olan bölgelerden uzak tutmak da bir o kadar önemli olmaktadır. Böylelikle geniz eti büyümesi veya sinüzit rahatsızlığına yakalanmak engellenmektedir. 

Her yaşta ve her insanda rahatlıkla görülebilecek olan bu hastalık, çocukluk döneminde daha farklı bir şekilde ortaya çıkabilmektedir. Çocuklarda sinüzit oluşumu ise genellikle geniz etinden dolayı olmaktadır. Bu da burnun havalanmamasına ve böylelikle mikrop üretmesine ortam sağlamasından kaynaklanmaktadır. Sinüzitin ortaya çıkması ile birlikte de bademcikler ve geniz eti sıklıkla enfeksiyonlar ve iltihaplanmalar ile karşı karşıya kalmaktadır. 

Çocuklarda sinüzit rahatsızlığı ise genellikle bağışıklık sisteminin oldukça zayıf olduğu kişilerde sıklıkla rastlanan bir durum olmaktadır. Çevresel etkenlere bağlı olarak da bebeklerin soğuk, nemli ortamlarda yetişmesi bu hastalığa yakalanma oranını arttırmakta ve yakalandıktan sonra da ağrı çekmesinde büyük bir rol oynamaktadır. 

Islak saçla yatılması veya bu saçlar ile dışarı çıkılması, aşırı bir şekilde saç spreyi veya jöle kullanımı gibi etkenler hem çocuklarda hem de yetişkin bireylerde sinüzit oluşumunu büyük bir oranda kolaylaşma imkânı tanımaktadır. Çocukların bulunmuş olduğu ortamlarda fazla parfüm kullanımı, havanın kuru olması ve mikrop olması ise sinüzit oluşum hızını arttırmaktadır. 

Çocuklarda Sinüzit Belirtileri

Çocuklarda sinüzit genellikle bitmeyen baş ağrıları ve halsizlik olarak belirti göstermektedir. Baş ağrısının yanı sıra strese bağlı olarak da çocuklarda ortaya çıktığı da gözlemlenmektedir. Sinüzit genellikle oldukça sinsi ilerleyen ve hemen fark edilemeyen bir hastalık olmaktadır. Bu yüzden de gerekli kontrollerin belli aralıklar ile yapılması ve herhangi bir belirti gösterilmesi durumunda erken tanı ile tedavinin daha hızlı gerçekleştirilmesi gerekmektedir. 

Sinüzite bağlı olarak kişilerde gerçekleşen birçok belirti olmaktadır. Bu belirtiler ışığında ise fiziksel muayene ile rahatlıkla teşhis konulabilmektedir. Çocuklarda sinüzit belirtileri ise şunlardan oluşmaktadır;

  • Uzun bir süre boyunca iyileşmeyen grip veya nezle,
  • Gözlerde veya çevresinde zonklayan bir ağrı,
  • Gözlerde basınç hissinin olması,
  • Geniz akıntısının fazlalaşması,
  • Sık sık burun tıkanıklığının olması,
  • Boğaz ağrılarının sıklaşması,
  • Ağız kokusunun ortaya çıkması ve buna bağlı olarak koku ve tat almada bozukluk yaşama,
  • Hafif ateş yaşanma ve bunun sürekli olarak devam etmesi,
  • Uzun süre boyuna geçmeyen kuru öksürükler,
  • Bulantı, kusma veya normal yenilenlere göre iştahsızlık yaşama sinüzit belirtileri arasında yer almaktadır.  

Çocuklarda Sinüzitin Tanı Yöntemleri

Çocuklarda sinüzit tanısı koyulması için öncelik olarak hastanın öyküsü alınmakta ve buna uygun şekilde tetkikler veya muayeneler gerçekleştirilmektedir. Büyüklerde sinüzit kontrolü genellikle endoskopi ile yapılmaktadır. Ancak çocuklarda endoskopi yapmak için genel anestezi gerektiğinden dolayı genellikle bilgisayarlı sinüs tomografisi veya diğer görüntüleme yöntemleri ile tanı gerçekleştirilmektedir. 

Sinüs tanısı görüntüleme yöntemlerinin yanı sıra geniz akıntısı veya burun akıntısının yoğunluğuna göre oluşan şikayetlere bakılarak da tanı koyulmaktadır. Kişilerin görmüş olduğu süresine ve iyileşme sıklığına göre de farklı tanılar koyulmakta ve buna uygun bir şekilde tedavi planı geliştirilebilmektedir. 

4 haftada iyileşen sinüzitlere akut sinüzit adı verilmektedir. 4 ila 12 hafta içerisinde devam eden ve daha sonrasında iyileşme gösteren sinüzitlere, subakut sinüzit denmektedir. 12 hafta ve üzerinde iyileşme gösteren sinüzit çeşidine ise kronik sinüzit denmektedir. 

Çocuklarda Sinüzitin Tedavi Yöntemleri

Çocuklarda sinüzit tedavisi günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte belli ilaç veya cerrahi yöntemler ile rahatlıkla gerçekleştirilebilmektedir. Bunun için de çocukların ne tür bir sinüzit geçirdiğine ve ne kadar iyileşme süreci olduğuna dikkat edilmektedir. 

Sinüslerin bulunmuş olduğu bölge göz ve göz çevresinde bulunan sinirler ve beyin hipofizlerine yakın bir bölge olmaktadır. Bu yüzden de sinüzit tedavisinde yapılabilecek cerrahi müdahaleler bu tarz yapılara zarar verme ihtimali bulunmasından dolayı oldukça dikkatli olunması gerekmektedir. 

Navigasyon cerrahisindeki gelişmeler sayesinde cerrahi işlem yapılırken adım adım yapılan bütün işlemler takip edilmektedir. Beklenmeyen bir problem oluşması durumunda ise hangi bölgede olduğu rahatlıkla fark edilebilmektedir. 

Çocuklarda sinüzit çok küçük yaşlarda görülmeye başlayan bir rahatsızlık olsa da cerrahi işlem yapılması için genellikle 13- 14 yaş sonrası tercih edilmeye başlamaktadır. Bunun sebebi ise sinüzit tedavisinin gerçekleştirilmesi için çocukların yüz gelişimini tamamlaması ve buna paralel olarak burun yapısındaki dar ve küçük alanlara yeterince giriş imkanı sağlanamamasından kaynaklanmaktadır. Bu yüzden de istenilen yaş seviyelerine ulaşılması gerekmektedir. 

Sinüzit tedavisinde cerrahi müdahaleler oldukça riskli olmasından dolayı oldukça dikkatli ve sınırlı işlemler yapılarak tedavi sürecinin yapılması gerekmektedir. Bunun sebebi ise yüz anatomisinin zor olması ve işlemin yapılmış olduğu bölgede göz, sinir ve büyük damarların geçmesinden kaynaklanmaktadır. Bu gibi hassas bölgelerde çalışma yapılırken hem çocuklara hem de yetişkin bireylerin zarar görmemesini engellemek adına BT gibi doktora yol gösterici navigasyon cihazları kullanılmaktadır. Böylelikle hastanın operasyonu gerçekleştirilirken yapılan işlemler her adımı en ince ayrıntısına kadar takip edilebilme imkanı olmaktadır. 

Uyku Apnesi, Trigeminal Nevralji, Tiroid Kanseri, Sinüzit, Ağız Kanseri

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Previous PostNext Post

Related Posts