Çocuklarda Sinüzit | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Çocuklarda sinüzit oluşumu burun kemikleri etrafında yer alan sinüslerin mukoza ile kaplanması ve beraberinde iltihaplanması olarak bilinmektedir. Medikal ve cerrahi operasyonlar sonrasında tedavisi yapılabilen bu hastalığın oluşum nedenleri de önemli rol oynamaktadır. Burun kısmında yer alan sinüslerin en dar kısımda yer alması ve oluşturduğu ağrının şiddetli olması nedeniyle çocuğu oldukça fazla etkileyebilmektedir.

Her gün 0,5 ile 1litre arasında salgı ürettiği bilinen sinüslerin mukozaya püskürtülmesi sonucu sinüzit oluşmaktadır. Vücudun bağışıklık sistemini ele geçiren bu kısım gelişiminde de önemli rol oynamaktadır. Burun kapısından normal şartlarda ve çalışma sistemine göre çıkış yapan salgının sinüzit nedeniyle kapanması halinde bakteri ve mikropların toplandığı alan olarak ifade edilmektedir. Oluşan bakteri nedeniyle sinüzit başlamaktadır.

Çocuklarda sinüzit nedenleri arasında ilk gözlemlenen durum üst solunum yolu enfeksiyonları geçirmiş olmasıdır. Özellikle çok sık bir şekilde çeşitli üst solunum yolu rahatsızlıkları geçiren çocuklarda sinüzit oluşması mümkündür. Aynı zamanda burun etinden kaynaklı bir durum olabildiği gibi kıkırdak yapısının eğri oluşundan da kaynaklanan bir sorundur.

Beraberinde ise burun kısmında oluşan tümörlerden kaynaklıda geliştiği bilinen bir sorundur. Her yaştaki bireylerde görülebilen bu sorun özellikle çocuklarda çok sık yaşanabilen bir durum olmakla birlikte geniz etinden kaynaklı geliştiği bilinmektedir. Sigara içilen alanlarda kalan çocukların geniz etinin büyümesi nedeniyle sinüzit geçirmesi mümkündür. Uzun soluklu bir rahatsızlık olması nedeniyle ciddi derece de ağrı yaşatması ile öne çıkan hastalık türlerinden biri sayılmaktadır.

Çocuklarda Sinüzit Nedir?

Çocuklarda sinüzit geniz etinin büyümesine bağlı gelişen üst solunum yolu rahatsızlığıdır. Ayrıca burun kıkırdağının eğri olması, burun eti kaynaklı da gelişebilen bir rahatsızlık olduğu bilinmektedir. Beraberinde ise hava kirliliğinden kaynaklanan bir sorun olarak bilindiği için dikkate alınması gereken bir sorundur.

Geniz etinin büyümesine sebep olan başlıca durumlar ise hava kirliliği ve sigara içilen ortamlardır. Bağışıklık sistemi ile ilgili olan bu rahatsızlık özellikle gelişimini tam anlamıyla tamamlamayan çocuklarda daha sık görülen bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Beraberinde ise ıslak saçla dolaşmış olması veya saçlarını ıslak gösteren jöle kullanımı, parfüm kullanımı veya havanın değişken hali de etkileyebilmektedir. Sinüzit rahatsızlığı ile doğrudan etkili olan durum ise soğuk ve nem olarak bilinmektedir.

Çocuklarda sinüzit oluşumu farklı risk faktörlerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Bu durum çocuğun yaşadığı ortamdaki hava kirliliğine bağlı olarak ta değişkenlik gösterebilmektedir. Aynı zamanda çocuğun yanında sürekli sigara içen birinin olması sinüzit oluşumunun başlamasını tetikleyebilmektedir. Çünkü kirli duman yapısı geniz etinin büyümesine de sebep olmaktadır. Genellikle sinüzit rahatsızlığı yaşayan çocuklarda gözlemlenen durumların başında burun tıkanmaları ve ağrı şikâyetleri yer almaktadır. Yetişkin bireylerde oluşan ağrı daha şiddetli olabilmektedir. Bu nedenle cerrahi ya da medikal tedavi yapılarak önlem alınması gereken bir rahatsız olarak bilinmektedir.

Çocuklarda Sinüzit Nedenleri

Çocuklarda sinüzit nedenleri farklı birçok nedene bağlı olarak gelişmektedir. Özellikle gözlemlenen ilk durum üst solunum yolu enfeksiyonu sık geçirmiş olmasıdır. Geri kalan sinüzit nedenleri ise şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Burun kemiğinin eğri olması
  • Burun kıkırdağının eğri olması
  • Geniz eti büyümesi
  • Islak saçla dolaşması
  • Soğuk ve nemli bölgede kalınması
  • Hava kirliliğinde kalması
  • Sigara dumanı
  • Alerji kaynaklı oluşması
  • Sinüs kanallarının tıkalı olması

Yukarıda sıralanan nedenler genel olarak çocuklarda sinüzit oluşumuna sebep olan faktörler olarak bilinmektedir. Fakat çok net bir şekilde geniz eti büyümesi sonucu oluştuğu bilinmektedir. Bağışıklığı düşük olan çocuklarda sinüzit rahatsızlığı daha fazla görülmektedir. Çevresel faktörlerde sinüzit oluşumuna destek verici nedenler arasında yer almasıyla bilinmektedir.

Çocuklarda Sinüzit Belirtileri

Çocuklarda sinüzit belirtileri arasında gözlemlenen ilk durum baş ağrısı yaşamalarıdır. Fakat her oluşan baş ağrısı sinüzit sebebinden kaynaklanmamaktadır. Bu nedenle araştırılması gereken önemli bir konu olarak bilinmektedir. Çocuklarda sinüzit oluşmasına yönelik belirtiler ise şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Uzun süren grip ve nezle durumları
  • Göz etrafında ve yüz bölgesinde ağrı oluşması
  • Gözde basınç hissetmesi
  • Genizde akıntı oluşması
  • Burun tıkanması
  • Geniz kısmından sarı veya yeşil akıntı akmaya başlaması
  • Boğazda ağrı oluşması
  • Ağızda koku oluşması
  • İnatçı öksürük yaşaması
  • Hafif şekilde süren ateş
  • Mide bulantısı ve beraberinde gerçekleşen kusma
  • Adaptasyon güçlüğü çekmesi

Yukarıda sıralanan semptomlar çocuklarda sinüzit belirtileri olarak bilinmektedir. Oluşan belirtiler ile fiziki muayene esnasında tıbbi geçmişini dinleyen doktorun tanı koyabilmesi de mümkün olmaktadır. Ayrıca ebeveynlerinde dikkate alması gereken önemli bir konudur. Çünkü her ilerleme evresinde şiddeti daha çok büyüyen bir rahatsızlık olarak ifade edilmektedir. Özellikle yetişkinlerin belirtiği durumların başında geçmeyen baş ağrıları yer almasıyla öne çıkan uzun soluklu hastalık çeşidi sayılmaktadır.

Çocuklarda Sinüzit Tanı Yöntemleri

Çocuklarda sinüzit tanı yöntemleri öncesinde çocuğun tıbbi geçmişi hekim tarafından dinlenilmektedir. Ebeveynlerin sıraladığı belirtiler ile ilgili durumlar öne çıkarken aynı zamanda fiziki muayenesi de yapılmaktadır. Ayrıca çocukta oluşan salgıya bakılması açısından endoskopi kontrolü gerektirdiği bilinmektedir. Bu sayede oluşan sinüzitin neyden kaynaklı olduğu da anlaşılabilmektedir.

Çocuklarda endoskopi çekilmesi yetişkin bireylere oranla daha zor olarak gerçekleştiği için bilgisayarlı sinüs çekilmesine karar verilmektedir. Bu sayede oluşan sinüzitin alerji olup olmadığına da bakılmış olmaktadır. Oluşan sinüzitin iltihaplanmış bir şekilde meydana gelmesinin anlaşılması sonucunda uygun tedavi şekline yaş sınırına bağlı olarak geçilmektedir. Başlangıç sonrasında ortalama 4 haftalık bir süre zarfında geçmesi beklenen sinüzit geçmediği zaman kronik olarak yorumlanmaktadır. Bu nedenle ileriki yaşlarında daha ağır ve şiddetli ağrılar yaşanması da mümkün olmaktadır. Uzun süreli sinüzit sorunları kronik sinüzit olarak tanımlanırken bir yandan da hastanın şikâyetlerine bakılarak tanı koyulmaktadır.

Çocuklarda Sinüzit Tedavi Yöntemleri

Çocuklarda sinüzit tedavisi yaşına bağlı olarak uygulanması gereken önemli bir durum olarak nitelendirilmektedir. Çünkü sinüslerin göz çevresi, beyin ve hipofiz bezine yakın bulunması nedeniyle risk oluşturması mümkün olmaktadır. Bu nedenle sinüzit tedavisi kolay bir tedavi sayılmamaktadır.

Cerrahi operasyon eşliğinde yapılan tedaviler oldukça büyük riskler taşıyabilmektedir. Bu nedenle Navigasyon ile müdahale edilerek tedavi edilmesi oluşabilecek herhangi bir sorun ile ilgili hastanın hayatına öncelik tanınmasını sağlayan bir cihaz olarak öne çıkmaktadır. Bu sayede doğru bir cerrahi operasyon yürütülerek tedavi yöntemi de adım adım uygulanmış olmaktadır. Sinüzit tedavisi açısından ameliyat yapılacak yaş sınırı 14 yaş olarak bilinmektedir. Bu yaşın altında kalan çocuklarda risk taşıması nedeniyle ameliyat önerilmemektedir.

Çocuklarda sinüzit oluşumuna yönelik nedenleri ortadan kaldırmak ta bir çeşit tedavi yöntemi sayılacağı gibi aynı zamanda oluşan bir sorunla ilgili daha azami seviyede ağrı çekmesini sağlamak anlamını taşımaktadır. Bu yüzden özellikle ebeveynlerin çocuklarının yanında sigara kullanmaması gerektiği unutulmamalıdır. Çünkü sigara dumanı bu hastalığı tetikleyen en büyük sorunlardan biri olarak bilinmektedir.

Oluşturduğu duman ve hava kirliliği ile birlikte büyüyen geniz eti sinüzit oluşumuna sebep olan en önemli sorun sayılmaktadır. Çocuğun hayatını tehlikeli bir durum içine sokmamak açısından bu konuda mutlaka dikkatli davranılması gerekmektedir. Ayrıca ıslak saçla dolaşmasını da engellemek yine ebeveynlere düşen bir görev olarak biliniyor.

Çocuk Ve Adolesan Sağlığı, Çocuklarda Astım, Çocuklarda Besin Alerjileri, Çocuklarda Bronşiolit, Çocuklarda Demir Eksikliği Ve Anemi

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Related Posts