Çocuklarda rektal kanama oluşması kabızlık nedeniyle oluşabilen ve makat çatlaması şeklinde ifade edilen bir durum olarak bilinmektedir. Rektal kanama genellikle anal fissür konusuyla bağdaştığı için altında yatan nedene yönelik araştırma yapılması doğrudur. Makat kısmında çatlak oluşmaya başladığı vakit kanama oluşabilir. Bu durum normal karşılanan bir durum olduğu gibi kabızlık şikâyeti ile birlikte de gelişebilmektedir. Ebeveynler açısından ilk bakışta korkutucu olarak algılanan bu durum aslında normal bir oluşum olarak gözlemlenmektedir.
İçindekiler
Fakat süre gelen bir sorun olduğu vakit mutlaka hekim muayenesi ve doğru tanı koyulması açısından fiziki muayeneler ve tetkikler gerektirebilmektedir. Çocuklarda rektal kanama sorunları genellikle çok çeşitli sebeplerden kaynaklı gelişen kabızlığa bağlı olmaktadır. Bu yüzden öncelikli olarak oluşan kabızlık sorununun çözülmesi gerekir. Besin alışkanlıklarının incelenmesi ve tuvalete gitme sıklığı incelenmesi gereken bir durumdur. Beraberinde ise çocuğun katı dışkısını yapabilmesi açısından bol sıvı tüketmesi şarttır.
Bol sıvı tüketimi yapmayan çocuklarda kabızlık sorunu sık tekrarlanan bir sorun haline dönüşebilmektedir. Zorlama esnasında oluşan makat çatlağı nedeniyle de rektal kanama gerçekleşebildiği saptanmıştır. Yüzeysel olarak çatlak oluşması halinde anal fissür olarak adlandırılan bu sorun ilerleyen yaşlarda farklı bir soruna da eşlik edebilmektedir. Ayrıca cerrahi operasyonlar eşliğinde oluşan sorun giderilebilmektedir. Özellikle belirli bir süre zarfını geçen kanamalar sonrası cerrahi müdahale gerekmektedir.
Çocuklarda Rektal Kanama Nedir?
Çocuklarda rektal kanama ortalama 11 ile 18 yaş aralığında değişkenlik gösterecek şekilde kabızlık sorunundan kaynaklı makat çatlağı sorunu olarak bilinmektedir. Makat kısmının yüzeysel bölümünde anal fissür adı verilen çatlakların oluşması kabızlığa bağlı olarak gelişerek kanama yapabilmektedir. Özellikle abur cubur olarak ifade edilen yiyeceklerin düzenli ve fazla miktarda tüketilmesi sonucu kabızlık sorunu oluşmaya başlayan çocuğun tuvalete gittiği vakit canı çok fazla yanmaktadır.
Böylece katı dışkısını yapması gereken zaman içinde yapamadığından dışkı daha katı hale gelmektedir. Bir sonraki tuvalete gidişi esnasında makatta çatlama oluşmasıyla birlikte rektal bir kanama başlamaktadır. Bu yüzden öncelikle kabızlığa sebep olan durumlardan çocuğu uzaklaştırmak önerilmektedir.
Çocuklarda rektal kanama besin alışkanlıklarının değişmesiyle birlikte başlayan bir sorun olarak bilinmektedir. Kabızlık ile meydana gelen sorun neticesinde çocuğun makat kısmında hemoroitler oluşmaktadır. Hemoroit oluşumu sonrasında rektal kanamalar başlamaktadır. Kabızlık sorunu önlendiği zaman rektal kanamalarda bitmektedir. Fakat devam eden durumlar tuvalette zorlanmalardan kaynaklı gelişen bir durum olduğu için kabızlık sorunu düzelse dahi kanama devam edebilmektedir. Böyle durumlarda ise genellikle oluşan anal fissürle ilgili cerrahi operasyon yapılmaktadır. Ayrıca rektal kanama oluşma sebepleri arasında bağırsak sorunları da yer almaktadır. Tıkanmalar ve parazitlerinde oluşturduğu bir sorun olarak bilindiği için mutlaka uzman hekimin muayene etmesi gerekecektir.
Çocuklarda Rektal Kanama Nedenleri
Çocuklarda rektal kanama nedenleri arasında ilk sırada yer alan konu çocuğun kabızlık sorunu yaşıyor olmasıdır. Gözlemlenen durumlar arasında ilk sırada açığa çıkan bu durum rektal kanama başlamasına sebep olan hemoroit oluşumunu desteklemektedir. Kanamayı yapan kısım hemoroit olarak bilindiği için altında yatan nedenler de değişebilmektedir. Özellikle başlıca rektal kanama nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır.
- Bağırsakların iç içe girmesi nedeniyle oluşması
- Meckel Divertükülü
- Crohn hastalığı kaynaklı oluşması
- Ülseratif kolit kaynaklı başlaması
- Bağırsak enfeksiyonları
- Parazit kaynaklı gelişmesi
- Kabızlık
Yukarıda sıralanmış nedenler çocuklarda rektal kanama başlamasına yönelik araştırma ve gözlemlemeler sonucunda ortaya çıkmış durumlar olarak biliniyor. Bu nedenle oluşan sorunla ilgili mutlaka hekim muayenesi önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca tedavi edilmeyen durumlarda ileriki yaşlarında daha sık görülen bir durum olarak öne çıkmaktadır.
Çocuklarda Rektal Kanama Belirtileri
Çocuklarda rektal kanama tek bir nedene bağlı olarak gelişmemektedir. Bu yüzden öncelikle oluşan rektal kanama sebebi araştırılması gerekmektedir. Kimi zaman kabızlık sorunu ile ilgili olsa da bazen bağırsaklarda oluşan bir parazit sonucunda da oluştuğu görülmektedir. Ayrıca katı dışkıda kan görülmesi mide, ince bağırsaktaki kolon, anüs ve rektum kısmında kanama olduğunu da gösteren bir duruma işaret etmektedir. Genel olarak anal fissür oluşturabilen kabızlık sorunu ile doğrudan alakalı olan hastalığın oluşumunda gözlemlenen belirtiler şu şekilde sıralanmaktadır.
- İç çamaşırda gözlemlenen kan
- Anüs kısmında yırtılma oluşması
- Katı dışkıda gözlemlenmiş olan çizgi şeklindeki kan
- Tuvaletini yaparken ağrı hissetmesi
- Fissür ucunda deri oluşması
Yukarıda sıralanan belirtiler çocuklarda rektal kanama ile birlikte anal fissür oluşması durumunda gözlemlenmiş durumlar olarak bilinmektedir. İkinci sırada yer alan rektal polip ile ilgili belirtiler ise şu şekilde sıralanmaktadır.
- Dışkıda kan görülmesi
- Dışkılama esnasında polip kısmın sarkmaya başlaması
- Hafif şekilde ishal olunması
- Kramp tarzında ağrı hissetmeye başlaması
- Yoğun bir kanama başlaması
Belirtilen durumlar rektal polip gerçekleştiğinde yaşanan belirtiler olarak sıralanmıştır. Bağırsakların iç içe girmesi halinde görülen belirti ise özellikle cıvık şekilde oluşan kırmızı kan oluşmasıdır. Çocuğun yaşadığı su kaybı nedeniyle halsizleşmesi ve beraberinde ateş yükselmesi de görülen bir durumdur. Kanlı dışkı yapmaya başlamasıyla birlikte gelişen bu durum mutlaka tedavi gerektiren bir durum olarak öne çıkmaktadır. Son olarak Meckel Divertükülü olan belirtilen durumda gözlemlenen belirtilerdir. Meckel Divertükülü yaşayan çocukta görülen belirtiler ise şu şekilde sıralanmaktadır.
- Karın kısmında şiddetli ağrı oluşması
- Kanlı dışkı
- Sabit olmayan bir kanama hali
- Kanama sebepli soluk bir beniz görüntüsü
- Bulantı ve kusma yaşaması
- Göbek deliğinde hassasiyet oluşması
Belirtilen durumlar ciddi bir rahatsızlığın habercisi olup erken teşhis ile durumun kontrol altına alınması da mümkün sayılmaktadır. Genel olarak çocuklarda rektal kanama ile ilgili belirtiler kendi içinde bu şekilde bir ayrıntıya sahiptir. Fakat her birinde dışkıda kan olayı gözlemlenmiştir.
Çocuklarda Rektal Kanama Tanı Yöntemleri
Çocuklarda rektal kanama tanı yöntemlerinde uygulanan ilk metot uzman hekim tarafından parmakla yapılan muayene tanı konulmasına yönelik önemli bir adım sayılmaktadır. Fiziki muayene esnasında incelenen durumla ilgili karar verilmesi açısından dışkı örneği istenmektedir. Dışkı örneğinde yer alan durum aynı zamanda tanı konulmasına yönelik araştırma sayılmaktadır. Özellikle uygulanılan tanı yöntemleri ise şu şekilde sıralanmaktadır.
- Anüste çatlak oluşup oluşmadığına bakma
- Endoskopik muayene ile rektal polip olup olmadığını anlama (fiziki muayene esnasında da anlaşılmaktadır.)
- Kan testlerine bakılarak bağırsakların genel durumu hakkında bilgi edinilmesi
- MR, Tomografi ve röntgen çekimleri
Yukarıda sıralanmış yöntemler rektal kanama olduğu zaman uygulanması gereken adımlar olarak bilinmektedir.
Çocuklarda Rektal Kanama Tedavi Yöntemleri
Çocuklarda rektal kanama oluşmasına yönelik büyük bir sebep olarak nitelendirilen kabızlıkla ilgili sorunu yok etmek rektal kanama tedavisi sayılmaktadır. Anal fissür olarak başlayan durumla ilgili başlangıçta ılık banyo oturmaları veya ağrı kesici kremler ile tedavisi mümkündür. Kabızlık sorununa yönelik uygulayacağınız adımlarla da rektal kanamayı durdurmak mümkün sayılmaktadır.
Fakat ilerleyen dönemlerde cerrahi operasyon gerekebilmektedir. Aşama şeklinde ilerleyen ameliyatlarda başarı oranı ne kadar yüksekse o derece ilerleme kaydedilmektedir. Genel olarak tıbbi müdahale gerektiren bu konu kabızlık sorunu ile bağdaş kurmasından dolayı çocuğunuzun bu dönem zarfında bol sıvı tüketmesine de özen göstermeniz gerekmektedir. Ayrıca besin alışkanlıklarına karşı da takip oluşturmanız yerinde bir davranış olacaktır.
Çocuklarda Demir Eksikliği Ve Anemi, Çocuklarda Bronşiolit, Çocuklarda Besin Alerjileri, Çocuklarda Astım, Çocuk Ve Adolesan Sağlığı