Çocuklarda Konjonktivit | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Çocuklarda konjonktivit rahatsızlığı pembe göz olarak bilinen göz rahatsızlığıdır. Göz kapakları altında oluşan kırmızılık ya da pembe görüntü göz üzerinde bulunan zarın değişik görüntüsü ile öne çıkmaktadır. Pembe göz hastalığı olarak bilinen bu rahatsızlık özellikle yeni doğan bebeklerde çok sık görülmektedir. Çocuklarda da görülebilen bu rahatsızlığın kendi içinde çeşitleri de bulunmaktadır. Her yaş grubunda görülebilen rahatsızlığın nedenleri farklı olmakla birlikte tedavi çeşitleri de farklı olabilmektedir.

Gözü komple bir şekilde saran zarın iltihaplanması olarak bilinen bu rahatsızlık çeşitli bakteriler sebebiyle oluşabilmektedir. Ayrıca bulaşıcı virüsler nedeniyle de oluştuğu görülen göz zarı iltihaplanması alerjik nedenlerle de oluşabilmektedir. Bu bakımdan kendi içinde yer alan çeşitleri bulunmaktadır. Çocuklarda konjonktivit hastalığı farklı sebeplerle gelişen göz zarı iltihaplanması veya pembe göz hastalığıdır. Bu hastalığın tedavisi genellikle altında yatan nedene göre belirlenmektedir. Her konjonktivit rahatsızlığında aynı tedavi uygulanmamaktadır. Fakat göz yapısını bozacak veya hasar oluşturmasını engelleyecek durumlar açısından hijyen kuralları çok önemli role sahiptir.

Çünkü toplumda en fazla görülmüş olan konjonktivit rahatsızlığı çeşitli virüsler nedeniyle oluşmaktadır. Bir hayli önemli bir durum olarak gözlemlenen bu sorun bir çeşit salgına da neden olabilmektedir. Ciddi bir rahatsızlık olmasının yanı sıra tedavi edilmediğinde çok önemli sorunlar oluşturabilmektedir. Bakteriyel şekilde de görülen bu rahatsızlık özellikle Nisan ve Ekim ayında görülebilen bir durumdur. Mevsimsel bir alerji olarak gözlemlenen durumda korkulacak bir durum olmamasına rağmen mutlaka hekim kontrolü gerektirmektedir.

Çocuklarda Konjonktivit Nedir?

Çocuklarda konjonktivit rahatsızlığı göz zarının iltihaplanmasıdır. Göz zarının iltihaplanması çeşitli nedenlere bağlı gelişebildiği gibi virüs kaynaklı oluştuğunda bulaşıcı bir salgına da sebep olmaktadır. Aynı şekilde alerjik bir durum sebebiyle de oluşabilen konjonktivit rahatsızlığı göz zarına sıçramış olan kimyasal bir madde nedeniyle de oluşabilmektedir. Kendi içinde birçok çeşidi bulunan bu rahatsızlığın tedavi şekli de nedenine bağlı olarak uygulanmaktadır. Dikkatli ve titiz davranılması gereken bir konu olup gözün kaybedilmesi de söz konusudur. Bu sebepten önemli rahatsızlıkların başında yer almaktadır.

Çocuklarda konjonktivit rahatsızlığı pembe göz hastalığı olarak öne çıkan ve bilinen bir sorundur. Aynı zamanda bu rahatsızlığın çeşitleri de çok önemli rol oynamaktadır. Göz küresi olarak adlandırılan bölümün pembe veya kırmızı bir görüntüye bürünmesi çoğu zaman ebeveynleri endişelendiren bir durum olarak öne çıksa da geç kalınmış durumlarda çok fazla yaşanabilmektedir. Alerjik, bakteriyel ve virüs nedeniyle oluşabilen göz hastalığı çeşitli salgınlara da eşlik eden bir konu olarak bilinmektedir.

Hijyen kurallarının hiçe sayıldığı alanlarda çok sık gözlemlenebilen bu sorun yetişkin bireylerde daha farklı semptomlarla ortaya çıkabilmektedir. Fakat ilk belirti gözde kızarıklık oluşturmasıdır. Tahriş olma sonucu gözde kızarıklık oluştuğu zaman birkaç gün içinde geçmesi gerekmektedir. Fakat ileriki günlerde geçmeyen pembe göz yapısı derhal tedavi gerektiren bir durumu öne çıkarır.

Çocuklarda Konjonktivit Çeşitleri

Çocuklarda konjonktivit çeşitleri genel olarak 5 kısımda incelenen bir konudur. Çünkü her konjonktivit çeşidi aynı olmadığı gibi nedenleri de farklıdır. Tıbbi açıdan bilinen konjonktivit çeşitleri şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Kimyasal konjonktivit: yeni doğan bebeklerde görülen göz kızarıklığıdır. Göz zarında bakteri oluşması nedeniyle başlayıp göz damlası verilme sonucunda ortalama 48 saat içinde sonlanmaktadır.
  • Gonokokal konjonktivit: göz zarında oluşan bu sorun genellikle doğum sonrası görülen ve bakteri oluşumu nedeniyle ortaya çıkan bir sorun olarak bilinmektedir. Göz damlaları ile giderilebilen bir rahatsızlık türüdür.
  • İnklüzyon konjonktivit: şişmiş göz kapağından açık tonda bir sıvı akması ile birlikte çeşitli bakteri oluşmasından dolayı başlayan rahatsızlık türü olarak bilinmektedir.
    Bakteriyel enfeksiyonlar

Yukarıda sıralanan konjonktivit çeşitleri yeni doğan bebeklerde görülmekte olan göz hastalıklarıdır. Çocuklarda konjonktivit çeşitleri ise 3 farklı çeşide ayrılmaktadır.

  • Bakteri nedeniyle oluşan konjonktivit
  • Virüs nedeniyle oluşan konjonktivit
  • Alerji nedeniyle oluşan konjonktivit

Belirtilen bu durumlar çocuklarda sonradan gelişen bir rahatsızlık olduğu için dikkate alınması gerekmektedir. Çünkü bazı virüs çeşitleri ile oluşan göz kızarıklığı aynı zamanda bulaşıcı bir virüsün başlangıcı da sayılmaktadır.

Çocuklarda Konjonktivit Belirtileri

Çocuklarda konjonktivit belirtileri genellikle şişmiş ve kızarık göz yapısı ile öne çıkmaktadır. Fakat bu durum yaşa ve oluşan konjonktivit çeşidine göre de değişkenlik gösterdiği için belirtileri farklı olabilmektedir. En sık gözlemlenmiş olan konjonktivit belirtileri ise şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Gözde kaşıntı başlaması
  • Gözde hassasiyet oluşması
  • Tahriş olması
  • Konjoktivanın kızarmış bir görüntüye bürünmüş olması
  • Gözlerde yanma oluşması
  • Sabahları uyanıldığında gözdeki akıntı nedeniyle göz kapaklarını açmada zorlanma
  • Gözlerde oluşan açık tonda bir sıvı akıntısı başlaması
  • Alerjiden kaynaklı hapşırma esnasında akıntı çıkması

Yukarıda sıralanan belirtiler çocuklarda konjonktivit rahatsızlığa yönelik gözlemlenmiş durumlar olarak bilinmektedir. Farklı semptomlarında görülebileceği bu rahatsızlıkla ilgili en önemli durum rahatsızlığın ne ile ilgili olduğudur. Bu nedenle çeşitlerine bağlı olarak belirtilerinde de değişim oluşabilmektedir.

Çocuklarda Konjonktivit Tanı Yöntemleri

Çocuklarda konjonktivit tanı yöntemleri genellikle hekimin yapmış olduğu fiziki muayeneler olarak bilinmektedir. Çocuğun tıbbi öyküsü dinlenirken bir yandan da fiziki muayene yapan doktorun konjonktivit rahatsızlığına sebep olan durumu araştırmak adına gözden akan sıvının incelenmesini isteyebilmektedir. Akıntıdan örnek alınması sayesinde yapılan testin sonucuna göre çeşidi ve nedeni de ortaya çıkabilmektedir.

Çocuklarda Konjonktivit Tedavi Yöntemleri

Çocuklarda konjonktivit tedavi yöntemleri çocuğun yaş grubuna göre değişkenlik göstermektedir. Bunun yanı sıra çocuğun farklı bir hastalığı olup olmadığına da bakılarak uygun tedavi yapılmaktadır. Bu yüzden sağlık durumu da önemli bir etken sayılır. Genellikle uygulanan tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanmaktadır.

Bakteriyel enfeksiyonu nedeniyle oluşan konjonktivit rahatsızlığında antibiyotik içeren göz damlaları hızlı ve etkili tedavi yöntemi olarak uygulanmaktadır.
Viral enfeksiyon oluşması halinde çoğu kez göz damlasına ihtiyaç duyulmasa da gözde oluşan yanma hissi varsa antibiyotik içeren göz damlası kullanılabilmektedir. Ayrıca bu enfeksiyon türü kendiliğinden birkaç gün içinde geçmektedir.
Alerjik reaksiyon şeklinde başlayan konjonktivit rahatsızlığına yönelik göz damlaları veya oral yoldan ilaç kullanımı uygulanmaktadır. Bu durum hekim kararı ile birlikte yapılmaktadır.
Herpes enfeksiyonu olarak başlamış konjonktivit rahatsızlığına yönelik hem ağızdan ilaç kullanımı hem de göz damlaları kullanılması gerekmektedir. En ciddi sayılan rahatsızlık türü olarak bilinen bu durum bulaşıcı olan bir virüsün kaynağı da olabilmektedir. Bu nedenle göz damlasını kullanırken ellerinizi doğru bir şekilde yıkayarak kullanmanız önerilmektedir.

Yukarıda sıralanmış tedavi yöntemleri çocuklarda konjonktivit rahatsızlığına yönelik uygulanan tedavi çeşitleri sayılmaktadır. Bu tedavilerin yanı sıra yüzün sık sık yıkanması ve yüz silme açısından ayrı havlu kullanılması uygun olacaktır. Hijyen kurallarına gerektiği gibi uyulduğu zaman kısa zaman içinde atlatılacak bir sorun olduğunu unutmamak gerekmektedir. Ayrıca bu hasar oluştuğunda TV izleme süresinin kısıtlanması ve telefon gibi teknolojik ürün kullanımı yapmaması tedaviye takviye yapıcı durumlardır.

Son olarak ise sigara içilen yerde bulunan çocukların gözlerinde de kızarıklık oluşabilmektedir. Bu nedenle çocuğun bulunduğu ortamın temiz olmasında büyük fayda vardır. Ayrıca mevsim geçişlerinde de yaşanabilen bir durum olması nedeniyle alerji testi yaptırarak önceden önlem alabilmeniz de mümkündür.

Çocuklarda Demir Eksikliği Ve Anemi, Çocuklarda Bronşiolit, Çocuklarda Besin Alerjileri, Çocuklarda Astım, Çocuk Ve Adolesan Sağlığı

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Related Posts