Çocuklarda İşitme Kaybı | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Çocuklarda işitme kaybı iç kulağın gelişmemiş olması veya doğumdan kaynaklanabilen durumlarla oluşmaktadır. Aynı zamanda salyangoz olarak belirtilen bölümün hiç gelişmemiş olmasından kaynaklanabilmektedir. Dış kulak, orta kulak ve iç kulak yapısal özellik bakımından sinir sistemi santraline bağlı olarak gelişmektedir. Sinir sistemi ile ilgili olan kulak bölümünde oluşan sorun işitme kaybı olarak ifade edilmektedir. Bu rahatsızlığın özellikle menenjit hastalığı bir çocukta görülme durumu çok riskli durumları açığa çıkarmaktadır.

Hayati tehlike içeren rahatsızlık bu sebeple hekim kontrolü gerektiren bir tedavi süreci istemektedir. Çünkü menenjit rahatsızlığı esnasında iç kulak kısmında sıvı azalması yaşanarak kemikleşme durumu meydana gelmektedir. Beraberinde ise işitme kaybı tamamen gerçekleştiği görülür.

Çocuklarda İşitme kaybı genetik faktörlere bağlı da gelişebilen bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Aynı zamanda prematüre olarak doğmuş olan bebeklerde çok sık rastlanabilen bir durum olarak bilinmektedir. Dış kulak veya orta kulakta oluşan hasarlar ilaç tedavisi ve kimi zaman cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Fakat iç kulağa yansımış olan durum zamanında teşhis edilemediği vakit kemikleşerek işitme kaybı oluşturmaktadır.

İşitme kaybının oluşum nedenleri arasında doğumsal faktörler görüldüğü gibi aynı zamanda menenjit rahatsızlığının da sebep olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda kafa travması nedeniyle oluşabilecek durumlarda işitme konuları ile ilgilidir. Annenin geçmişinde olan tıbbi bir hastalık bu soruna da yol açabilmektedir. Bu yüzden doğum yapan annelerin çocuklarına henüz hastane çıkışı yapılmadan bazı tarama testleri yapılmaktadır. Böylece bebekte oluşabilen bir sorun önceden tespit edilerek gerekli tedavi başlatılmaktadır.

Çocuklarda İşitme Kaybı Nedir?

Çocuklarda işitme kaybı sinir sistemi santraline bağlı olarak gelişen ve iç kulak bölümünde sıvı azalması sonucu oluşan rahatsızlık olarak bilinmektedir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak sonradan da oluşabilen bu durum çocukluk çağında bazı nedenlere bağlı olarak ilerlemektedir.

İç kulakta bulunan sıvının kemikleşmesi sonucunda oluşan işitme kayıpları çocuğun ilerideki hayatında büyük sorunlar oluşturabilmektedir. Genetik faktörlerin yanı sıra geçirmiş olduğu bir hastalığın neticesi olarak ta görülebilen bir durumdur. Aynı zamanda yaşanılan kazalar sonucunda da oluşabildiği bilinmektedir.

Çocuklarda işitme kaybı anne ve babanın kan uyuşmazlığından doğan sarılık neticesinde de görülen bir sorun olarak nitelendirilmektedir. Ayrıca ateşli hastalıkların sonucu oluşabilen bir durum olması nedeniyle menenjit, zatürre tarzı hastalıklarında önemli rol oynadığı bilinmektedir. Bunun yanı sıra ototoksik olarak ifade edilen yan etkileri ağır olan ilaçların uzun süreli kullanımları da işitme kaybına sebep olan durumlardır.

Oluşan kulak hasarının hangi sebepten kaynaklandığı öğrenilmesi ve uygun tedavi açısından öncelikli olarak altında yatan sebep bulunmalıdır. Var olan hasarın tedavi edilmesi sonucu oluşabilen orta kulak veya dış kulak sorunu cerrahi tedavi gerektirmeden ilaçlarla da tedavi edilebilmektedir. Fakat ileri seviyeye ulaşmış sorunlar beraberinde cerrahi operasyonlarda gerekebilmektedir.

Çocuklarda İşitme Kaybı Nedenleri

Çocuklarda işitme kaybı nedenleri arasında ilk sırada yer alan sorun genetik faktörler olarak bilinmektedir. Sinir sistemi santraline bağlı salyangoz kısmının az gelişimi veya hiç gelişmemiş olması halinde işitme kaybı oluştuğu bilinmektedir. Genel olarak işitme kaybı nedenleri ise şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Prematüre doğum şeklinden kaynaklı gelişmesi
  • Genetik faktörlere bağlı oluşması
  • Kraniyofasiyal denilen kısımda oluşan anomaliler
  • Yüz kısmında görülen anomaliler
  • Ateşli hastalık geçirmiş olması
  • Menenjit rahatsızlığı yaşaması
  • Ototoksik ilaç kullanımına bağlı gelişen işitme kayıpları
  • Annenin gebelik döneminde geçirdiği bazı hastalık çeşitleri veya ilaç kullanımları
  • Çeşitli kafa travmaları

Yukarıda belirtilen nedenler çocuklarda işitme kaybı yaşanmasına yönelik durumlar olarak sıralanmıştır. Bu sıralama içinde yer almayan farklı nedenler de görülebilmektedir. Özellikle menenjit geçirmiş olan bir çocuğun ortalama 2 sene boyunca hekim kontrolü yaptırması şarttır. Çünkü hafife alınan durum neticesi ve geçirilen süre zarfında iç kulak kısmındaki sıvı kemikleşmeye başlamaktadır. Kemikleşme hali oluşma sonrasında ise işitme kaybı oluştuğu bilinmektedir.

Çocuklarda İşitme Kaybı Belirtileri

Çocuklarda işitme kaybı belirtileri öncesinde bebeklik çağında olanlara uygulanılan yöntem seslere duyarsız olmasıyla gözlemlenmesidir. Ayrıca tutarsız olarak nitelendirilen tavırlar sergilemesi veya ani bir şekilde duyması sonucunda ağlamaya başlaması şeklinde yorumlanmaktadır. Bunun yanı sıra işitme kaybı yaşanıp yaşanmadığına dair doğumun hemen sonrasında yapılan bazı tarama testleri vardır. Bu taramalarda oluşmuş bir durum henüz çok yeni iken tespit edilebilmektedir. Seslere olan tepkisizlik hali veya söylediğiniz komutlara uymaması işitme kaybının belirtileri arasında yer almaktadır. Çocuklarda işitme kaybına yönelik belirtiler ise şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Söylenen sözlere tepki vermemesi veya duymaması
  • İnsan sesini algılamaması
  • Yabancı sesleri algılamaması
  • Yaşıtlarına göre konuşmaya başlamaması
  • Konuşurken kelimeler arasında duraksama yapması
  • Aynı anda farklı olan birçok sesi ayırt edememesi

Yukarıda sıralanmış belirtiler işitme kaybı yaşayan çocuklarda görülen durumlar olarak nitelendirilmektedir. Bu belirtilerin yanı sıra çocuğun genel anlamda gelişimiyle ilgili durumlarda sorun yaşadığını düşündüğünüz an mutlaka doktor kontrolü gerektiğini unutmamalısınız.

Çocuklarda İşitme Kaybı Tanı Yöntemleri

Çocuklarda işitme kaybı tanı yöntemleri öncesinde çocuğun doğum şekli ele alınmaktadır. Özellikle prematüre olarak doğmuş bebeklerin çoğunda görülebilen bir durum olduğu için risk taşıyan faktörler öne çıkmaktadır. Bebeğin doğumu ardından yapılan iç kulak taraması bazen yeterli olmayabilmektedir. Bu nedenle ekstra olarak uygulanılan ABR ve BERA testi tanı yöntemi olarak uygulanmaktadır. Ayrıca yapısal davranış incelemesi yapılarak hafif sesler dinletilmektedir. Bu sayede tepkileri ölçülen çocuğa tanı da konulabilir. Hekim kontrolü esnasında ortaya çıkan reaksiyonlar not edilmektedir.

Çocuklarda işitme kaybı tanı yöntemleri arasında 2 test çeşidi daha vardır. Bunlardan ilki oto akustik olarak ifade edilen emisyon testidir. Diğeri ise timpanometre testi olarak bilinmektedir. Oto akustik testinde hoparlör yardımı ile çocuğun kulağına ses iletilmektedir. Salyangoz kısmı olarak ifade edilen bu bölüme yerleştirilen cihaza bağlı seslerin tümü kaydedilmektedir. Böylece oluşan tüm reaksiyonlarla ilgili hekim tanı koyabilmektedir. Timpanometre testinde ise kulak zarı ve kulağın çalışması ile ilgili denetim yapmak amaçlı hava verilmektedir. Oluşan değişimler net bir tanı koyabilme açısından yeterli dereceye ulaşılma sonrasında tamamlanmaktadır.

Çocuklarda İşitme Kaybı Tedavi Yöntemleri

Çocuklarda işitme kaybı tedavileri arasında ilk sırada yer alan uygulama kulakta oluşan soruna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Eğer kulak kiri ile gelişen bir durum gözlenmişse belirli ilaç kullanımına başlatılmaktadır. Fakat ileri seviyeye ulaşmış olan bir işitme kaybı yaşanıyorsa; hekim kararı sonucunda işitme cihazı kullanılması gerekmektedir. İç kulakta oluşan durumun saptanması sonrasında işitme cihazı çocuğun zihinsel gelişimi açısından oldukça gerekli bir cihaz sayılmaktadır. Çünkü sesleri algılaması aynı zamanda hayata karşı da adım atması demektir.

İleri dereceye ulaşmış bir işitme kaybı yaşandığı vakit biyonik kulak yapılmasına karar verilebilmektedir. Bunun yanı sıra daha önce uygulanmış bir tedavi yöntemi olarak bilinen koklear implant uygulaması yapılabilmektedir. Koklear implant olarak bilinen bu tedavi yöntemi aslında işitme cihazı sayılmaktadır. İç kulak kısmına yerleştirilebilen bu yöntem sayesinde çocuğun gelişimini tamamlaması sağlanmaktadır. İçindeki parçalar sayesinde iç kulağa yerleştirilebilen bir cihaz olarak bilinmektedir. Ayrıca çocuk için yan etki oluşturan bir tedavi çeşidi değildir.

Çocuklarda Demir Eksikliği Ve Anemi, Çocuklarda Bronşiolit, Çocuklarda Besin Alerjileri, Çocuklarda Astım, Çocuk Ve Adolesan Sağlığı

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Related Posts