Çocuklarda hematuri iki çeşit şekilde incelenen idrarda kan oluşması sorunudur. Bu rahatsızlık gözle görülecek şekilde gözlemlenebilirken gözle görülmeyecek şekilde de açığa çıkabilmektedir. İdrarda kan görülmesinin nedenleri arasında en sık açığa çıkan durum idrar yolu enfeksiyonu olarak bilinmektedir. Fakat altında yatan nedenler birçok etkene bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ayrıca ciddi hastalıkların habercisi de olabilen bir durum olduğu için tıbbi müdahale gerektiren bir rahatsızlık olarak bilinmektedir.
İçindekiler
Mikroskobik hematuri rahatsızlığı genellikle eritrosit bulunması nedeniyle açığa çıkmaktadır. Ayrıca çıplak gözle bakıldığında görülmeyen şekildedir. Fakat makroskopik olan hematuri çeşidinde gözle görülecek bir durum açığa çıkmaktadır. Anlık olarak fark edilebilen bu durum sonrası mutlaka altta yatan neden ve tedaviye başlamak açısından hekim tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Makroskopik olan hematuri oluşumunda çocuğun idrarı pembe, kırmızı ve tonlarında görülebilmektedir. Çocuklarda hematuri rahatsızlığı travma sebebinden de kaynaklanabilen bir durum olarak bilinmektedir. Aynı zamanda doğumsal bir faktör sebebiyle de oluşabilen bir durum olduğu gibi böbrek rahatsızlığı veya kan pıhtılaşması gibi nedenlerden de kaynaklanabilmektedir.
Oluşan hastalığın neyden kaynaklandığı anlamak açısından hekim kontrolü gereklidir. Gerekli tetkiklerin yapılması ile saptanan durumla ilgili tedavi hızla başlatılması gerekmektedir. Çünkü oluşan rahatsızlık türü bir başka hastalığın habercisi veya belirtisi olarak ta sayılabilmektedir. Bu hastalığın oluşumunda rol oynayan gizli durumlarda vardır. Örneğin; çocuğun boya içeren bir ürün tüketmesi ardından da görülebilecek bir durumdur. İlk şüphe genellikle böyle bir durumun var olduğuna dair düşünülmektedir. Fakat gerçeği anlamak adına üst üste yaşanan durumlar varsayılarak hastalığın dikkate alınması konusunda uyarı yapmaktadır.
Çocuklarda Hematuri Nedir?
Çocuklarda hematuri rahatsızlığı idrarında kan görülmesi demektir. Çıplak gözle fark edilecek boyutta olduğu gibi gözle görülmeyecek şekilde de gözlemlenen rahatsızlık olarak bilinmektedir. Bu rahatsızlığın oluşum nedenleri arasında öne çıkan ilk durum idrar yolu enfeksiyonları olarak bilinmektedir. Aynı zamanda pek çok farklı hastalık nedeniyle de oluşabilmektedir.
Genel olarak ilk gözlemlendiği vakit oluşan eritrositlerin kırmızı renkte gözlemlenmiş olması doğumsal anormalliklerden de kaynaklanabilmektedir. Ayrıca çocuğun yakın geçmiş süre içinde tüketmiş olduğu yiyeceklerde bulunan boya çeşitlerinin de böyle bir semptom oluşturduğu bilinmektedir. Tam anlamıyla net tanı konulabilmesi açısından her durum dikkatle incelenmektedir. Bu yüzden bilinçsizce uygulanacak bir tedavi biçimi durumu daha da vahim bir şekle dönüştürebileceğinden hekim tarafından kontrol edilmesi şarttır.
Çocuklarda hematuri hastalığı mikroskobik ve makroskopik inceleme sonucunda nedeninin saptanması ile birlikte tedavi edilecek bir durum olarak bilinmektedir. Böbrek taşı oluşumlarında gözlemlenen bir durum olması nedeniyle ciddi boyutlara ulaşan rahatsızlık olarak adlandırılır. Bu yüzden detaylı inceleme gerektiren hastalıktır. Çocuğun bağışık sistemi ile ilgili olabilen bu durum neticesinde gerekli tahlillerin ve tetkiklerin doğru yapılması ve doğru bir tedavi uygulanması gerekir. Böylece hastalığın oluşum nedeni de saptanarak hızlı bir iyileşme süreci başlatılmaktadır.
Çocuklarda Hematuri Nedenleri
Çocuklarda hematuri hastalığı pek çok sebeple oluşabilen bir rahatsızlık türüdür. İdrarında pembemsi veya kırmız tonlarında görülen kan makroskopik veya mikroskobik yolla incelenme sonrasında nedeni saptanabilmektedir. Bu açıdan diğer gerekli tetkiklerinde hekim kararı eşliğinde uygulanması gerekir. Genel olarak çocuklarda hematuri oluşmasının nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır.
- Genital bölgenin tahriş olması
- İdrarı taşıyan tüp kısmının tahriş olması
- Doğumdan kaynaklanan çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle oluşması
- Travma sonucu oluşması
- Akut şekilde gelişen böbrek iltihabından kaynaklı oluşması
- Böbrek taşı nedeniyle oluşması
- Çeşitli böbrek hastalıklarının oluşturduğu bir etkileşim
- Bağışıklık sistemi rahatsızlıkları
- Faranjit sebebiyle oluşması
- Çeşitli üst solunum yolu hastalıkları nedeniyle oluşması
- İdrar yolu enfeksiyonu
Yukarıda sıralanmış olan durumlar çocuklarda hematuri oluşmasına yönelik nedenler olarak bilinmektedir. Bu nedenler haricinde farklı hastalıkların neticesinde veya tüketmiş olduğu bir yiyeceğin rengi olarak ta gözlemlenebilmektedir. Özellikle idrarında kan görülmüş durumlarla hastaneye başvuran çocukların ailesi çocuğunun yediği veya içtiği gıdaların renginden de kaynaklanabildiğini dile getirmektedir. Bu durum doğru olabileceği gibi geçici olma özelliği de mevcuttur. Bu nedenle ortalama 48 saat içinde boya içeren bir maddenin çıkması beklenmektedir. Bu süre sonrasında hala idrarda kan görülmesi durumunda mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekmektedir.
Çocuklarda Hematuri Tanı Yöntemleri
Çocuklarda hematuri rahatsızlığının tanı yöntemleri öncesinde ilk olarak çocuğun yaşadığı durumları bir belirti niteliğinde dinlemek gerekmektedir. Fiziki muayene eşliğinde dile getirilen bulgular ve şüpheli durumlar sonucu gerekli tetkik sıralaması yapılmaktadır.
Tıbbi geçmiş kapsamında yer alan konular arasında çocuğun doğumundan kaynaklanabilen durumlar öne çıktığı gibi aynı zamanda son dönem içinde tüketmiş olduğu yiyecek çeşitleri de büyük önem taşımaktadır. Ayrıca çocuğun veya ailenin önceden geçirmiş olduğu hastalıklarda tanı koyabilme açısından büyük önem taşımaktadır. Bilgilenme sonrasında ise ilk yapılan tanı yöntemi idrar kültürü alınmasıdır.
Çocuklarda hematuri hastalığında mikroskobik inceleme yapılmasının ardından diğer tetkiklere geçilmektedir. Eğer şüpheli durumlar söz konusu ise gerekli olan ultrason, MR çekimleri tetkikleri de yapılmaktadır. Ayrıntılı bakım açısından tomografi çekimi de yapılmaktadır.
Fiziki muayene esnasında değişik bir durum gözlemlendiği takdirde böbrek taşından şüphelenilmesi normaldir. Fakat kan üre ve kreatin değerleri normal düzeyde çıkmış ise kanda idrar görülmesi normal olarak kabul edilmektedir. Normal kabul edilen durum beraberinde idrarında kan görülmeye devam edilirse tahliller birkaç ay boyunca düzenli olarak yaptırılması gerekmektedir. Çünkü takip ve kontrol gerektiren bir durum öne çıkmaktadır. Böyle bir durumda genellikle şüphe edilen durum nefrit olarak belirtilmektedir. Nefrit durumundan şüphelenildiği takip çocuğun böbreğinden ince bir iğne yardımı ile doku alınmaktadır.
Alınan dokuya biyopsi yapılarak tam teşhis koyulabilmektedir. Gerekli olan tüm tetkiklerin yapılması sonrasında hastalığın oluşum nedeni de ortaya çıkacaktır. Böylece çocuğun yaşına uygun tedavi metoduna geçilerek erken teşhis ile birlikte tedavi edilmesi mümkün olmaktadır.
Çocuklarda Hematuri Tedavi Yöntemleri
Çocuklarda hematuri tedavi yöntemleri öncesinde ilk olarak doğru tanı konulması önemli rol oynadığı bilinmektedir. Ayrıca çocuğun tüketmekte olduğu yiyecek listesini de dikkate alarak davranılması yerinde bir adım olacaktır. Tedaviye başlanma öncesinde yapılan tahlillerin sonucunda çıkan değerlerin normal seviyede olması önemli rol oynamaktadır. Çünkü değerlerin normal çıkma halinde idrarında kan görülen çocuk açısından tedavi gerekmemektedir. Fakat yapılan tetkiklerde enfeksiyon durumu saptanmış ise mutlaka antibiyotik tedavisi başlatılarak durum kontrol altına alınmaktadır.
Çocuklarda hematuri oluşmasına yönelik nedenin tedavi açısından önemli rol oynaması tedavinin parçası sayılmaktadır. Ayrıca sıvı alımının çoğaltılması bu hastalıkta önemli role sahiptir. Özellikle de böbrekle ilgili bir rahatsızlık var olduğu zaman sıvı alımı konularında dikkatli davranılması gerekmektedir. Böylece oluşan problem ile ilgili cerrahi bir işlem gerekmeden tedavi yapılabilmektedir. Eğer ödem veya iltihap gibi durumlar gözlemlenmiş ise bununla ilgili ilaç tedavisi başlatılarak birkaç ay boyunca tahliller tekrarlanmaktadır. Hastalıkla ilgili durum takip edilerek tedavisi de sürdürülmektedir. Bunun dışında yüksek tansiyon sebebi veya idrarında bol miktarda protein bulunması da hematuri oluşturabileceğinden ona göre uygun ilaç kullanımı önerilmektedir. Fakat tüm hastalıklarda da olduğu gibi sıvı alımı bu hastalıkta önemli rol oynamaktadır.
Çölyak Hastalığı, Çocuklarda Üst Solunum Yolu Hastalıkları, Çocuklarda Ürtiker (Kurdeşen), Çocuklarda Sinüzit, Çocuklarda Rektal Kanama