Çocuklarda Bronşiolit | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Çocuklarda bronşiolit hastalığı ciddi bir rahatsızlık olarak nitelendirilen alt solunum yolu hastalığıdır. Her yaş aralığında görülebilen bu ciddi solunum yolu hastalığı özellikle 2 yaş altında görüldüğü vakit büyük sıkıntı oluşturabilmektedir. Bununla birlikte küçük olarak ifade edilen hava yolunun tıkanmasıyla oluşmaktadır. Kış aylarında çok sık görülen bu rahatsızlık oldukça önemli sayılmaktadır.

Akciğerlerde oluşan tıkanıklıkların beraberinde ciddi derece de çocuğu ileri yaşlarında etkileyecek durumlarda oluşmaktadır. Bu nedenle düzenli ve sıkı takip gerektiren bir hastalık olduğu bilinmektedir. Bronşiolit hastalığının oluşma nedenleri arasında özellikle RSV virüsü gösterilirken bir yandan da korumacı bir savunma mekanizması oluşturan anne sütünün yetersizliği de öne çıkmaktadır. Anne sütünden yeterli miktarda faydalanmayan bebek ya da çocuklarda sık rastlanabilecek bir hastalık olduğunu da unutmamak gerekir. Çocuklarda bronşiolit hastalığının anne sütü ile bağlantısı şu şekildedir. Anne sütü emen bir bebeğin bağışıklık sistemi de güçlenmektedir. Fakat emzirilmeyen bebeklerde bağışıklık diğer sağlıklı bebeklere göre daha düşük seviyede olmaktadır.

Bu sebeple en küçük bir soğuk algınlığı veya virüs girişinde çocuğun bünyesi düşük olması nedeni ile bronşiolit hastalığı başta olmak üzere çok ciddi solunum yolu iltihaplanmaları yaşayabilmektedir. Akciğerlerin küçük yaşta iltihaplanması nedeniyle vücutta üreyen bakteri enfeksiyonları ileriki zamanlara tekrar edebilmektedir. Bu durum kısır bir denge oluşturarak çocuğun tüm hayatına yansımaya da başlayacaktır. Hastalığın ciddi bir boyutta ilerlediği ve hızlı etkileşim göstermesi nedeniyle tıbbi müdahaleler büyük önem taşımaktadır.

Çocuklarda Bronşiolit Nedir?

Çocuklarda bronşiolit RSV virüsü ve anne sütü takviyesi almaması nedeniyle en ufak bir üşütme sonucunda akciğerlerinde yer alan hava yollarının tıkanması demektir. Bazı solunum yolları hastalıkları ile aynı benzerliğe sahip olan bronşiolit hastalığı ciddi bir hastalık olarak bilinmektedir. Kış aylarında çok sık yaşanmakta olan bu durum özellikle çocuklarda görülen bir rahatsızlıktır.

Bünyelerinin dayanıklılığı ve bağışıklık sistemindeki düşüş nedeniyle ortaya çıkabilen bu rahatsızlık ileri boyutlara ulaştığı zaman farklı solunum hastalıklarına da sebebiyet vermektedir. Aynı zamanda akciğerlerde oluşan tıkanıklıklar iltihaplanmaya neden olduğu için ileriye dönük sorunları da beraberinde getirmektedir.

Çocuklarda bronşiolit hastalığının en önemli nedeni olarak gösterilen virüs RSV virüsü olup çocuğun bağışıklık sisteminin en savunmasız zamanında vücuduna yerleştiğini iyi bilmek gerekmektedir. Kış mevsimi boyunca kapalı alanlarda daha çok kalan çocukların ilk fırsatta dışarı çıkması halinde oluşabilen bu durum akciğerlerinin de hasar görmesini sağlamaktadır. Başlangıçta hırıltılı bir solunum şekli ve burun akıntısı ile kendini göstermeye başlayan hastalığın ileri evresi sayılan durum çocuklarda kritik bir süreç demektir.

Yetişkin bir kişinin bünyesi ile çocuk bünyesi karşılaştırıldığında çocuğun bağışıklık sistemi daha savunmasız olduğu için bu hastalık daha ağır bir süreç olarak yaşanmaktadır. Ciddi bir alt solunum yolu hastalığı olması nedeniyle durumun ciddiyetine vararak davranmak gerekmektedir.

Çocuklarda Bronşiolit Belirtileri

Çocuklarda bronşiolit hastalığının belirtileri başında ilk olarak hırıltı şeklinde gelişebilen solunum halidir. Alt solunum yolu hastalığı olarak nitelendirilmesi yüzünden direkt olarak hava yollarının tıkanması şeklinde yorulan hastalık türüdür. Bunun yanı sıra bronşiolit hastalığının belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Hafif ateşlenme hali
  • Burundan su türünde sıvı akmaya başlaması
  • Halsizlik ve yorgun hissetme
  • İleri seviyesinde öksürük başlaması
  • Hırıltı şeklinde solunum

Yukarıda belirtilen durumlar çocuklarda bronşiolit hastalığında görülen ilk durumlar olarak sıralanmıştır. Fakat ileri boyuta ulaşmış bronşiolit durumlarında farklı semptomlarda bu belirtilere eşlik edebilmektedir. Aynı zamanda akciğerlerin iltihaplanması nedeniyle farklı hastalık gruplarına da dönüşebilmektedir. Çünkü vücut bir bütün mekanizma olarak varsayılan sistemde oluşmuştur. Bu sebeple birden fazla solunum yolu rahatsızlığını düşünürseniz aynı belirtiler farklı solunum yolu hastalıklarında görülmektedir.

Bu nedenle hafife alığınız durumlar ileride farklı hastalıklarla birlikte çocuğunuzun hayatını karartabilmektedir. Bunun yanı sıra her hastalanma ile birlikte çocuğun bünyesi güçlü değilse bağışıklık sistemi daha da fonksiyonunu kaybetmektedir. Bu sayede vücut korunmasız bir hale gelerek her türlü virüsü hızlı bir şekilde kapmaya başlayıp çok ciddi ve ağır sonuçları olan hastalıkları yaşamaktadır.

Çocuklarda bronşiolit hastalığı emzirme döneminde yeterince beslenmemiş olması ve RSV virüsünden kaynaklandığı gibi oluşan hasarı kuvvetlendiren hallerden biri de sigara dumanı ortamında kalmasıdır. Çocuğun bağışıklığını hızla düşüren gıdaları sürekli tüketiyor olması ve kötü bir yaşam statüsüne sahip olması da bu hastalığa karşı yatkınlık oluşturmaktadır.

Çocuklarda Bronşiolit Tanı Yöntemleri

Çocuklarda bronşiolit tanı yöntemleri öncesinde ilk olarak çocuğun tıbbi öyküsü hekim tarafından dinlenilmektedir. Çocukta görülmüş olan belirtiler fiziki muayene esnasında da gözlemleniyor ise ona göre uygulanan yöntemlere geçilmektedir. Fiziki muayene de fark edilebilen bu hastalık için yapılan en önemli tanı yöntemi akciğer röntgeni çekilmesidir.
Genellikle semptomlara bakılarak teşhisi konabilen bir hastalık olduğundan ekstra bir tanı yöntemine gerek kalmamaktadır. Tabii bu durum hekim kararı sayesinde uygulanmaktadır. Aynı zamanda ekstra tetkik istenme hali de yine klinik tanı incelemesi sonrasında yapılabilmektedir.

Çocuklarda Bronşiolit Tedavi Yöntemleri

Çocuklarda bronşiolit tedavi yöntemlerinde ilk olarak anne sütünden ne kadar faydalandığı öne çıkan bir konu olmaktadır. Genellikle çocukta oluşan belirtiler sindirilmeye veya geçmesine yönelik şekilde tedaviler uygulanmaktadır. Fakat bu hastalığa yatkın bir bağışıklık sistemine sahip ise mutlaka çocuğun bağışıklık sistemi güçlendirilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda bol sıvı tüketmesi her tedavi şeklinde olduğu gibi çok önemli bir role sahiptir.

Mukus temizlenmesi ve buhar solunması da bronşiolit hastalığında geçiştirici ve etkili tedavi yöntemleri olarak bilinmektedir. Çocuğun odasında ekstra olarak nemlendirici bir alet bulundurulması gerekir. Uygulanılan yöntemlerin yeterli olmadığı vakit ekstra olarak ilaç tedavisine başlanılmaktadır.

Hekiminizin belirleyeceği antibiyotik tedavi hastalığın ileri boyuta gelmesi ve ateşli hali devam etmesi halinde uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra semptomatik olarak yorumlanan hastalığın belirtileri de takip edilmektedir. Hastalık normal bir şekilde oluşmuşsa antibiyotik tedavisi başlatılmaktadır. Fakat bakteri nedeniyle oluşmuş bir hastalık ise antibiyotik tedavisi yaptırılmamaktadır.

Bunun temel nedeni çocuğun bağışıklığı daha da minimum seviyeye gelerek düşmemesi açısındandır. Çünkü günlük düzenli beslenme ve bol sıvı tüketilmesi sayesinde bağışıklık sistemi, kendi kendini onarmaya başlamaktadır. Fakat bağışıklığı düşüren bir yaşam biçimi sürdürülmesi çocuk açısından kötü bir sürecin başlaması anlamını taşımaktadır.

Çocuklarda bronşiolit hastalığı tedavisinde önemli olarak algılanması gereken yaş sınırı 2 yaş olarak kabul edilmektedir. 2 yaş altı bebeklerde hastalığın takibi ve iyileşme süreci baz alınarak hastane de yatış gerekebilmektedir. Hekim kararı neticesinde günlük uygulanan tedaviler ve koruyucu ilaçlarda kullanılabilmektedir. Bu nedenle bebeklerde ve çocuklarda risk oluşturabilecek tedavi şekli uygulanmaması gerekmektedir. Sadece hekim muayenesi sonrası gerekli tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.

Çocuklarda bronşiolit oluşmasına yönelik iki önemli durum öne çıktığı kadar iklim değişikliği veya yaşanılan ortamda sigara tüketilmesi de bu duruma sebebiyet verebilmektedir. Hastalık başlamamış olsa dahi hırıltılı solunum şekli ve akciğerlerinde tahribat oluşmaya başlayacaktır. Bünyesi sağlam olan ve gelişimini destekleyecek ürünler çocuğun sağlıklı bir şekilde büyüyüp yetişebilmesi açısından çok değerlidir. Bu nedenle zararlı alışkanlıklarınızın neticesinde oluşabilecek her hastalık bir nebze sizin sorumluluğunuzda yer almaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Related Posts