Bulimia Nervoza Nedir?, Bulimia Nervoza Belirtileri 2022 | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Bulimia Nervoza Nedir?, Bulimia Nervoza Belirtileri 2022

Bulimia Nervoza Nedir?, Bulimia Nervoza Belirtileri 2022

Bulimia nervoza, ciddi bir ruhsal rahatsızlık ve yeme bozukluğu durumudur. Tedavi olmazsa kişinin yaşamını tehdit edebilir. Bulimia nervozalı bir birey kısa süre içerisinde büyük miktarlarda yemek yer, sonra aşırı egzersiz yaparak, oruç tutarak veya temizleyerek bunu telafi etmeye çalışır. Temizleme durumu, kişinin kendini kusturmasını, müshil veya idrar söktürücü ilaçlar kullanarak sindirim sistemini temizlemeyi amaçlamasını içerebilir.

Bulimia Nevroza Nedir?

İstatistikler, bulimia nervozanın herhangi bir zamanda kadınların  %1’ini ve erkeklerin %0,1’ini etkilediğini göstermektedir. Genel durum ortalaması olarak, bir kişinin ergenliğinin son yıllarında veya 20’li yaşlarının başında gelişmektedir, ancak bu kesin değildir, kişi herhangi bir zaman diliminde de bu hastalığı geliştirebilmektedir.

Bu durumun iki ana semptomu vardır. Birincisi, genellikle 2 saatlik aralıklarla olmak üzere kısa sürelerde düzenli olarak çok fazla yemek yemeyi içerir.
Tıkanma olarak da adlandırılan bu dönemde hasta kişi yemek yemeyi bırakamayabilir. İkinci belirti ise, aşırı yemek yemeyi telafi etmek için kişinin temizlenme, oruç tutma veya çok fazla egzersiz yapma gibi durumlarda bulunmasını içermektedir.

Bulimia Nervoza Nedenleri

Doktorlar, buliminin neden geliştiğinden tam olarak emin olamamaktadır. Genetik, biyolojik, psikolojik, sosyal ve davranışsal faktörlerin bir birleşiminden kaynaklanabildiğini düşünmektedir.

Bilinen, bulimia nervoza hastalığının bir zihinsel sağlık durumu olduğudur, kişinin davranışları duygusal stresle başa çıkmanın bir yoludur. Araştırmalar sonucunda doktorlar yeme bozuklukları durumunda, aileden taşınan genetik faktörlerin rol oynayabileceğini düşünmektedir.

Beyin görüntüleme teknolojisini kullanan bir çalışma, bulimialı kişilere, normal kilodaki kadınlar ile zayıf kadınların resimleri gösterildiğinde ikisi arasında beyin tepkilerinin farklı olduğunu bildirdi. Sonuçlar, bulimialı insanlar arasında farklı beyin işlemlerinin olduğunu göstermektedir.

Ayrıca, bulimia nervoza genellikle büyük hormonal değişikliklerin ve vücudun farkındalığının arttığı ergenlik döneminde ortaya çıkar. Bir çalışma yumurtalık hormonlarındaki değişikliklerin riski artırabileceğini düşünmektedir.

Vücuduna veya yeme alışkanlıklarına yönelik cinsel istismar veya eleştiri yaşayan kişilerde bulimia gelişme olasılığı daha yüksek olabilmektedir. Ayıca doğal ve gerçekçi olmayan birtakım fiziksel görünüşlere sahip olması için kişiye çevresel baskı gelebilmektedir. Bir diğer çevresel etken ise spor ve benzeri faaliyet yapma zorunluluğudur.

Bulimia hastaları bazı hastalıklar sonucu da bu rahatsızlığı gösterebilir. Kişilik bozuklukları, anksiyete bozuklukları, depresyon, travma sonrası stres bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk gibi hastalıklar bunlardan başlıca olanlarıdır. Bu koşullar yeme bozukluğu ile aynı anda veya ondan önce veya sonra gelişebilmektedir. Bu hastalıklar Bulimia kaynaklı olabilir veya bulimiaya katkıda bulunabilirler.

Bulimia Nervoza Belirtileri

Bulimia hastalığı, vücut ölçüsü, cinsiyet, yaş ve kültürden bağımsız olarak herkesi etkileyebilmektedir. Bu nedenle, kişinin veya tanıdığı birinin Bulimia nervoza ile mücadele ediyor olabileceğine dair bu uyarı işaretlerini bilmesi önem taşımaktadır. 

Fiziksel işaretler

  • Kilo, alıp vermede sık sık değişiklikler
  • Yanaklarda veya çenede şişlik, eklemlerde nasırlar, dişlerde hasar ve ağız kokusu dâhil olmak üzere kusmaya bağlı hasar belirtileri
  • Kabızlık, şişkinlik hissi
  • Kadınlarda adet dönemlerinde rahatsızlık
  • Bayılma veya baş dönmesi
  • Yorgun hissetmek ve iyi uyumamak

Psikolojik işaretler

  • Yemek yemek, vücut şekli ve kiloyla meşgul olma
  • Yiyecek, kilo, vücut şekli veya egzersizle ilgili yorumlara duyarlılık
  • Özellikle yemek yedikten sonra düşük benlik saygısı ve kendinden nefret etme, utanç veya suçluluk duyguları
  • Bozuk vücut görüntüsü
  • Gıda tutkusu ve kontrol ihtiyacı
  • Depresyon, kaygı veya sinirlilik
  • Vücut memnuniyetsizliği bulimia nevroza hastalığının psikolojik belirtileridir.

Davranışsal işaretler

  • Çok miktarda yemek yemenin kanıtı
  • Kusma veya müshil, lavman, iştah kesici veya idrar söktürücü kullanma
  • Özel yemek yemek ve diğer insanlarla yemek yemekten kaçınmak
  • Anti-sosyal davranış, giderek daha fazla yalnız zaman geçirmek
  • Vücut şekli ve ağırlığı ile ilgili tekrarlayan veya takıntılı davranışlar
  • Yiyeceklerin etrafında garip davranış
  • Diyet yapmak

Bulimia Nervoza Tanı Yöntemleri

Bulimia nervoza tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Hastalık ile görülen birçok semptom ve bulgu çoğunlukla tedaviye yanıt vermektedir. Kişinin akıl sağlığı konusunda uzmanlaşmış bir doktoru yoksa, aile doktoru ile konuşması gerekmektedir.

Bir doktor veya akıl sağlığı uzmanı, fiziksel sağlık, zihinsel sağlık, davranışlar ve tıbbi geçmiş hakkında sorular soracaktır. Fiziksel bir muayene de yapılacak ve diğer koşulları veya hastalıkları elemeye yardımcı olmak için laboratuvar testleri istenebilmektedir. Yeme bozukluğu olan birçok insanın davranışlarını gizlemesi, teşhisi karmaşıklaştırabilir. Kişinin göstereceği bazı işaretler:

  • Nispeten kısa bir süre içinde alışılmadık derecede büyük miktarlarda yemek yemek, aynı zamanda aşırı yemek yeme olarak da bilinir.
  • Yiyeceklerle kontrolden çıkmış hissetmek
  • Rahatsızlık hissedene kadar yemek
  • Yemek yedikten sonra kasıtlı olarak kusmak
  • Yemek sırasında veya hemen sonrasında banyoyu kullanmak
  • Yorgunluk, yaralanma veya hastalığa rağmen yenen yiyecekleri telafi etmek için kuvvetli egzersiz yapmak
  • Vücut veya ağırlık konusunda endişeli, kaygılı veya üzgün hissetmek
  • Yeme alışkanlıkları, egzersiz alışkanlıkları veya görünüşle ilgili düşüncelerin bir sonucu olarak sorumlulukları yerine getirme mücadelesi

Bulimia nevroza hastaları yapılan öz değerlendirmeden, vücut şekli ve ağırlığına yapılan yorumlardan etkilenmektedir. Bulimisi olan birçok kişi ortalama ağırlıkta olduğu için, buliminin fiziksel semptomları, bozukluk aşırı derecede şiddetli hale gelene kadar başkaları tarafından fark edilmeyebilir. İlişkili belirtileri yaşayan kişilerin doktorları tarafından değerlendirilmeye alınması gerekmektedir.

Bu tanı kriterlerine ek olarak, kanama / temizleme son üç ay boyunca haftada en az bir kez yapılmalıdır. Fazla yapılması durumunda anoreksiya neden olmaktadır.

Herhangi biri bulimia nervoza belirtileri gösteriyorsa, lütfen kişileri profesyonel yardım almaya ve doktora gitmeye teşvik edin. Yemek yemek, stres ve daha fazlasına karşı davranışlar hakkında konuşmalar yapmak, doktoru için kişiye yardımcı olacak değerli bilgiler verebilir.

Bulimia Nervoza Tedavi Yöntemleri

Diğer yeme bozukluğu rahatsızlıklarında olduğu gibi, bulimianın tedavisi de genellikle tedavi seçeneklerinin bir birleşimini içerir ve kişinin bireysel ihtiyaçlarına bağlıdır.

Tıkanma ve temizlemeyi azaltmak veya ortadan kaldırmak için, bir hasta beslenme danışmanlığı ve psikoterapi, özellikle bilişsel davranışçı terapi alabilir ve ilaç reçete edilebilir. Bulimia nervoza tedavisi için sağlık bakanlığı tarafından onaylanan tek ilaç olan fluoksetin (Prozac) gibi bazı antidepresanlar, depresyon ve anksiyeteden mustarip hastalara yardımcı olabilir. İlaç aynı zamanda aşırı yeme ve temizlemeyi azaltmanın yanı sıra hastalığın nüksetme şansını azaltmaya yardımcı oluyor gibi görünmekte ve yeme tutumlarını iyileştirebilmektedir.

Bulimia tedavisine göre uyarlanmış bilişsel – davranışçı terapinin aynı zamanda tıkanma ve temizleme davranışını değiştirmede ve yemeye yönelik tutumları iyileştirmede etkili olduğu gösterilmiştir. Bire bir terapi yapılabileceği gibi grup terapisi de yapılabilmektedir.

Yeme bozuklukları karmaşık ve zorlayıcıdır ve yeme bozuklukları üzerine davranışsal, psikolojik ve sinirbilim araştırmaları nedenlere ve tedavilere devam etmektedir. Araştırmacılar ayrıca bozukluklarla ilgili temel süreçleri tanımlamak, risk faktörlerini anlamak, bozukluğun biyolojik belirteçlerini belirlemek ve yeme davranışını etkileyen belirli yolları hedefleyen ilaçlar geliştirmek için çalışıyorlar. Nörogörüntüleme ve genetik çalışmalar, belirli tedavilere bireysel yanıtlar için ipuçları sağlayabilir.

Bulimia nervoza hastası olan herkes için, tedavi süresince bakımı ile ilgilenmeye devam edebilecek, empatik ve yetenekli bir pratisyen hekimden bakım istemek önemlidir. Bulimia nervoza, bir yeme bozukluğudur ve şiddetli semptomları olabilen bir psikolojik sağlık durumudur. Bulimia hastası olanlar ve sevdikleri kişiler için yardım mevcuttur. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Previous PostNext Post

Related Posts