[bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”3/4″ align=”left” vertical_align=”inherit” border=”btRightBorder” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_text][Sassy_Social_Share][/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_row_inner][bt_column_inner width=”1/1″ align=”center” cell_padding=”default” vertical_align=”inherit” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” el_class=”” el_style=””][bt_header superheadline=”” headline=”Boğaz Hastalıkları” headline_size=”extralarge” dash=”no” dash_style=”btNormalDash” subheadline=”” el_class=”” el_style=””][/bt_header][/bt_column_inner][/bt_row_inner][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_row_inner][bt_column_inner width=”1/2″][bt_image image=”10778″ caption_text=”” size=”” shape=”square” url=”” target=”_self” hover_type=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_image][/bt_column_inner][bt_column_inner width=”1/2″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]
İçindekiler
Boynun ön bölümüne ve bu bölümde bulunan organlara boğaz adı verilir. Ağız boşluğu ve boğazın birleştiği yerde de bademcikler yer alır. Ani hava değişimlerinde enfeksiyona en çok maruz kalan bölge olan ağız, çeşitli boğaz hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olur. Boğaz hastalıkları kimi zaman sadece dinlenerek ve iyi bir bakımla kimi zaman da doktor kontrolünde ilaç kullanılarak geçirilebilir.
[/bt_text][/bt_column_inner][/bt_row_inner][bt_image image=”” caption_text=”” size=”” shape=”square” url=”” target=”_self” hover_type=”” el_class=”” el_style=”” responsive=”hidden_xs hidden_ms hidden_sm hidden_md hidden_lg”][/bt_image][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_row_inner][bt_column_inner width=”1/2″][bt_text]
Farenjit Nedir?
Boğaz içinde farenks adı verilen bölgede görülen iltihaplanma farenjit olarak adlandırılır. İlk defa meydana gelen farenjite akut adı verilirken düzenli olarak tekrar eden durumlarda kronik farenjit akla gelir. Genel olarak bakıldığında üst solunum yollarında meydana gelen enfeksiyonlar virüs kaynaklıdır.
[/bt_text][/bt_column_inner][bt_column_inner width=”1/2″ align=”center” cell_padding=”btDoublePadding” vertical_align=”btMiddleVertical” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” el_class=”” el_style=””][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]
Dora Sağlık Bilgi Formu
Hata: İletişim formu bulunamadı.
[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column_inner][/bt_row_inner][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]
Belli durumlarda bakteriler de boğaz hastalıkları sebepleri arasında gösterilebilir. Sigara ve alkol tüketiminin yanı sıra, genizde akıntı, kuru ve kirli hava, reflü, aşırı sıcak ya da soğuk gıda tüketimi, geniz eti diş ve bademcik iltihapları farenjit nedenleri olarak gösterilebilir.
Boğaz ağrısı, yutkunma zorluğu, kaşınma hissi ve kesik öksürük hastalığın en tipik belirtileri arasında sayılabilir. Sorunlara hafif ateş, kırgınlık, baş ağrısı, ses kısıklığı ve halsizlik de eklenebilir. Bu dönem içinde hastanın antibiyotik kullanması zorunlu değildir. Doktor gerekli görmediği sürece ilaç yazmadan sadece dinlenme ve sıvı tüketimiyle hastalığın tamamen geçmesini sağlayabilir.
İltihaplı duruma bakterilerin ilave olduğu durumlarda antibiyotik kullanımı kaçınılmaz olur. Bu aşamada ateş düşürücüler, ağrı kesiciler, boğaz pastilleri, burun spreyleri ve gargaralar verilen tedaviye yardımcı olarak kullanılabilir. Hastalık iyileşene kadar C vitamini ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir.
[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxMnB4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MjRweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]
Ses Kısıklığı Bir Hastalığın Belirtisi midir?
Sesin çatallı çıkması, boğuk ses veya kısıklık; larenjit, polip, akciğer rahatsızlıkları, şeker hastalığı ya da psikolojik nedenlerle ortaya çıkabilir. Boğaz hastalıkları geçiren kişilerde de sesle ilgili sorunlar görülmesi son derece normaldir. Bu sorunun tedavisi ses kısıklığının nedenine bağlı olarak değişiklik gösterir. Ses kısıklığı sorunlarının tedavisinde gerekli görülmesi halinde cerrahi müdahale gündeme alınabilir.
Yutma güçlüğü; genel olarak yaşlılarda görülür. Birçok farklı neden bağlı olarak yaşanılan sorun geçicidir. Kulak-burun-boğaz doktoru tarafından yapılacak olan detaylı bir muayenenin sonucunda sorun başarılı bir şekilde tespit edilebilir. Yutma güçlü sorununda; salya akması, boğazda yabancı cisim hissi ve boğulma hissi belirtileri yaşanabilir. Süreç içerisinde hastaların yetersiz beslenmeye bağlı olarak kilo kayıpları yaşaması oldukça doğaldır.
[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL3d3dy5kb3JhaG9zcGl0YWwuY29tL29ubGluZS1yYW5kZXZ1LyI+PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7IGJhY2tncm91bmQtY29sb3I6ICM1ZDQ3OGU7cGFkZGluZzogMSU7Y29sb3I6IHdoaXRlO2ZvbnQtd2VpZ2h0OiBib2xkO2ZvbnQtc2l6ZTogMTJweDtib3JkZXItcmFkaXVzOiAxMHB4OyI+RG9yYSBTYcSfbMSxayBPbmxpbmUgUmFuZGV2dTwvZGl2PjwvYT4KPC9kaXY+”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]
Larenjit Nasıl Tedavi Edilir?
Gırtlağın tıp dilindeki adı larenkstir. Bölgede yaşanan iltihaplanma,larenjit olarak anılır. Boğaz hastalıkları arasında farenjitten sonra en yaygın olarak görüleni larenjittir. Ses kısıklığı, sigara kullanımı ve alerjik maddelere maruz kalma ihtimali hastalığın görülme riskini artırır.
Ses kısıklığından konuşamamaya, boğaz ağrısından halsizliğe kadar tüm belirtiler kişinin hastalığa yakalanabilmiş olduğunun göstergesidir. Ses istirahatinin yanı sıra hastanın bulunduğu mekanda uygulanacak buhar banyosu iyileşme üzerinde hızlandırıcı etki gösterir. Bakteri kaynaklı sorunlarda ise tek çözüm antibiyotik kullanımıdır.
[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxMnB4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MjRweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]
Çağımızın Modern Hastalığı: Reflü
Mide içeriğinin yemek borusuna kaçması olarak tanımlanabilecek reflü boğaz hastalıklarıarasında adı en çok duyulandır. Mide içeriğinde asit olması halinde hastalığın belirtileri kendini göstermeye başlar. Reflüye bağlı sıkıntılar arasında; hazımsızlık, yediğini çıkarma ve ağızda metalik tatlanma sayılabilir.
Hastanın doktorun verdiği diyet listesine uyması sıkıntıların azalmasını sağlayabilir. Bunun yanı sıra reflü tedavisi ilaçla ya da cerrahi yöntemlerle gerçekleştirilebilir. İlaçlardan destek alınarak salgılanan asit miktarının azaltılmasına çalışılır.
Havalarda yaşanan ani değişimler, mevsim geçişleri, kalabalık ortamlar ve yetersiz beslenme boğaz ağrılarının ve rahatsızlıklarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Bol sıvı tüketimi, dinlenmek, az konuşmak ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine çalışmak yaşanan sorunların kısa süre içerisinde yok olmasına katkı sağlar.
[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL3d3dy5kb3JhaG9zcGl0YWwuY29tL29ubGluZS1yYW5kZXZ1LyI+PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7IGJhY2tncm91bmQtY29sb3I6ICM1ZDQ3OGU7cGFkZGluZzogMSU7Y29sb3I6IHdoaXRlO2ZvbnQtd2VpZ2h0OiBib2xkO2ZvbnQtc2l6ZTogMTJweDtib3JkZXItcmFkaXVzOiAxMHB4OyI+RG9yYSBTYcSfbMSxayBPbmxpbmUgUmFuZGV2dTwvZGl2PjwvYT4KPC9kaXY+”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSemiSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text][Sassy_Social_Share][/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSemiSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][bt_column width=”1/4″][bt_row_inner el_class=”” el_style=”” responsive=”hidden_xs hidden_ms”][bt_column_inner width=”1/1″ align=”left” cell_padding=”btDoublePadding” vertical_align=”inherit” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” el_class=”” el_style=””][bt_header superheadline=”” headline=”En Son Eklenenler” headline_size=”small” dash=”bottom” dash_style=”btAccentDash” subheadline=”” el_class=”” el_style=””][/bt_header][bt_text][psac_post_carousel show_date=”false” show_author=”false” show_tags=”false” show_comments=”false” show_category=”false” content_words_limit=”150″ show_read_more=”false” slide_show=”1″ dots=”false” limit=”1″ orderby=”rand”][/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”bottomSmallSpaced” transparent_border=”border” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_image image=”16213″ caption_text=”” size=”” shape=”square” url=”http://ugn.sdf.mybluehost.me/.website_ff337748/online-randevu/” target=”_blank” hover_type=”btSimpleHoverType” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_image][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”bottomSmallSpaced” transparent_border=”border” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_header superheadline=”” headline=”Plastik ve Estetik Cerrahi” headline_size=”small” dash=”bottom” dash_style=”btAccentDash” subheadline=”” el_class=”” el_style=””][/bt_header][bt_text][psac_post_carousel show_date=”false” show_author=”false” show_tags=”false” show_comments=”false” show_category=”false” content_words_limit=”150″ show_read_more=”false” slide_show=”1″ dots=”false” category=”plastik-cerrahi” limit=”1″ orderby=”rand”][/bt_text][/bt_column_inner][/bt_row_inner][bt_row_inner][bt_column_inner width=”1/1″ align=”left” cell_padding=”btDoublePadding” vertical_align=”inherit” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” el_class=”” el_style=””][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”bottomSmallSpaced” transparent_border=”border” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_header superheadline=”” headline=”Branşlar” headline_size=”small” dash=”bottom” dash_style=”btAccentDash” subheadline=”” el_class=”” el_style=””][/bt_header][bt_custom_menu menu=”Dora Sağlık Branşlar” el_class=”” el_style=””][/bt_custom_menu][/bt_column_inner][/bt_row_inner][/bt_column][/bt_row][/bt_section][bt_section][bt_row][bt_column width=”1/1″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section]