[bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSemiSpaced” bottom_spaced=”bottomSmallSpaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_text]
İçindekiler
Beyin Tümörleri
[/bt_text][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”1/2″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_image image=”15704″ caption_text=”” size=”” shape=”square” url=”” target=”_self” hover_type=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_image][/bt_column][bt_column width=”1/2″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]
Beyin tümörleri beyin hücrelerimizin kendilerini yenilediği sırada ortaya çıkan yabancı hücre yapılarının büyüyerek kitle haline gelmesiyle oluşur. Herhangi bir yaş sınırı olmayan beyin tümörü oluşumunda yeni doğmuş bebekler ya da yaşlı insanlar da etkilenebilir.
Anormal hücre denen bu kitleler büyümeye başlar ve büyüdükçe kafatasının içerisine baskı yapmaya başlarlar. Oluşmaya başlayan basınç yüzünden beyin fonksiyonları çalışırken birtakım problemler yaşanır. Beyin işlevlerini düzgün bir şekilde yerine getirememeye başladığında hastalar da birtakım belirtiler açığa çıkmaya başlar.
[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”2/3″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]
Beyin Tümörleri Nedir?
Belirtileri ve tedavi süreci oldukça zorlayıcı olan beyin tümörlerine beynimizde işleyiş sırasında ortaya çıkan anormal hücreler diyebiliriz. Bu hücreler zamanla kitle halini alır ve beynimize basınç yapmaya başlarlar. Beyin tümörleri nedir yazarak siz de internette daha fazla araştırma yapabilirsiniz.
Beyin tümörleri iyi ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılırlar. Hayatını kaybeden hastalar olduğu gibi erken teşhis sebebiyle tedavi olan hastalar da vardır. İyi huylu olursa bir müdahale gerekmediği zamanlar da olur. Her durumda şüphe duyduğunuz anda doktora giderek erken teşhise imkân tanımak en mühim şeydir.
Vücudumuzdaki hücreler tıpkı diğer kısımlar gibi beynimizde de kendilerini sürekli yenilerler ve bu yenileme aşamasında birtakım anormal hücre oluşumları meydana gelebilir. Bu oluşumların sebebi aileden kaynaklanan genetik bir problem olabilir, sigara gibi madde kullanımı ya da cep telefonlarımız bile beyin tümörü oluşmasına sebep olabilir.
[/bt_text][/bt_column][bt_column width=”1/3″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]
Beyin Tümörleri Bilgi Formu
[/bt_text][bt_text]
Hata: İletişim formu bulunamadı.
[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]
Beyin Tümörleri Nedenleri
Beyin tümörlerinin hepsinin nasıl oluştuğu tamamen bilinemez fakat bilimin gelişmesiyle oluşumda etkisi olan birçok farklı neden ortaya çıkmıştır. En bilinen nedenlerden biri genetik oluşudur. Beyin tümörü nedenleri arasında gösterilen kalıtsal geçiş pek çok insanda tespit edilmiştir.
Araştırmalar sonucu bazı biyolojik özelliklerin de beyin tümörü riskini arttırdığı görülmüştür. Analizler sonucu erkek bireylerin beyin tümörü riskinin daha yüksek olduğu ispat edilmiştir. Beyaz renkli insanlarda beyin tümörüne daha sık rastlanır.
Belirli bir yaşı geçmiş kişiler beyin tümörü oluşumu açısından daha risk altındadır. Örneğin 70 yaşındaki bir birey 30 yaşındaki bir bireye göre daha risklidir. Çocuklarda rastlanan beyin tümörleri ise genellikle 10 yaş altında olup beyincik kısmında gerçekleşir.
Radyasyon olan bir ortamda bulunmak ve maruz kalmak da beyin tümörü riskini arttırır. Tedavisi zor olan HIV virüsü gibi hastalıklara yakalanan insanlarda beyin tümörü oluşumu da görülür. Sigara içmek beyin tümörü riskini arttıran önemli faktörlerdendir.
Yine radyasyon yaydığı bilinen ve henüz kesinleşmese de beyin tümörü oluşumunda etkili olduğu düşünülen cep telefonları da hala araştırılmaktadır. Vücudun başka bir bölgesinde oluşmuş bir tümör beyin bölgesine sıçrayarak buraya da etki edebilir.
Kadın bireylerde de tümör görülür fakat iyi huylu beyin tümörlerinin görünmesi daha çoktur. Yaşlılarda ve çocuklarda ise kötü huylu tümörler daha çok rastlanır.
[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]
Beyin Tümörleri Belirtileri
Beynimizi koruyacak şekilde gelişmiş olan kafatasımız genişlemez ya da esneyemez. Bu sebeple beyinde oluşan anormal hücreler büyümeye başladıkça basınç oluşturmaya başlarlar. Beyin tümörleri belirtileri oluşan anormal hücre öncelikle kafatasının yapısına uygun biçimde olduğun hemen ortaya çıkmaz. Büyüme başlayıp basınç oluştukça belirtiler de ortaya çıkmaya başlar.
Belirtilerin birdenbire ortaya sert bir şekilde çıkması kişinin de yoğun tepkiler vermesine yol açar. Belirtilerden en çok görüleni baş ağrısıdır. Oluşan baş ağrıları çok yoğun ve şiddetli yaşanır. Vakaların %60’ı şiddetli baş ağrıları çekme şikayetiyle doktora başvurmuştur.
Şiddeti yüksek olan baş ağrıları herhangi bir ağrı kesici ya da etkenle geçmeyecek şekilde olur. Özellikle gece vakitlerinde baş ağrıları artar ve sabah kalktığında da baş ağrısıyla uyanırlar.
Bağ ağrısına bağlı mide bulantısı ve kusma belirtisi de oldukça yoğun yaşanır. Hıçkırık tutması sık yaşanır ve yine özellikle sabahları bulantı artar. Beynin içinde sürekli büyüyen ve baskı uygulayan bir tümör olduğu için kişi bir süre sonra kendisini yorgun ve uykulu hissetmeye başlar.
İlerleyen vakalarda görme bozukluğu ve konuşma bozukluğu oluşur. Net görememe, çift olarak görme, odaklanamama ve nesnelerin kayması, görme kayıpları ortaya çıkan belirtilerdir.
Beyin tümörü olan kimsede bilincini kaybetme ya da titreme gibi nöbet atakları yaşanmaya başlar. Beyinde yaşanan baskı sonucu kişide denge kayıpları yaşanabilir. Hastada agresiflik ve kolay sinirlenme gibi kişilik değişimleri gözlemlenebilir.
[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]
Beyin Tümörleri Tanı Yöntemleri
Beyin tümörü şüpheniz varsa bütün donanımı tam bir hastanede teşhis konulması önemlidir. Beyin tümörleri yöntemleri içerisinde olan ve herkese uygulanan ilk yöntem MR çekilmesidir.
İlk incelemede iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğu hemen anlaşılamayacağı için patoloji incelenmesinin yapılması için laboratuvara gönderilir. Yapılan testlerden sonra ortaya çıkan sonuca göre tedavi yöntemi belirlenir. Nörolojik olarak yapılan muayene de tümörün belirlenmesine yardımcı olur.
MRG denilen beyin manyetik rezonans çekimi de beyin tümörü tanısını koyabilmek için uygulanan görüntüleme yöntemidir. Görüntüleme yöntemleriyle istenilen netlikte bir teşhis konulamıyorsa biyopsi yoluna başvurulur.
En riskli yöntem biyopsi ile teşhis koymaktır ve uzun ve zorlu bir cerrahi müdahale gerçekleştirilir. Teknolojinin gelişmesiyle MR görüntüleme yöntemi de oldukça ilerlemiş ve her türden ve büyüklükten tümörlerin belirlenmesi için yeterli hale gelmiştir.
Görüntüleme yöntemi bize tümörün ne kadar büyüklükte olduğunu ve tam olarak nerede bulunduğunu söyler. Ameliyat olacağı sırada tam tümörün bulunduğu alana müdahale edilmesi önemlidir ve bu imkanı sunar. Birden fazla tanı yöntemi ile her hastanın tümörü ile ilgili bilgi elde edilir ve tedavi yolu belirlenir.
Eğer bir tümör iyi huyluysa yine cerrahi müdahale ile çıkarılır ve ek bir tedavi yöntemine gerek kalmaz. Kötü huylu bir tümör ise ameliyat daha farklı tedavi yöntemleri ile desteklenmek zorundadır.
[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]
Beyin Tümörleri Tedavi Yöntemleri
Beyin tümörleri tedavisi tümörün türüne göre farklılık gösterebilir. İyi huylu bir tümör varsa yalnızca cerrahi operasyon ile tümörlü alanın temizlenmesi yeterlidir. Kişi ameliyattan sonra hayatına sıkıntısız şekilde devam edebilir. Beyin tümörü tedavi yöntemleri tür olarak üç şekilde ele alınabilir. İlaçla tedavi, cerrahi müdahale ve radyasyon ile tedavi.
Kötü huylu tümörlere müdahale edilmemesi durumunda hastanın ölümüne yol açabileceklerinden dolayı tedavi yöntemleri uzman kişiler tarafından yapılmalı ve dikkatli olunmalıdır.
Cerrahi operasyonlar her iki tümör türü için de uygulanır. Önce görüntüleme yöntemleriyle tümörün nerede olduğu belirlenir ve sonra o bölgeye cerrahi operasyon düzenlenerek tümör çıkarılır. Tümör çıkarıldıktan sonra hiçbir parçasının kalmadığından emin olmak için temizlenir ve kapatılır. Gelişen bilim sayesinde yüksek teknolojik cihazlar ile bu ameliyatlar kusursuz bir biçimde gerçekleştirilir.
Beyin tümörü ameliyatı sonrası hastanın herhangi bir riski kalmaz ve ilerleyen tedavi yöntemleri sayesinde de iyileşme süresi çok uzun değildir. Bir diğer tedavi yöntemi ise kemoterapidir. İlaç yoluyla tedavi ederek tümörü yok etme pek çok hastada kullanılan bir yöntemdir ve kesin sonuçlar elde edilir.
Kötü huylu tümörler için genellikle uygulanan kemoterapi hasta için biraz zor bir süreç olsa da bazen tümörden kurtulmasını sağlıyor ya da daha uzun süre yaşaması için bir şansa sahip oluyor. Radyasyon ile tedavi etmek de çok uzun senelerden beri kullanılan ve sonuç alınan yöntemlerden biri.
[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section][bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section]