[bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSemiSpaced” bottom_spaced=”bottomSmallSpaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_text]
İçindekiler
Beyin Damar Hastalıkları
[/bt_text][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”1/2″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_image image=”15708″ caption_text=”” size=”” shape=”square” url=”” target=”_self” hover_type=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_image][/bt_column][bt_column width=”1/2″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]
Beyin damar hastalıkları kişinin hayatını olumsuz anlamda etkileyen ve ciddi semptomlara neden olan hastalıklardır. Beynimiz vücudumuzun yönetim merkezidir ve burada yaşanan bir problem bütün vücudumuzu etkiler.
Vücudumuzun diğer bölgelerini denetleyerek, duyularımızın faaliyetlerinin gerçekleşmesini sağlar. Beyin bölgesi vücudumuzun diğer kısımları gibi damar yollarından oluşur ve bazı sebepler nedeniyle beyin damarlarımız tıkanabilir, daralabilir ya da yırtılma olması sebebiyle dışarıya çıkan kan dolayısıyla hastalıklar meydana gelebilir.
[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”2/3″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]
Beyin Damar Hastalıkları Nedir?
İnme olarak bilinen hastalık beyin damar hastalıklarından biridir. Yırtılma sonucu oluşan kanamalar ise beyin kanamasını oluşturur. Beyin sürekli çalışır halde olduğu için eğer çalışmasını aksatacak bir hasar meydana gelirse kişinin hayatı da olumsuz anlamda etkilenebilir. Beyin damar hastalıkları beynimizde kalıcı hasarlara yol açarak tüm vücudumuzu etkileyen sonuçlara sebep olabilir. Hayati tehlike taşıyan hastalıklar olarak kişi hayatını kaybedebilir.
Uzman doktora beyinde oluşan hastalıklar için başvuran bir kimse bu süreci asla hafife almamalıdır. Hastalıkların oluşma sebepleri farklı olduğu için kişi gerekirse yaşam tarzını değiştirmelidir. Beyin damarlarında oluşan hastalıklar dünyada en çok ölüme sebep olan hastalıklardan olduğu için oldukça dikkatle tedavi edilir ve üzerinde özel çalışmalar yapılır.
Belirli bir yaş sınırı olmadığı için bu tür hastalıklar her yaş insanda görülebilir. Bununla birlikte yaş aldıkça beyin bölgemizde meydana gelebilecek hastalık riski de artmaktadır. Belirli aralıklarla yapılan kontroller hayat kurtarıcı olabilir.
[/bt_text][/bt_column][bt_column width=”1/3″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]
Beyin Damar Hastalıkları Bilgi Formu
[/bt_text][bt_text]
Hata: İletişim formu bulunamadı.
[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]
Beyin Damar Hastalıkları Nedenleri
Kişiye göre farklılık gösteren hastalık nedenleri olabilir. Beyin damar hastalıkları beyin bölgesindeki herhangi bir hasardan ya da vücudumuzun başka bir bölgesindeki bir organda yaşanan olumsuz bir durum dolayısıyla meydana gelebilir.
Tek bir sebebi yoktur ve kişinin sahip olduğu başka hastalıkların bir sonucu da olabilir. Beyin damarları kendinden kaynaklı bir tıkanma sebebiyle de hasar görebilir ya da başka bir organda örneğin kalpte oluşan bir pıhtılaşmadan ufak bir parça koparak beyin damarlarına ulaşıp orayı tıkaması sonucunda da gelişebilir.
Her damar tıkanıklığı aynı şekilde semptom göstermez. Kendi kendine düzelebilen tıkanıklıklar da vardır. Bir diğer durum da bu tıkanıklığın oluşturduğu sonuçların kalıcı olabilmesidir. Beyin damar hastalıkları eğer oluşan hastalık damar tıkanıklığı ise nasıl oluştuğu, kendinden mi oluştuğu yoksa başka bir yerden mi geldiği gibi çeşitli soruları ortaya çıkarır.
Kanama durumları olduğunda kanamanın hangi derecede olduğu, ne kadar büyük bir yeri etkilediği ve nasıl etkilediği gibi sorular ortaya çıkar. Tüm bu sorular oluşan durumun sebeplerine ulaşılmasını sağlar.
Damar tıkanıklığı var ise başka bir hastalık sonucu olup olmadığı araştırılır. Örneğin tümör ya da sinir sistemine bağlı hastalıklar buna sebep olabilir. Eğer kanama durumu varsa nasıl bir kanama olduğuna ve nereyi etkilediğine bakılır. Tıkanma durumunda hangi damarların tıkandığını tespit etmek de önemlidir.
[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]
Beyin Damar Hastalıkları Belirtileri
Beyin damarı hastalıkları kişilerde oldukça ağır semptomlara sebep olabilir. Her hastalıkta olduğu gibi hafif atlatan ve kendiliğinden düzelen durumlar da vardır. Örneğin damar tıkanıklığı oluşursa bir süre sonra kendiliğinden vücut onu yok edebilir. Böyle durumlarda hasta normal hayatına devam eder.
Bazı durumlarda ise hastalığın semptomları çok ağır ve hızlı şekilde ortaya çıkarak hastanın hayatını kaybetmesine sebep olur. Damarlarda tıkanma, kanama gibi durumlar olduğunda herkeste görülen semptomlardan biri baş ağrısıdır.
Baş ağrısı ile birlikte gelen mide bulantısı ve kusma görülen semptomlardandır. Damar hastalıkları kişinin özellikle vücudunun belirli bir bölgesinde kol ve bacak kısımlarında güç kaybı ve duyusal anlamda bozulmalar meydana getirir. Örneğin kişi vücudunun yarısını hissetmeyebilir. Beyin damarı hastalıkları kişinin konuşmasını etkileyerek düzgün konuşamama gibi durumlar ortaya çıkarır.
Hasta kendisini ifade edemez ve kendisine söylenen sözleri anlamakta zorluk çeker. Görüş kayıpları oluşur ya da nesneleri ve insanları çift görmeye başlarlar. Epilepsi atak süreçleri yaşanır ya da sara nöbetleri geçirilir.
Bilinç kaybı, algılama problemleri, bellekte boşluklar meydana gelir. Kişinin davranışları ve psikolojisi değişebilir. Daha agresif ve öfkeli olabilirler. Davranışlarında anormallik gözlemlenebilir. Eğer tıkanıklık söz konusu ise vücudun diğer kısımları da bundan etkilenebilir. Örneğin kişinin tansiyonu ve kalp kısmı bu durumdan olumsuz olarak etkilenir.
[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]
Beyin Damar Hastalıkları Tanı Yöntemleri
Beyin damar hastalıkları için erken teşhis hayati önem taşır. Ölümler erken teşhis sonucunda büyük ölçüde engellenebilir. Genellikle yaşlı insanlarda görülen hastalıklar olduğu için belirli bir yaştan sonra her insan sık sık kontrole gitmelidir.
Anevrizma dediğimiz damarların şişmesi ya da balonlaşması en sık görülen hastalıklardan biridir. Şişmeler sonucunda genellikle damar patlamaları ve bunun sonucunda da kanamalar yaşanır. Bu patlama bazı durumlarda kendiliğinden gelişir bazen de kişi çok fazla efor sarf ederse patlama üzerinde etkisi olur. Beyin damarlarında oluşan anevrizmalar ilk başlarda herhangi bir semptom göstermedikleri için teşhis edilmesi de zordur. Anevrizma oluşan damar patlamadıkça ya da yırtılmadıkça kendisini belli etmez. Beyin damar hastalıkları oluşan yırtılma ya da patlama sonucu hastanın çok yoğun baş ağrıları oluşumu sebebiyle doktora gitmesiyle teşhis edilebilir.
Acile ya da uzman doktora giden hastanın beyin tomografisi çekilerek herhangi bir kanama oluşup oluşmadığı kontrol edilir. Bu görüntülemeden sonra bir dizi test daha yapılır. Anjiografi uygulanan yöntemlerden biridir. MR görüntüleme ile yapılan anjiografi de diğer bir yöntemdir. Dijital kateter anjiografi son olarak hastaya uygulanarak hastalığa dair kesin tanı konulmuş olur. En çabuk yöntem olan tomografi beyin bölgesinde bir kanama varsa bunu direkt olarak gösterir. Oluşan pıhtının ne derece büyük olduğunu ise BT yöntemi ile gözlemlenir.
[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]
Beyin Damar Hastalıkları Tedavi Yöntemleri
Hastalıkların tedavisi ağır risk altında olan kişiler için ameliyatlar ile gerçekleştirilir. Beyin damar hastalıkları türlerinden eğer damar tıkanıklığı yaşanıyorsa cerrahi operasyon ile öncelikle tıkanıklığın oluştuğu alanın çevresi kurtarılmaya çalışılır.
Pıhtının büyüklüğü ne olursa olsun tıkadığı alanı işlevsiz hale getirdiğinden çevresi de etkilenir ve oradaki alan beslenemez duruma gelir. Eğer tıkanma gerçekleşen damar büyük damarlardan biriyse bu damarı açarak içindeki pıhtının alınması işlemi gerçekleştirilir. Tedavi yapılırken önemli olan bu alanda tekrar bir tıkanmanın meydana gelmeyeceğinden emin olmaktır.
Eğer tıkanıklık dar bir yapıya sahip damarlarda olduysa bu damarı açmak imkansızdır. Bu sebeple hasar meydana geldiği için oluşan plak kısmı tamamen çıkarılma suretiyle operasyon gerçekleşir. Beyin damar hastalıkları için çeşitli ilaç destekleri ile önleyici güvenlik önlemleri alınabilir. Tiklopidin, aspirin, klopidogrel isimli ilaçlar en sık kullanılan ilaçlardır.
Damar tıkanıklığı felce sebep olabildiği için felç olan hastalar için kurulmuş özel ünitelerde tıkanma büyük damarlardan birinde olduysa ilaç desteği ile damarı açmak için tedavi uygulanır. Bu ilaçlar trombolitik ilaçlardır. Bu ilaçların kullanımı hasta için 3 saatlik bir dilimde işe yarar. Büyük damarın %21 ila %93 oranında açılmasını sağlarlar. Fakat bu ilaçların kullanımında %15 oranında bir kanama riski de bulunur.
Kanama durumlarında hastanın mide bulantısı ve kusmasına yönelik tedavi uygulanır ve tansiyonuna dikkat edilerek kanama olan bölge boşaltılır.
[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section][bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section]