Beta HCG hormonu gebeliğin ilk belirtileri arasında bulunan ve gebeliğin erken teşhisi için önemli olarak görülmektedir. Bu hormonun görevinden dolayı da hamilelik hormonu şeklinde de adlandırıldığı görülmektedir. Bununla beraber ise insan koryonik gonadotropini şeklinde de adlandırıldığı söylenebilmektedir.
İçindekiler
Söz konusu olan bu hormon kişilerin gebe kalıp kalmadığını anlamak için yapmış oldukları kan ve idrar testlerinde teşhis edilebilmektedir. Kadınların evde yapmış oldukları idrar testi güvenilir olmadığı için bazı durumlarda bu testlerde bu hormona rastlanılmamaktadır.
Genel Tanıtım
Beta HCG yani diğer bir ismiyle hamilelik hormonu kişilerin gebeliklerinin tespit edilmesi aşamasında oldukça önemli olarak görülmektedir. Bu hormonun kadınların yapmış olduğu idrar ve kan tahlillerinde ortaya çıktığı görülmektedir ancak bunlarla beraber bu hormonun Beta HCG kan testi, kantitatif seri Beta HCG testi, kantitatif kan gebelik testi, kantitatif HCG testleri ile de değerlendirilmeye alındığı bilinmektedir.
Sözü edilen hormonun hamilelik hormonu şeklinde isimlendirildiği bilinmektedir ancak bu hormonun sadece hamilelik ile de ilgili olmadığının bilinmesi gerekmektedir. Bazı durumlarda ise bu hormonun seviyesinin azalması veyahut da çoğalması çeşitli hastalıkların kişide var olduğunun işareti olmaktadır. Bu yüzden yapılan testlerin ve diğer uygulamalarında doğru ve dikkatli bir şekilde yapılması gerekmektedir.
Human koryonik gonadotropin hormonunun iki çeşidi bulunmaktadır. Bunlar ise beta ve alfa şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Bu hormonun çeşitlerinden olan beta gebeliğin tespit edilmesinde kullanıldığı için beta HCG şeklinde isimlendirilmektedir. Bu hormon gebelik belirtisi ve şüphesi olmayan kadınlarda genel olarak 0-10 mlU/ Ml aralığında seyrederken; gebelik belirtisi olan veya şüphesi olan kadınlarda 0 değerine yakın ya da 0 şeklinde seyretmektedir.
Kan testlerinde ve idrar testlerinde bu hormonun değerinin tespit edilmeye yardımcı olduğu bilinmektedir ancak yapılan idrar testleri bazı durumlarda çeşitli sebeplerde dolayı gebe kalmış kadını gebe şeklinde göstermemektedir. Bunun sebebi olarak ise kadının vücudundaki sıvı kaybı, testin yapılma şekli ve testin yapılma zamanı olduğu bilinmektedir. Özellikle testin yapılma zamanı dikkat edilmesi gereken önemli bir durumdur çünkü test genel olarak erken yapıldığı için kişilere doğru bir sonuç vermemektedir.
Beta HCG hormonu sperm ve yumurtanın döllenmesinin ardından salgılanmaya başlamaktadır. Döllenmeden sonraki 11 gün içerisinde de kan testlerinde bu hormonun değerinin yüksek çıktığı görülmektedir. Bu süreçten sonra ise yapılan idrar testlerinde de bu hormonun varlığının tespit edilebilmektedir. Yapılan kan testi ile gebeliğin var olup olmadığının tespit edildiği bilinmektedir ancak bununla beraber gebeliğin ayının da tespit edilebildiği bilinmektedir.
Sözü edilen hormonun hamilelik testlerinin değerlendirilmesine yardımcı olduğu bilinmektedir ancak bununla beraber gebelik süresinde önemli yeri olan progesteron hormonunun salgılanmasını da yardımcı olmaktadır. progesteron hormonu bebeğin anne uterusuna tutunmasını sağladığı ve bu yüzden de düşüğü engellediği için önemli görülmektedir ve salgılanmasına da dikkat edilmektedir.
Gebelik Haftasına Göre Beta HCG Değerleri
Beta HCG yani diğer bir ismi ile human koryonik gonadotropin hormonu kadınların hamilelik süreçlerinde önemli olarak görülmektedir. Bu süreçte ise bazı zamanlarda bu hormonun değeri artış gösterirken bazı zamanlar da düşüş göstermektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda da bu hormonun değerlerinin aralıklarına göre gebelik ayları belirlenmektedir.
Normal bir kadındaki human koryonik gonadotropin hormonunun düzeyinin 0- 10 mlU/ mL olduğu bilinmektedir. Gebe olan kadınlarda ise bu değer artış göstermektedir. Bu yüzden de üreme çağında olan ve cinsel ilişkisi olan kadınların kanında bu hormonun değerinin artış göstermesi halinde ilk önce gebe olup olmadığına bakılmaktadır. Gebeliğin olmaması halinde bir hastalığın olup olmadığına yapılan testler dahilinde karar verilmektedir.
Gebelik sürecinde ön plana çıkan beta HCG hormonunun aşağıda verildiği gibi değerlendirildiği bilinmektedir;
- Gebeliğin 3. Haftasında: 5- 50 mlU/ mL
- Gebeliğin 4. Haftasında 5- 426 mlU/ mL
- Gebeliğin 5 haftasında 18- 7.340 mlU/ mL
- Gebeliğin 6. Haftasında 1.080- 56.500 mlU/ mL
- Gebeliğin 7. ve 8. Haftasında 7.65 ila 229.000 mlU/mL
- Gebeliğin 9 ila 12. Haftasında 25.700 ila 288.000 mlU/mL
- Gebeliğin 13 ila 16. haftasında 13.300 ila 254.000 mlU/mL
- Gebeliğin 17 ila 24. haftasında 4.060 ila 165.400 mlU/mL
- Gebeliğin 25 ila 40. Haftasında 3.640 ila 117.000 mlU/mL
Beta HCG Seviyesini Etkileyen Durumlar
Beta HCG hormonu kişilerin gebelik süreçlerinde kadına yardımcı olan hormonlar arasında bulunmaktadır. Bu hormonun testinin pozitif çıkması ile de gebelikte büyük yerinin olmasından dolayı ilk olarak gebelikten şüphe edilmektedir ancak bu hormonun değerlerinde olan değişikliklerin sadece gebelik ile ilgili olmadığı bilinmektedir.
Söz konusu olan hormonun değerinin değişiklik göstermesinin nedenleri arasında erken evrelerde görülen ve kadının fark edemediği düşük, bazı kanser türlerini var olması, kullanılan bazı antibiyotikler, kullanılan hormon içerikli ilaçlar ve kullanılan doğum kontrol hapları bulunmaktadır.
Yukarıda verilen durumlar ile beraber kısırlığın tedavisinde kullanılan ilaçlarda bu hormonun olduğu bilinmektedir. Bundan dolayı da yapılan testler sonucunda kadının gebe olmadığı görülebilmektedir. Bununla beraber düşük sonrasında yapılan testlerde de gebeliğin tespit edilmediği görülmektedir. Bu yüzdende gebelik testinin sonucu değerlendirilirken kadının kullanmış olduğu ilaçların ve aynı zamanda da sağlık öyküsünün alınması gerekmektedir.
Dış Gebelikte Beta HCG Değerleri
Beta HCG hormonunun değerleri genel olarak hamilelik sürecinden dolayı değişkenlik göstermektedir. Bundan dolayı ise yapılan testler sonucunda bu hormonun değerinde görülen farklılıklar halinde ilk olarak gebelikten şüphe edilmektedir.
Kadınlar evde idrar testleri yapabilmektedirler ev yapmış oldukları bu testin neticesinde çift çizgi görmeleri halinde gebe olduklarına karar vermektedirler ancak bazı durumlarda testin yanlış uygulanması veyahut da bazı farklı nedenlerden dolayı bu değerin yüksek çıktığı da görülmektedir.
Kadınlarda var olan dış gebelikte idrar testlerinde ve buna takiben kan testlerinde beta HCG değerlerinin değişkenlik gösterdiği görülmektedir ancak bu aşamada kadınlara ultranogrofide gebeliğin belirtisinin olmadığı da söylenilebilmektedir. Bu yüzden de kadınların yapmış oldukları kan testleri dahilinde kadına bilgi verilebilmektedir.
Kadınların yumurtlama tarihi itibari ile ve bu süreden 24 gün sonra veyahut da görülen son adet döneminin üzerinden 38 gün geçmesinin ardından ultrason görüntülenmesinde gebelik kesesinin görülmemesi halinde kadının dış gebelik geçirdiği düşünülebilmektedir.
Sözü edilen human koryonik gonadotropin hormonunun değerlerinin dış gebelikte normal gebelikten daha farklı seyrettiği söylenilebilmektedir. Bu yüzden de bu hormonda görülen küçük çaplı değişimler halinde dış gebelikten şüphelenilebilmektedir. Bu yüzden de bu süreçte kadının yakından takip edilmesi gerekmektedir ve kesin bir kanıt olana denk araştırmaların sürmesi gerekmektedir.
Beta HCG hormonu dış gebelikte gebe olmayan bir kadına göre istenilen düzeyde seyretmemektedir. Bu yüzden de kadından sürekli bir şekilde kan testinin alınması gerekmektedir çünkü tam teşhis koyulabilmesi için bu hormonun değerlerinin sürekli bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir. Bu tespitler sonucunda hormonun az bir farkla değiştiği gözlendiğinde kadına tam teşhis koyabilmek adına laparoskopi ve ultrasondan yararlanıldığı görülmektedir. Bu yapılan uygulamalar sonucunda kesin bir bilgi elde edilmesi halinde kadına gebe olup olmadığına karar verilmesi ve bu konuda da kadının bilgilendirilmesi gerekmektedir.
Frengi, Gebelik Zehirlenmesi, Gebelikte Ayrıntılı Ultrason, Gebelikte Tanısal Testler, Gebelikte Tarama