Ayak Bacak Ağrısına Hangi Bölüm Bakar? | Dora Hospital
"Gülümseyin, buradasınız!"

Ayak Bacak Ağrısına Hangi Bölüm Bakar?

[bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topExtraSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_text]

Ayak Bacak Ağrısına Hangi Bölüm Bakar?

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section][bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSemiSpaced” bottom_spaced=”bottomSmallSpaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/2″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_image image=”14401″ caption_text=”” size=”” shape=”square” url=”” target=”_self” hover_type=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_image][/bt_column][bt_column width=”1/2″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Ayak, bacak ve diz ağrısı kontrolleri için ağrının türüne göre farklı bölümlere başvurulması gerekmektedir.

Bacak ağrıları için kalp damar cerrahisi, nöroloji, genel cerrahi ve ortopedi ölümlerine gidilmesi gerekirken, dizde yaşanan cilt problemleri ve ağrılar için fizik tedavi bölümüne gitmek gerekir.

Diz ve bacak ağrısına karşın, ilk olarak ortopedi bölümüne gidilmesi yanlış bir tercihtir. Özellikle diz kapağında yaşanan eklemsel problemlerin teşhisi için ilk olarak fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümünün ziyaret edilmesi uygun olacaktır. Fizik tedavi uzmanları tarafından gerekli araştırma ve muayeneler yapıldıktan sonra, hastalar ihtiyaca göre kalp damar ya da ortopedi gibi bölümlere yönlendirilecektir.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][/bt_row][/bt_section][bt_section layout=”boxed” top_spaced=”not-spaced” bottom_spaced=”not-spaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”2/3″][bt_text]

Bacak Ağrısının Özellikleri Nelerdir, Bacak Ağrısı Nasıl Anlaşılır?

Bacak ağrısının anlaşılması için hastalığın oluşturduğu belirtileri takip etmek gerekir.

Belin altından başlayarak, ayak bileğine kadar inen sancı ve ağrılar, bacak ağrısı olarak adlandırılmaktadır. Bacağın ağrımasına sebep olan durumlar, bacak kemiği ya da kas dokularının hasar görmesi olabilir.

Birçok sağlık probleminin tetiklediği bacak ağrısı, farklı kaynaklardan ortaya çıktığı için farklı şekilde tedavi edilmektedir. Kronik olarak başlayıp devam edebilen bacak ağrısının kaynağını bulmak için bacaktaki kas dokuları, sinir dokuları, kemikler, eklemler, kıkırdaklar, tendonlar ve damarlar incelenmektedir.

Bacak ağrısının kaynağı tespit edildikten sonra, hasar gören dokuların kendisini toparlaması ve bacak ağrısının etkisinin azalması için gerekli tedavi yöntemi geliştirilecektir. Özellikle bacağı hareket ettirirken ortaya çıkan kramp ve kasılmalar, bacak ağrısının anlaşılmasında etkili olan faktörlerdir.

[/bt_text][/bt_column][bt_column width=”1/3″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_text]

Bacak Ağrısı Bilgi Formu

[/bt_text][bt_text]

Hata: İletişim formu bulunamadı.

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section][bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topExtraSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_text]

Bacak Ağrısı Oluşumuna Sebep Olan faktörler Nelerdir?

Bacak ağrısının nedenleri, bacak yapısında bulunan doku ve bağların haricinde, farklı hastalıklar da olmaktadır. Bacak haricindeki bölgelerde meydana gelen hastalıklar, yan etki olarak bacak ağrısına yol açmaktadır.

Bacak ağrısı oluşumuna yol açan hastalıklar ve bu hastalıkların genel özellikleri, aşağıda tüm detaylarıyla ele alınmıştır:

  • Damar Sertliği: Aşırı sigara kullanımı, kolesterol yüksekliği, tansiyon yüksekliği, diyabet hastalığı ve ilerleyen yaş gibi etkenler sonucunda, damar sertliği ortaya çıkmakta ve bacaklarda ağrılar meydana gelmektedir. Özellikle fiziksel aktivite ve yürüyüş gibi durumlarda kendisini belli eden damar sertliği, her iki bacağın da yoğun şekilde uyuşmasına ve ağrımasına yol açacaktır. Damar sertliği sonucunda, kalp, beyin ve önemli iç organlarına giden damarların tıkanmasına sebep olma riski taşımaktadır.
  • Sinir Sıkışması: Kalça bölgesinde siyatik sinir ağının sıkışması sonucunda, hastalarda bacak ağrısı oluşmaktadır. Siyatik kaynaklı sinir sıkışmaları, özellikle dizin üst bölümünde ağrı oluşturacaktır. Bacaktaki sinirlerin sıkışması sonucunda, bacaklardaki sinirler sıkıştığı zamanlarda, bacakların alt bölümüne de ağrılar inecektir. Sinir sıkışmasının bacak ağrısı etkisinin yanında, kaslarda sertlik, kas çekilmesi, karıncalanma, uyuşukluk ve yanma gibi etkiler de ortaya çıkmaktadır.
  • Bel Fıtığı: Bel fıtığı ya da omurilik kanallarındaki daralmayla bacağa baskı uygulayan lezyonlar, hastalarda ağır bacak ağrısı oluşumuna yol açmaktadır. Omurlar arasındaki disklerin kayması, yırtılması ya da tahribata uğraması sonucunda, bacaklara giden sinirlere baskı uygulanmaktadır. Özellikle yük taşırken, merdiven çıkarken ya da uzanırken kendini belli eden bu ağrılar, kas spazmına da yol açmaktadır.
  • Huzursuz Bacak Sendromu: İstemsiz olarak bacakların seğirmesi, bacakların kendi kendine hareket etmesi, sürekli bacakları hareket ettirme arzusu ve geceleri ortaya çıkan bacak ağrıları, huzursuz bacak sendromunun en temel belirtileri arasında yer almaktadır. Bacak ağrılarına doğrudan sebep olan huzursuz bacak sendromu, bacakların düzenli şekilde hareket ettirilmesi, egzersiz yapılması ve yürüyüşe çıkılmasıyla ortadan kalkacaktır.
  • Eklem Problemleri: Diz kapağı ve eklemlerde ortaya çıkan sorunlar, diz ve bacak ağrılarına yol açmaktadır. Özellikle ayakta kalma, merdiven çıkma ve yürüyüş esnasında kendini tekrarlayan bacak ağrıları, kıkırdak yırtılması, kireçlenme, eklem aşınmaları ve bağ kopuklukları gibi etkenlere bağlı olarak gelişmektedir. Eklem problemlerine bağlı olarak ortaya çıkan bacak ağrıları, kasık ve uyluk bölgesinden başlayarak aşağı doğru inmektedir.
  • Diyabet: Şeker hastalığı sebebiyle, sinirlerde ve dokularda hasarlar meydana gelmektedir. Diyabetik nöropati olarak bilinen bu ağrılar, uyuşma, karıncalanma ve yanma şeklindeki belirtilerle ortaya çıkmaktadır.
  • Hamilelik: Gebelik süreci içerisinde alınan kilolara bağlı olarak, diz ve bacak ağrıları meydana gelebilir. Bacak kaslarının dayanıklılığına bağlı olarak değişen bacak ağrısı, doğum sonrası kilo verilmesiyle birlikte ortadan kalkacaktır. Hamilelik öncesinde kilolu olunması, hamilelikte daha fazla kilolu olunması ve ileri yaşta gebe kalınması, bacak ağrısı riskini yükseltmektedir.
  • Büyüme Çağı: Büyüme çağındaki çocuklarda, boy uzamasına bağlı olarak bacak ağrıları meydana gelmektedir. 71 saati aşmayan bu ağrılar, her iki bacakta birden ortaya çıkmakta ve sürekli tekrarlanmaktadır. Özellikle 4 ila 6 yaş aralığında kendini tekrarlayan büyüme ağrıları, ebeveynler tarafından gözlem altında tutulmalı ve farklı bir komplikasyonda derhal uzman desteği alınmalıdır.

Bacak Ağrısı Muayenesi Nasıl Yapılır?

Bacak ağrısının teşhisi için ilk olarak uzmanlar tarafından hastalığın kaynağı araştırılacaktır. Hastalarda ortaya çıkan bulgu ve şikayetler, bacak ağrısına sebep olan faktörlerin teşhisi için ipuçları vermektedir. Hastaların karşılaşacağı tüm etkenler dinlendikten sonra, bacak ağrısına sebep olan faktörler için muayene gerçekleştirilir. Bacak hareketleri, bacaktaki dokuların hassasiyeti ve bacağın güncel durumu uzmanlar tarafından incelendikten sonra, kan testi ve röntgen gibi görüntülemeler talep edilecektir. Gerekli testlerin ardından, bacak ağrısını tetikleyen faktörler belirlenir ve bu faktörlere uygun tedavi yöntemi geliştirilir.

Bacak Ağrısı İçin Nasıl Bir Tedavi Uygulanmaktadır?

Bacak ağrısı tedavi yöntemleri, bacak ağrısına sebep olan faktörlere göre değişiklik göstermektedir.

Bacak ağrısını tetikleyen hastalıklara göre, hastalığın kaynağını engelleyecek tedavi yöntemleri belirlenir, kas ve bağ zedelenmeleri, dışarıdan alınan travma, kırık, çıkık, ezilme, çatlama ve burkulma gibi etkenlere bağlı olarak gelişen bacak ağrıları, alçı ve benzeri uygulamalarla kontrol altına alınacaktır.

Bacağın durumu eskiye dönene kadar, ağız yoluyla ağrı kesiciler verilmektedir. Bacaktaki yırtılma ve ağır doku hasarına bağlı ağrılar, cerrahi müdahale sonucu ortadan kalkacaktır. Bacak ağrısını tetikleyen faktörler, büyük olasılıkla fizik tedaviyle kontrol altına alınacaktır. Fizik tedavi uygulamasının yanında, ilaç ve krem uygulamaları da bacak ağrılarını azaltacaktır.

Hangi Durumlarda Diz Ağrısı Oluşur?

Diz kapağı ağrısı, birbirinden farklı rahatsızlıklar sonucunda kendini göstermektedir.

Diz kapağında ortaya çıkan doku zedelenmeleri ve kronik rahatsızlıklar, diz kapağında çeşitli komplikasyonlara yol açacaktır. Diz kapağının ön kısmında yer alan patella kemiği, dizin üst bölümündeki gücün alt bacağı iletilmesini sağlamaktadır.

Bu kemikte oluşan hasar ve hastalıklara bağlı olarak, eklemlerde, diz kapağında ve bacağın geri kalan bölgelerinde ağrılar meydana gelecektir. Kireçlenme, kıkırdaklarda ezilme, kırılma, çatlama ve erime gibi etkenler, diz ağrılarının oluşumuna sebep olmaktadır.

Diz Ağrısının Oluşum Sebepleri Nelerdir?

Diz kapağı ağrısının nedenleri arasında, hastaların günlük hareketleri, kronik hastalıklar, dışa bağlı travmalar ve ani davranışlar yer almaktadır.

Yürüme, koşma, yere çökme ve ayağa kalkma gibi hareketler, diz ağrısı oluşumuna yol açabilir.

Pozisyonel diz kapağı kaymaları, ani yük kaldırma, fazla kilo, çarpmaya bağlı travmalar ve yaşlılık, diz ağrısının oluşum sebepleri arasında yerini almaktadır.

Diz ağrısının azalması ve etkenlerin ortadan kalkması için kişilere fizik tedavi uygulamaları yapılmaktadır.

Basur, Bağırsak Hastalıkları

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section][bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_text]

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section]

Related Posts