Anorektal Manometre | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Anorektal manometre genel olarak anal kanal kısmında oluşan basınç hissini ölçmeye yarayan bir cihaz olarak bilinmektedir. Bu cihaz sayesinde ufak balon şeklindeki kateter ile bilgisayardan kişiye yönelik inceleme yapılmaktadır. Anal kanaldaki kasların ve sinirlerin hangi durumda nasıl çalıştığını inceleyen anorektal manometre bağırsak işlevini de kontrol edebilecek bir uygulamadır. Bu yüzden makat bölgesinde gelişen bozuklukların kontrolünde çok sık kullanılan bir yöntem olarak bilinmektedir.

Kişinin katı dışkısını nasıl yapabildiğini veya tutup tutamadığını incelemeye yarayan bu alet sayesinde oluşan bozukluklar da giderilmektedir. Tıp alanında kullanılan bu alet oldukça geliştirilmiş şekli sayesinde tam teşekküllü birçok hastanede bulunan ve kullanılan bir cihaz olarak bilinmektedir.

Anorektal manometre anal kısımda bulunan kasların ve sinirlerin genel açıdan fonksiyonlarını inceleyen bir uygulamadır. Birçok anal hastalıkta kullanılabilen bu yöntem uzman hekimler tarafından uygulanmaktadır. Basınç halinde oluşan değerlerin tam olarak belirtilmesine yarayan bu cihaz oldukça önemli bir uygulama olarak bilinmektedir. Makat ucuna yerleştirilen kateter sayesinde oluşan basınç halinde tüm durum gözlemlenir.

Ardından bilgisayara otomatik olarak aktarılmaktadır. Kişinin dışkılama anında yaşadığı durumu net bir şekilde ortaya koymaya yarayan cihaz bağırsak hareketlerini de takip edebilme özelliğine sahiptir. Bu yöntemin kullanılmasına olanak sağlayacak durumlar arasında anorektal manometre uygulanacak kişinin makat kısmındaki kas ve sinir fonksiyonlarında herhangi bir sorun olmaması gerekmektedir. Makatta ağrı oluşması, çatlak veya kanama gibi durumlarda kullanılan bu uygulama hekim tercihine göre kullanılmaktadır.

Anorektal Manometre Nedir?

Anorektal manometre hiçbir şekilde yan etkisi bulunmayan ve risk içermeyen bir uygulamadır. Makat çevresinde yer alan sinir ve kas fonksiyonlarını ölçmeye yarayan ve bu işlemi makat ucuna küçük bir balon yerleştirerek yapan uygulamadır. Makatta sarkma, ağrı, çatlak oluşması veya kabızlık yaşanması halinde kullanılan bir uygulama olarak bilinmektedir.

Kişide istemsiz şekilde gelişen makat sorunları nedeniyle kullanılan bir yöntem olarak bilinmektedir. Katı dışkılama esnasında yaşanan problemler beraberinde veya çeşitli makat sorunlarına yönelik kullanıldığı bilinmektedir. Özellikle kişinin istemsiz şekilde gaz çıkarması veya dışkısını tutamaması halinde bu uygulama yapılmaktadır. Çünkü makat çevresindeki kas ve sinir dokusunun normal şekilde çalışması gerekmektedir. Dokuda başlayan bozulmalar nedeniyle bağırsak hareketleri ve bağırsakta da bozulmalar yaşanabilmektedir. Çeşitli sağlık sorunlarını önlemek amaçlı kullanılan bir uygulamadır.

Anorektal manometre genel bakımdan ayakta tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Fakat bu yöntemin belirli aşamaları bulunmaktadır. Uygulanması gereken durumların öne çıkması veya belirti göstermeye başlaması halinde anorektal manometre uygulaması yapılmaktadır.

Ağrısız ve acısız bir işlem olmasından dolayı hastaya genel anestezi yapılmasına gerek kalmadan uygulandığı bilinmektedir. Ayrıca anorektal yönteminde kişiye lavman yapılması gerekmektedir. Rektumun boşaltılması ardından işleme başlanmaktadır. Rektum boşaltılmazsa uygulanan anorektal esnasında sorun oluşabilmektedir. Bu yüzden kişinin tuvaleti geldiği anda yaşadığı sorun önemli rol oynamaktadır.

Anorektal Manometre Hangi Durumlarda Uygulanır?

Anorektal manometre anal kaslarla ilgili durumlara yönelik uygulanması gereken yöntem olarak bilinmektedir. Sinir ve kas fonksiyonlarını ölçmeye yarayan bu yöntem doğrudan beliren değerleri bilgisayara aktarmaktadır. Kullanılması gereken durumlar şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Kişinin istemsiz şekilde gaz veya dışkı kaçırması halinde uygulanır.
  • Kronik kabızlık problemi yaşayan kişilerde uygulanır.
  • Makatta fistül oluşması sonrasında kullanılmaktadır.
  • Makatta çatlak oluşmasında kullanılmaktadır.
  • Makatta ağrı oluşumunda kullanılmaktadır.
  • Makatta sarkma yaşanması durumlarında kullanılmaktadır.
  • Rektosel oluşmasında kullanılmaktadır.
  • Makat darlığı oluşmasında kullanılmaktadır.
  • Soliter rektal ülser sendromu esnasında kullanılmak olan bir yöntem olarak bilinmektedir.

Yukarıda belirtilen durumlar esnasında kullanılan anorektal manometre oldukça önemli bir yöntem sayılmaktadır. Yukarıda belirtilen durumlar anorektal manometre uygulanması gereken durumlardır. Bu uygulamayı bağırsak cerrahisi uzmanlığı bulunan hekimler yapmaktadır. Bu yüzden her hekimin ilgi alanı olmadığı için risk alınacak bir durum önerilmemektedir.

Anorektal Manometre Aşamaları Nelerdir?

Anorektal manometre aşamaları genel bakımdan aynı sıralamada uygulanmaktadır. Kişiden kişiye göre değişiklik gösteren şikâyet konusu gözlemlenerek uygulanacak yöntemle ilgili aşamalar şu şekilde sıralanmaktadır.

  • İlk olarak ağrı ve acı hissi oluşturmaması bakımından ayakta uygulanan bir tedavi yöntemi olduğu bilinmektedir.
  • Genel anestezi gerektirmediği için risk taşımayan yöntem olarak uygulanmaktadır.
  • Anorektal manometre uygulamasının 1 gün öncesinde besin tüketimi yapılmaması gerekmektedir.
  • İşlemin başlama öncesinde kişiye lavman uygulaması yapılıp rektum boşaltılması gerekmektedir.
  • İşlem pozisyonu genellikle sol tarafa yatar şeklinde belirtilmektedir.
  • İnce kateter rektuma yerleştirilmesi açıcından jel sıvı kullanılmaktadır.
  • Anal sfinkter dinlenme esnasında nasıl bir basınç hissettiğini kaydetmeye başlamaktadır.
  • İç ve dış anal sfinkter oluşumları gözlemlenerek kaydedilmektedir.
  • İşlemin tamamlanıp bitmesi açısından rektuma yerleştirilmiş olan kateterin çıkarılması gerekmektedir.
  • Toplam işlem süresi ortalama 30 dakika olarak bilinmektedir.

Yukarıda sıralanmış olan tüm aşamalar anorektal manometre uygulamasına yönelik durumlar olarak bilinmektedir. Yapılan anorektal manometre uygulaması sonrasında kişi hiçbir şekilde ağrı veya farklı bir problem hissetmemektedir. Bu sayede kısa süre zarfında tamamlanan işleme yönelik tüm incelemeler bilgisayara kaydedilmiş olacaktır.

Anorektal Manometre Nasıl Uygulanır?

Anorektal manometre uygulaması bağırsak cerrahisi olan bir uzman hekim tarafından uygulanmaktadır. Yukarıda belirtilen aşamaların nasıl uygulandığı konusunda genel bilgileri olduğu bilinmektedir. Herhangi bir risk içermeyen uygulama yapılan kişide hiçbir şekilde rahatsızlık oluşturmamaktadır. Genel bakımdan anorektal manometre uygulaması şu şekilde sıralanmaktadır.

Anal kanal kısmına 0,5 mm aralıklar halinde basınç ileticileri uygulanır. Bu uygulama su perfüzyonlu veya balon basıncı şeklinde tarif edilmektedir.
Anal kanal basınçlarını inceleyip kaydedebilme açısından kişinin öksürmesi, ıkınması veya sıkması istenmektedir.
Kateter ucuna yerleştirilmiş olan küçük balonun şişirilmesi ve inmesi ile rektum kısmının genişleyip daralmasına yönelik durumu incelenmektedir.

Ortalama 30 dakika süren bu uygulamanın kişinin tuvalet konusunda ne derece zorlandığını da ortaya koymaktadır. Bu nedenle tıbbi açıdan önemli bir uygulama olduğu bilinmektedir. Çünkü pelvik hastalık türlerinin tanısını da koymak açısından önemli role sahip olduğu bilinmektedir. Örneğin; makat kısmında oluşan ağrının, çatlağın hangi durumdan kaynaklandığı da ortaya çıkmış olmaktadır. Bu yüzden birçok makat sorununa yönelik uygulanmaktadır.

Anorektal Manometre Riski Nedir?

Anorektal manometre genel olarak kısa süreli bir uygulama olup hiçbir şekilde yan etki oluşturmayan uygulama olarak bilinmektedir. Bununla birlikte uygulanan kişide hiçbir şekilde riskli durumlar oluşturmadığı bilinmektedir. Kişinin makat kısmında yaşadığı ağrı durumunu inceleyen yöntem beraberinde ülser kaynaklı oluşan sendromları da inceleyebilmektedir. Ayrıca yanma, kaşıntı, fistül ve çatlak oluşumlarında da rahatlıkla kullanılan bir yöntem olarak bilinmektedir.

Rektuma yapılan lavman işlemi sayesinde uygulama bağırsak cerrahisi tarafından uygulanmaktadır. Bu yüzden kolaylıkla uygulanan bir yöntem olarak bilinmektedir. Uygulanan kişinin dinlenme esnasında veya dışkılama, zorlama, ıkınma gibi durumlarında kas ve sinir uçlarındaki fonksiyonu genel olarak inceleyen bu yöntem oluşan hastalığa yönelik tedavi şeklini de ortaya çıkarmaktadır. Bu yüzden anal makatta sorun yaşayan insanlar açısından uygulanabilecek önemli bir yöntem olarak bilinmektedir.

Hekim önerisi üzerine yapılan uygulama acısız ve anestezi gerektirmeyen bir uygulama olup kesinlikle şüphe edeceğiniz bir yöntem değildir. Bu yüzden rahatlıkla uygulanması mümkündür. Böylelikle yaşadığınız makat sorunlarına yönelik şikâyetlerinizden ve oluşan rahatsızlıktan da kurtulmanız şüphesiz mümkündür.

Diyafram Bozuklukları, Gaz – Dışkı Tutamama (Anal İnkontinens), hemoroid (basur), İltihabi Bağırsak Hastalıkları (Crohn Hastalığı Ve Ülseratif Kolit), Kalın bağırsak kanseri

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Related Posts