Anne Karnında Tedavi Ve Cerrahi | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Anne karnında tedavi ve cerrahi işlemleri son zamanlarda gelişen teknoloji ile beraber daha farklı şekillerde ve farklı işlemler için yapılabilmektedir. Bu yüzden de anne karnındaki bebekle alakalı bir sorun olduğu düşünüldüğü zaman bu konuda uzman olan kişilere danışılması tavsiye edilmektedir ve hemen karamsar olmamak gerekmektedir. Gelişen teknolojilere güvenmenin ve hem anne hem de bebeğin sağlığı için en iyi kararı verebilmenin önemli olduğunun bilinmesi ve buna göre karar verilmesinin gerekli olduğu söylenilmektedir.

Genel Tanıtım

Anne karnında tedavi ve cerrahi işlemleri daha önceki dönemlerde yoktu ve doğum normal seyrinde devam etmediği takdirde anne, bebek ya da ikisi birden hayatını kaybetmektedir ancak kişilerin bir şeyleri geliştirmesi ile bu durumun zaman geçtikçe daha da farklı hale geldiği görülmektedir. Yavaş bir şekilde ilerleyen bu süreçte öncelikle anne karnında bebeğin görüntülenmesi ve bebekte bir sorunun olup olmadığına karar verilebilmesi için gerekli olan testlerin yapılması gerekmektedir.

Bu gerekli olan uygulamaların ardından ise bebekte eksik görülen maddeler veyahut da riskli olan durumların tedavi edilmesine yönelik uygulamaların yapılması için gerekli olan teknolojik malzemelerin tasarlanmaya çalışıldığı görülmektedir. Günümüzde ise anne karnında bulunan fetüsün görüntülenmesi için ve herhangi bir eksikliğin olup olmadığının tespit edilmesine yönelik uygulamaların güvenilir bir şekilde yapılabildiği görülmektedir. Bununla beraber ise gerekli görülmesi halinde anne karnında bulunan fetüse gerekli olan tedavi ve cerrahi müdahalenin yapılabileceği bilinmektedir.

Anne karnında tedavi ve cerrahi işlemlerinin temel amacının bebeğin yaşam kalitesini yükseltmek, bebeklerin sağlıklarına kavuşmalarını sağlamak şeklinde olduğu bilinmektedir. Bu yüzden de anne ve baba adaylarının herhangi bir sorun halinde anne karnında yapılan uygulamaları da değerlendirmeleri gerekmektedir.

Değerlendirebilecekleri uygulamalar ise şu şekildedir;

  • Fetal cerrahi
  • Çoğul gebeliklerde fetosid (embriyo redüksiyonu) uygulaması
  • Bebeğin akciğer lezyonlarına müdahale
  • İkiz gebeliklerde lazer uygulamaları
  • Bebeğin fazla olan sıvısının boşaltılması
  • Anne karnında bebeğe kan takviyesinin yapılması
  • Bebeğin az olan sıvısının üzerinin tamamlanması
  • Bebeğin kalp ritim bozukluklarına müdahale
  • Bebeğin bazı yapısal kalp hastalıklarına müdahale
  • İkiz gebeliklerde radyofrekans uygulamaları- kordon oklüzyonu

Bu verilen işlemlerin hepsi oldukça önemli ve riskleri olan ve alanında uzman kişiler tarafından yapılması gerekli olan işlemlerdir. Bu yüzden de bu konuda destek almak isteyen kişilerin hem kendi sağlıkları hem de bebeklerinin sağlıkları için bu uygulamaları yaptırmış oldukları sağlık profesyonellerine dikkat etmeleri gerekmektedir.

Nasıl Uygulanır?

Anne karnında tedavi ve cerrahi işlemleri gelişen teknoloji ile beraber gelişmeye de değişmeye devam eden uygulamalar arasında bulunmaktadır. Bu uygulamaların sayısı değişkenlik gösterebilmektedir ancak yukarıda verilen uygulamaların genel olarak kişilere sunulabileceği bilinmektedir. Bu uygulamalardan bazılarının ise kısaca nasıl uygulandığı hakkında ise aşağıdaki bilgiler verilebilmektedir.

Fetal cerrahi uygulaması bebekte belirli hastalıkların bulunması halinde anne karnının, anne rahminin açılarak veyahut da endoskopik yöntemler uygulanarak bebeğin ameliyatının gerçekleştirilmesini kapsamaktadır. Bu uygulamanın riskleri vardır bu yüzden bu uygulama için hem bebeğin hem de annenin uygun olup olmadığına bakılması gerekmektedir.

Anne karnında tedavi ve cerrahi uygulamaları arasında bulunan çoğul gebeliklerde fetosoid işlemi gebelik sayısını aza indirgemek için veyahut da anormal olan kalp atışları nedeni ile kalp atışlarının durdurulması uygulamasını kapsamaktadır. Bu önemli bir işlem olduğundan dolayı da konsey kararının alınması gerekmektedir.

Bebeğin akciğer lezyonlarına müdahale işlemi bebeklerin akciğerlerinde oluşan kistin ve plevra boşluğunda biriken sıvı nedeni ile gerek duyulan bir uygulama olmaktadır. Bu uygulamada anne karnındaki bebeğin göğüs boşluğuna kateter koyulduğu bilinmektedir. Bu da bebeğin akciğer fonksiyonlarının gelişimine bir şans verme niteliği taşımaktadır.

İkiz bebeklerde lazer uygulaması bebekler arasındaki kan damarlarının birbiri ile ilişkili olmasından kaynaklanmaktadır. Yani bebeklerden birisinin verici birisi de alıcı olmaktadır. Bu durumda verici olan bebeğin kan değerleri düşüş göstermektedir ve bununla beraber de suyu azalmakta ve gelişimi gerilemektedir ancak alıcı olan bebeğin kan değerleri artmaktadır ve suyu artıp, orantısız bir büyüme göstermektedir.

Bu yüzden de bebeğin zarar görmemesi için fetoskopi eşliğinde lazer tedavi uygulanmaktadır. Bu uygulama ile bebekler arası kan naklini gerçekleştiren plasentanın damarlarının bir kısmı kapatılabilmektedir.

Anne karnında tedavi ve cerrahi işlemleri kapsamında yer alan kan nakli uygulamasındda kordondan veyahut da fetustaki bazı damarlardan bebeğe kan naklinin yapılabildiği bilinmektedir.

Kalp ritim bozukluklarına müdahale kapsamında öncelikle anneye ilaç verilmektedir. Bunun etkili olmadığı durumlarda ise direkt olarak anne karnında bulunan bebeğe ilaç verilmektedir.

Bebeğin idrar yolu tıkanıklıkları için anne karnındaki bebeğin mesanesine veyahut da böbreğine katater koyulabilmektedir. Bazı durumlarda ise bu problem için fetoskopik bazı işlemlerden yararlanıldığı görülmektedir.

Bazı durumlarda bebeğin suyunun fazla olduğu görülmektedir. Bu sorunun nedeni araştırıldığında ise genel olarak bir şey bulunmamaktadır ancak bu problemin doğum anında ve gebelik süresince tehlike oluşturmaması için kadınların doktorların belirlemiş oldukları tarihlerde karınlarda bulunan suyu aldırmaları gerekmektedir. Suyun az olduğu durumlar da riskli olduğundan dolayı anne karnında yapılan girişimler ile bebeğe su takviyesi yapıldığı bilinmektedir.

Riskli Durumlar

Anne karnında tedavi ve cerrahi işlemleri teknolojinin ilerlemesi ve gelişmesi ile beraber her gün daha da gelişmeye devam etmektedir. Bu yüzden de gebelik sürecinde bebekle ilgili karşılaşılan sorunlarda anne ve baba adaylarının karamsarlığa kapılmamaları gerekmektedir. Bebekte oluşan probleme yönelik sunulan uygulamaları ve bununla beraber risklerini, olumlu, olumsuz yönlerini de değerlendirmeleri gerekmektedir.

Gebelikte bebekte oluşan sorunlar genetik nedenlerden dolayı da olabilmektedir ancak sebebi her ne olursa olsun bilinen problemler ile ilgili olan uygulamaların değerlendirme altına alınması tavsiye edilmektedir.

Anne karnında tedavi ve cerrahi işlemleri kapsamında gerçekleştirilen uygulamaların nerdeyse tamamında anne ve bebeğin yaşama riski bulunmaktadır ancak bu riskin yüzdesi uygulamalarda farklılık göstermektedir. Bununla beraber ise anne karnındaki bebeğe yapılan işlem sonucunda doğumdan sonra bebekte bazı sakatlıkların da oluşabileceği ihtimalinin olduğu da bilinmektedir. Bu yüzden de bu uygulamaları yapmaya karar verdikten sonra bu alanlarda iyi olan hekimlerden de bilgi almaları ve mümkün olduğu takdirde bu uzmanların eşliğinde uygulamaları gerçekleştirmeleri tavsiye edilmektedir.

Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

Anne karnında tedavi ve cerrahi işlemleri hem anneyi hem de bebeği yakından etkilemektedir. Bu yüzden de bu tedavi ve cerrahi işlemlerinden önce yapılacak başka durumlar değerlendirilmektedir. Yani önce kadını yaşam şartlarını değiştirmesinin iyi geleceği düşünülüyorsa öncelikle bunun düşünülmesi ve yerine getirilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra ilaç tedavisinin de işe yarayacağı düşünülüyorsa öncelikle bu tedavi planına uyulması gerekmektedir. Tüm bunların değerlendirilmesinin ardından ise geriye yapılacak başka bir uygulama gözükmüyorsa bu uygulamalara başvurulması gerekmektedir.

Anne karnında tedavi ve cerrahi işlemleri için zamanlamanın doğru olması oldukça önemlidir çünkü tüm işlemlerin belirli bir uygulanma zamanı vardır ve bu zamanın kaçırılması halinde de anne karnında müdahale yapılamayacaktır.

Söz konusu olan uygulamalarda doğru zaman ve erken teşhis önemli olduğu için anne adaylarının bebeklerinde hissetmiş oldukları herhangi bir farklı durumda kendilerine yardımcı olacak sağlık profesyonellerine başvurmaları gerekmektedir.

Frengi, Gebelik Zehirlenmesi, Gebelikte Ayrıntılı Ultrason, Gebelikte Tanısal Testler, Gebelikte Tarama

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Previous PostNext Post

Related Posts