Anal Pruritus (Anal Kaşıntı) | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Anal Pruritus (Anal Kaşıntı)

Anal pruritus (anal kaşıntı) kronikleşmiş olan hemoroid, kıl kurdu ve parazitler nedeniyle oluşan bir çeşit kanser olarak tanımlanmaktadır. Bu hastalık genellikle crohn hastalığı ve anal fissür beraberinde gelişen durum olarak bilinmektedir. Bu nedenle hastalığın öncesindeki durum öne çıkan konuların başında gelmektedir.

Anal bölge kanserleri olarak incelenen durum esnasında makat kısmında kaşıntı sebebi ile oluşan kızarıklık hali gözle görülecek şekilde fark edilmektedir. Ayrıca sulanma ve yanma hissi de oluşturduğu bilinmektedir. Oluşan kaşıntı nedeniyle psikolojik bakımdan da etkilenen kişinin çok yoğun şekilde rahatsız olması da gözlemlenmektedir. Doğru tanı konulabilmesi açısından kişide oluşan şikâyetler dikkate alınması gerekmektedir. Aksi halde ilerleyen bir anal bölgesi hastalığına da sebebiyet verebilmektedir.

Anal pruritus (anal kaşıntı) genel olarak makat bölgesinde yer alan bir sorun olarak bilinmektedir. Kişiyi rahatsız edecek boyuta ulaşan kaşıntının beraberinde farklı hastalıklarda oluşabilmektedir. Anal fissür ve hemoroid hastalıkları bu bakımdan incelenen ve oluşabilecek sonuçları arasında yer almaktadır. Hassas bir bölge olarak tanımlanan makat bölgesindeki kızarıklık ve yanma hali beraberinde makat bölgesindeki derinin dertleşme ihtimali de oldukça yüksektir.

Oluşan durumla birlikte sertleşen deri yapısı daha fazla tahriş olmaktadır. Bu yüzden mutlaka geniş açıdan değerlendirilmesi gereken bir durum olarak bilinmektedir. Bu rahatsızlığın oluşumuna yönelik tanı çeşitleri ise hekimin kararı sonucunda uygulanmaktadır. Tek açıdan bakılmayan durumla ilgili farklı yöntemler kullanıldığı bilinmektedir.

Anal Pruritus (Anal Kaşıntı) Nedir?

Anal pruritus (anal kaşıntı) rahatsızlığı genel olarak makat bölgesinde meydana gelen çeşitli parazit veya fissür türü hastalıklarla oluşan bir durum olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca hemoroid oluşumu ve crohn hastalığının beraberinde de ortaya çıkabilen durum olarak bilinmektedir. Deri dokusunu olumsuz yönde etkileyen bu durum beraberinde derinin sertleşip kalınlaşmasına ve beraberinde daha çok tahriş olmasına da yol açmaktadır.

Anal kaşıntı kimi zaman deri hastalıklarına bağlı da gelişebilen rahatsızlık türü olarak bilinmektedir. Kıl kurdu şeklinde belirtilen durumlar sonucu anal bölge kanserlerine dönüşen hali kişiye uzun süreli rahatsızlık yaşatmaya başlamaktadır. Oldukça önemli bir durum olarak bilinen anal kaşıntı erkeklere nazaran kadınlarda daha fazla gözlemlenmiş konular arasında yer almaktadır.

Anal pruritus (anal kaşıntı) ile birlikte makat bölgesinde kızarıklık oluşmaya başlamaktadır. Kişinin tuvalet ihtiyacı sırasında yanma hissi yaşaması aynı şekilde bölgeyi temizlediği anda da fark edilen bir durum olarak bilinmektedir. Çeşitli nedenlerle oluşabilen bir rahatsızlık türü olduğu için detaylı inceleme gerektiren bir durum ortaya çıkmaktadır. Çünkü bu rahatsızlığın gelişmesini tetikleyen pek çok durum olabilmektedir. Bu yüzden hekim muayenesi yaptırılması şarttır. İlerleyen zamanlarda kendiliğinden hafiflese bile kronikleşmiş bir sorun olmasından dolayı rahatsızlık tekrar nüksedebilmektedir. Böyle bir durumda ise daha çok zorlayıcı durumlarda yaşanması mümkün olmaktadır.

Anal Pruritus (Anal Kaşıntı) Nedenleri

Anal pruritus (anal kaşıntı) nedenleri arasında hastalığın gelişme faktörü öne çıkmaktadır. Tahriş edici bir kaşıntı oluşturan kaşıntı isteği çoğu zaman şiddetlenmekte olan bir durum olarak belirtilmektedir. Genel bakımdan anal kaşıntı nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Anal bölgenin açık kısmındaki deri üzerinde tuvalet sonrası dışkı kalmasından kaynaklı kaşıntı başlamaktadır.
  • Anüs bölgesini doğrudan tahriş edebilecek beslenme şekli nedeniyle kaşıntı oluşmaktadır. Bu beslenme şekline örnek verilecek olursa kola, süt, alkollü ve asitli içeceklerin beraberinde baharatlı yiyecek tüketimi de önemli rol oynamaktadır.
  • Antibiyotik kullanımlarından dolayı kaşıntı oluşmaktadır. Çünkü bazı antibiyotik türleri kişinin bağırsak florasını da bozmaktadır.
  • Hijyen nedeniyle kullanılan tuvalet kâğıtlarının parfüm veya boya içermesi nedeniyle kaşıntı oluşmaktadır.
  • Hemoroid, fissür, rektal çatlak ve anorektal kanser çeşitleri kaşıntı oluşturmaktadır.
  • Anal kondilom ve mantar hastalıkları kaşıntı oluşturmaktadır.
  • Çeşitli cilt sorunları ve enfeksiyonların oluşmasıyla anal pruritus oluştuğu gözlemlenmektedir.

Yukarıda belirtilen nedenler anal pruritus rahatsızlığına yönelik önemli konular arasında yer almaktadır. Ayrıca hekimlerin belirtiği durumlar olup araştırılmış ve gözlemlenmiş nedenler arasında yer aldığı bilinmektedir. Bununla birlikte kaşıntıya sebebiyet oluşturabilen en kaçınılmaz durum ortak kullanım alanı olarak bilinen tuvaletlerdir. Özellikle ortak kullanılan tuvalet alanlarında var olan klozetler anal kaşıntı nedenleri arasında ilk sırada gösterilecek durum olarak belirtilmektedir. İnsanların bu konuda hassas davranması ve gerekli hijyeni göstermesi gerekmektedir. Aksi halde birçok hastalıkların kişiye bulaşma ihtimali oldukça yüksektir.

Anal Pruritus (Anal Kaşıntı) Belirtileri

Anal pruritus (anal kaşıntı) belirtileri arasında gözlemlenen ilk durum kişide şiddeti artış gösteren ve istemsiz şekilde gelişen kaşıntı hali olarak bilinmektedir. Ek olarak makat bölgesinde kaşıntını nedeniyle gelişen kızarıklık ve yanma hissi de belirtiler arasındadır. Oluşan kızarıklık neticesinde kişinin makat bölgesini kontrol etmek açısından bakmak istediğinde rahatsızlıkla ilgili sinyal öne çıkmaktadır. Örneğin; makat bölgesinde oluşmuş mantar sebebi ile kaşıntı başlamış olabilir. Böyle bir durumda ilk olarak beliren durum makattaki kaşıntı beraberinde sıvı dolgusu oluşturan mantarın patlama halidir.

Mantarın oluşması sonrasında sıvı dağılımı ile bölgesel olarak yayılacak hale gelmesi de mümkün bulunmaktadır. Bu yüzden mutlaka hekim tarafından detaylı bir şekilde fiziki muayene yaptırmanız gerekmektedir. Çünkü mantar dışında farklı nedenlere bağlı olarak ta gelişen kaşıntılar olmaktadır. fissür, crohn, hemoroid (basur) türünde bir rahatsızlık veya anal kanser belirtisi de olabilmektedir.

Anal Pruritus (Anal Kaşıntı) Tanı Yöntemleri

Anal pruritus (anal kaşıntı) tanı yöntemleri öncesinde ilk olarak gelişen rahatsızlığa yönelik hastanın tıbbi geçmişi dinlenmektedir. Hekim tarafından yapılan fiziki muayene esnasında bazı tetkiklerin yapılması istenmektedir. Bu tetkiklerin istenmesindeki amaç oluşan rahatsızlığın hangi durumdan kaynaklandığına yönelik inceleme olarak bilinmektedir. İnceleme yapılması açısından hekim tarafından yapılması istenen tetkik sıralaması ise şu şekilde yer almaktadır.

  • Anoskopi
  • Rektoskopi
  • Sigmoidoskopi
  • Kolonoskopi
  • Dışkı analizi
  • Deri biyopsisi
  • Alerji testi

Yukarıda belirtilen yöntemler rahatsızlığın tam tanısının konulması açısından uygulanan tetkikler olarak bilinmektedir. Bu tetkiklerin uygulanması sonrasında rahatsızlıkla ilgili net bir teşhis koyan hekimin aynı zamanda rahatsızlığın hangi durumdan kaynaklandığını da söylemesi mümkündür. Nedenine yönelik bir tedavi şekli uygulanması açısından doğru tanı önemli rol oynamaktadır. Çünkü anal pruritus farklı birçok sebepten kaynaklanabilmektedir.

Anal Pruritus (Anal Kaşıntı) Tedavi Yöntemleri

Anal pruritus (anal kaşıntı) tedavi yöntemlerinde ilk olarak önemli durum hastalığın hangi durumdan oluştuğu bilgisidir. Çünkü altta yatan nedene bağlı olarak tedavi yapılması uygun görülmektedir. Oluşan kaşıntı rahatsızlığı konulan tanı teşhisine göre yapılması gerekmektedir. Eğer mantar oluşmasından dolayı kaşıntı başlamış ise mantar ilacı verilmektedir. Ayrıca çeşitli pomat uygulamaları, banyo uygulaması veya kortizonlu krem kullanımı önerilmektedir.

Hekim tarafından oluşan rahatsızlığın nedenine bağlı olarak yapılacak tedavi yöntemleri bu şekilde belirtilmektedir. Bu yüzden anal pruritus tedavi yöntemleri iki aşamalı olarak belirtilmektedir. Bu süre zarfında kişinin beslenme programına da dikkat etmesi önem taşımaktadır. Çünkü asit bazlı içecek tüketimi veya baharatların bol miktarda kullanılması da tedaviyi olumsuz yönde etkileyecek durumlardan biri sayılmaktadır. Ayrıca kişinin tuvalet yapması sonrasında makat bölgesini çok iyi şekilde temizlemesi gerekmektedir.

En küçük bir dışkı parçası bile kaşıntıya neden olabilmektedir. Kaşıntı nedeniyle de sıkça yaşanan tahriş durumları ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden tedavi yöntemleri hekim tarafından önerilen kısmı ve sizin uygulamanız gereken durumlar bakımından iki aşamalıdır.

Diyafram Bozuklukları, Gaz – Dışkı Tutamama (Anal İnkontinens), hemoroid (basur), İltihabi Bağırsak Hastalıkları (Crohn Hastalığı Ve Ülseratif Kolit), Kalın bağırsak kanseri

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Related Posts