Prostat’a hangi bölüm bakar, prostat için aradığınız soruların cevapları makalemizde yer almaktadır. Prostat’a hangi bölüm bakar sorusunun cevabı için yazımızı okuyabilirsiniz.
İçindekiler
Prostat bezi (prostat) erkek üreme sisteminin bir organıdır. Mesane tabanında yer alır ve ceviz büyüklüğündedir. İdrar ve meninin penisten dışarı çıkmasını sağlayan ince tüp (üretra) prostat bezinden geçer. Üretra, idrarı ve boşalma sırasında sperm içeren meniyi dışarı taşır. Bir erkek boşaldığında prostat, meniye prostatik sıvı ekler ve prostat bezindeki kaslar, meniyi vücuttan dışarı atmak için kasılır.
Prostat iki ana büyüme atağı geçirir. Birincisi, ergenlik döneminde testislerin ürettiği seks hormonları tarafından beslenir. Bu, prostatın ortalama 20 gram ağırlığa ulaşmasını sağlar. İkinci büyüme ise erkekler otuzlu yaşlarındayken başlar.
Prostat hastalığı ve yaşlanma
55 yaş ve üzerindeki erkeklerin yaklaşık yüzde 25’inde prostat rahatsızlığı görülür. 70 yaşında bu oran yüzde 50’ye çıkar. Prostat hastalığının erken evrelerinde hiçbir belirti görülmeyebilir.
Prostat Hastalığı Belirtileri
Prostat hastalıkları erken evrelerde semptom göstermeyebilir. Prostat hastalığının semptomları duruma göre değişmekle birlikte şunları içerir:
- İdrar akışını başlatmada sorun gibi idrar yapma zorlukları
- Özellikle geceleri sık idrara çıkma dürtüsü
- Mesane tamamen boşaltılamıyormuş gibi hissetmek
- İdrar yaparken ağrı
- İdrarda kan veya idrara çıkmadan da üretradan kan gelmesi.
İdrarda kan her zaman prostatla ilgili değildir. Teşhis için doktorunuza görünmelisiniz..
Prostat İçin Ne Zaman Doktora Görünmeliyim?
Hafif olsalar bile prostat hastalığı belirtileri yaşarsanız doktora gitmelisiniz Genel bir kural olarak, 30’lu veya 40’lı yaşlarındaki erkeklerin herhangi bir prostat hastalığı semptomu yaşamaları durumunda hemen doktora başvurmalarını önerilir. Prostat kanseri bu yaşlarda gelişmeye başlarken, kanserli olmayan prostat sorunları genellikle erkeklerde 50 yaşından sonra ortaya çıkar.
Kanlı akıntı veya aşırı ağrı gibi belirtiler, hemen kanser taraması yapılmasını gerektirebilir.
Erkekseniz ve 50’li veya 60’lı yaşlarındaysanız, ailenizde prostat hastalığı öyküsü varsa veya belirli endişeleriniz varsa prostat bezinizi kontrol ettirmeniz gerekip gerekmediğini ve gerekiyorsa ne sıklıkta kontrol ettirmeniz gerektiği konusunda doktorunuzla konuşun. ,
Özellikle ailenizde hastalık öyküsü varsa, düzenli kanser taraması yaptırmak da önemlidir. Erkek kardeşi veya babası prostat kanseri olan erkeklerin hastalığı geliştirme olasılığı daha yüksektir. Ailenizde meme kanseri olması da riski arttırır. Bu bilgileri doktorunuzla paylaşmak, herhangi bir şüpheli belirti yaşadığınızda, zamanında test yaptırmanızı sağlayabilir.
Prostat kanseri vakalarının çoğunda rutin kontroller sırasında teşhis konulmaktadır. Bu da kanserin ileri bir aşamada geç teşhis edilmesine yol açar. Birçok kanser türünde olduğu gibi, prostat kanseri de ne kadar erken tespit edilirse, iyileşme o kadar mümkün olur.
Aynı anda prostat kanseri, BPH ve prostatit olması da mümkündür. Ancak bu kanserli olmayan bir prostat hastalığının prostat kanseri geliştirme riskini artırdığı anlamına gelmez.
Kendinizi korumanın en iyi yolu, belirtileri takip etmek, ilk şüphede doktora gitmektir. Bu konuda kontrolü ele almak erken tedavi ve daha iyi bir iyileşme süreci sağlayabilir.
BPH ve prostat kanseri semptomları birbirine benzemez. Prostat kanseri neredeyse her zaman asemptomatiktir veya PSA yükselmesi ya da prostat nodülü ile fark edilir. Ayrıca BPH’den daha ciddi bir durumdur.
Doktorunuz belirtilerinizin prostat kanseri ile ilgili olmadığından emin olmak için test yapabilir.
BPH her zaman tıbbi tedavi gerektirmez. Bazı durumlarda doktorunuz semptomlarınızı ve prostatınızın boyutunu izlemek için düzenli kontroller yaptırmanızı isteyecektir.
Yaşam tarzı değişiklikleri, ilaçlar ve cerrahi, yaşam kalitenizi etkileyen semptomlar için tedavi seçenekleridir.
Doktorunuz semptomlarınızı yönetmenize ve sağlıklı bir yaşam sürmenize yardımcı olacak bir tedavi planı geliştirmek için sizinle birlikte çalışacaktır. Bu nedenle, ne kadar hafif hissederseniz hissedin, BPH semptomlarınızı doktorunuzla tartışmanız önemlidir.
Prostat için Hangi Doktora Gitmeliyim?
Şikayetlerinizin prostat ile ilgili olabileceğini düşünüyorsanız ya da ailede prostat hastalığı olması gibi nedenlerle doktora gitmek istiyorsanız, üroloji uzmanına gitmelisiniz. Üroloji uzmanları ürogenital sistem hastalıklarında uzmanlaşmış doktorlardır.
Prostat Hastalığı Türleri
Prostat hastalığının en yaygın üç şekli iltihaplanma (prostatit), kanserli olmayan prostat büyümesi (iyi huylu prostat hiperplazisi veya BPH) ve prostat kanseridir. Bir erkek bu koşullardan bir veya daha fazlasını yaşayabilir.
Prostat iltihabı (prostatit)
Prostatit her yaştaki erkeği etkileyebilirken, 30 ila 50 yaş arasındaki genç erkeklerde daha sık görülür. Başlıca prostatit türleri şunlardır:
Bakteriyel prostatit – Akut veya kronik bakteriyel enfeksiyon
Bakteriyel olmayan prostatit – Kronik pelvik ağrı sendromu (CPPS) olarak da bilinen iltihaplı prostat.
Çoğu durumda, prostatitin nedeni bilinmemektedir. Bakteriyel prostatit, prostata etki edebilen antibiyotik ilaçlara iyi yanıt verir.
Bakteriyel olmayan prostatit veya CPPS, prostatitin en yaygın şeklidir ve yönetilmesi daha zordur. Belirtiler bir erkekten diğerine değişir. CPPS’yi teşhis etmek için tek bir test yoktur, bu nedenle doktorunuzun teşhis koymadan önce semptomlarınızın diğer olası nedenlerini elemesi gerekecektir.
Kanserli olmayan prostat büyümesi (BPH)
Kanserli olmayan prostat büyümesi veya iyi huylu prostat hiperplazisi (BPH), yaşlandıkça daha sık görülür. Hayatı tehdit edici değildir, ancak yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir.
Prostat bezi büyümesi, üretranın daraltır ve mesane tabanına baskı uygular. Bu, idrar akışında tıkanmaya neden olabilir.
Tıkanmalar genellikle alt idrar yolu semptomları olarak ortaya çıkar ve bazen mesanede kalmasına neden olur. Aniden olduğunda buna akut idrar retansiyonu denir ve çok acı vericidir. Genellikle idrarı boşaltmak için ince bir tüp (kateter) yerleştirilerek geçici olarak rahatlama sağlanır..
Daha nadir görülen kronik retansiyon, mesanede tehlikeli, ağrısız idrar birikimine neden olabilir. Yaygın olmayan bir kronik idrar retansiyonu şekli ise böbrek fonksiyonuna zarar verebilen yüksek mesane basınçlarına neden olabilir.
Uzun süredir devam eden BPH, idrar yolu enfeksiyonları, idrar yolunda taş, idrar yolunda kanama, idrar yapamama ve böbrek hasarına neden olabilir. İdrar yapamama bazen o kadar şiddetlidir ki, idrar mesanede kalır. Buna mesane çıkış obstrüksiyonu denir. Tehlikeli olabilir çünkü mesanede sıkışan idrar, idrar yolu enfeksiyonlarına neden olarak böbreklere zarar verebilir.
Prostat Kanseri
Prostat kanseri tipik olarak 50 yaşın üzerindeki erkekleri etkiler. İlerleyen yaş ve aile öyküsünün katkıda bulunan faktörler olduğu bilinmesine rağmen, nedeni bilinmemektedir.
- Özellikle geceleri sık idrara çıkma ihtiyacı
- İdrara başlama zorluğu
- İdrar yapamama
- Zayıf veya kesintili idrar akışı
- İdrara çıkarken ağrı veya yanma
- Ağrılı boşalma
- İdrarda veya menide kan
- Sırtta, kalçalarda veya üst uyluklarda sık ağrı veya sertlik
Erken evrelerde, kanser hücreleri prostat beziyle sınırlıdır. Daha agresif prostat kanseri türlerinde kanser hücreleri, vasküler ve lenfatik sistemlere sıçrar ve vücudun diğer bölgelerine özellikle kemiklere yayılır ve burada ikincil tümörler gelişir.
Prostat Hastalığı Teşhisi
Öncelikle doktorunuz prostat boyutunu kontrol etmek için parmakla rektal muayenesi yapar.
Prostat kanseri teşhisi için PSA testi, idrarda enfeksiyon ve kan olup olmadığını tespit etmek için orta akım idrar testi (MSU), ultrason taramaları ve idrar akış çalışmaları isteyebilir. Büyüme nedeninin iyi huylu olup olmadığını tespit etmek için prostat biyopsisi yapılmasını gerekli görebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.